Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7110 resultaten


ID: 130145 | Landschappelijk element

Twee opgaande bruine beuken

Biestmolenstraat 33 (Zwalm)
Twee opgaande bruine beuken staan in de voortuin en zijn symetrisch ingeplant ten opzichte van de woning Biestmolenstraat 33. De beuken zijn met ruime plantafstanden geplant en kregen hierdoor ruimte om uit te groeien tot mooi ontwikkelde en beeldbepalende bomen.


ID: 130141 | Landschappelijk element

Twee schaduwbomen van lindenhakhout bij Vanderlindensmolen

Biestmolenstraat 8 (Zwalm)
Twee enorme hakhoutstoven van linde zijn aangeplant als zonnescherm bij het rad van de watermolen. Dit gebruik dateert uit de periode dat het rad en het sluiswerk nog uit hout werd geconstrueerd en tegen het zonnelicht diende beschermd te worden. Hout werkt en de duurzaamheid vanonder andere het rad wordt negatief beïnvloed bij plotse schommelingen tussen nat en droog.


ID: 130143 | Landschappelijk element

Knotes Vanderlindensmolen

Biestmolenstraat 8 (Zwalm)
Op het erf van de Vanderlindensmolen, stroomafwaarts het molenrad staat een geknotte boom. Een gewone es met stamomtrek van 222 cm en hoog geknot op circa 3 meter. Deze boom illustreert nog het traditioneel aanplanten en beheren van bomen in functie van het produceren van brand-, constructie- en geriefhout en het gebruik in functie van loofvoedering.


ID: 130336 | Landschappelijk element

Paardenkastanje bij Sint-Blasiushof

Boekelbaan 114 (Zwalm)
Bij het Sint-Blasiushof langs de Boekelbaan staat een in oorsprong opgaande paardenkastanje die zéér drastisch werd gesnoeid. Het is een boomaanplanting die bedoeld was om aan de voorhof een decoratieve toets te geven.


ID: 133258 | Landschappelijk element

Zwarte moerbei in huisweide

Boekelbaan 18 (Zwalm)
In de huisweide die ook als hoogstamboomgaard in gebruik is staat een mooi ontwikkelde moerbei. De boom is voor zijn soort flink uit de kluiten gewassen en heeft een stamomtrek van 251 cm. De zwarte moerbei werd in 1906 geplant als fruitboom. Van de rijpe vruchten kan je siroop, jam, gelei en fruitwijn maken. Door het gewicht zijn er verschillende zware zijtakken ingescheurd en raken ze de grond. Oude moerbeibomen vertonen deze typische liggende groeivorm.


ID: 130287 | Landschappelijk element

Gewone es als hoekboom op talud

Boembeekstraat (Zwalm)
Op het talud langs de Boembeekstraat staat een opgaande gewone es. Volgens de kadastrale percelen weergegeven op de kadasterkaart van P.C. POPP (c.a. 1865) markeert de boom een inmiddels verdwenen kadastrale situatie. De hoekboom is hier nog de enige getuige van.


ID: 130289 | Landschappelijk element

Mengvorm van kaphaag met weerhaag

Boembeekstraat (Zwalm)
Het betreft hier een oude afsluitingshaag bestaande uit twee delen, twee delen die ooit een geheel zijn geweest. Bij de opdeling van het erf ontstond voor de beide delen een apart beheer. De haag is nu deels kaphaag en deels mengvorm van weerhaag met kaphaag. Het hier behandelde deel is een mengvorm van een kaphaag met een scheerhaag van meidoorn, een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering en als veekering.


ID: 130290 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van es en haagbeuk

Boembeekstraat (Zwalm)
Langs een beekje dat afwatert in de Zwalm en op de perceelsrand van een weide, gelegen langs de Boembekestraat, staat het restant van een oude knotbomenrij. Vier exemplaren, waarvan drie essen en een haagbeuk, zijn overgebleven en ze werden hoog geknot op circa 3 meter. Deze bomen illustreren nog het traditioneel aanplanten en beheren van bomen in functie van het produceren van brand-, constructie- en geriefhout en het gebruik in functie van loofvoedering.


ID: 301437 | Landschappelijk element

Op stam gezette taxus als hoekboom

Boembeekstraat (Zwalm)
Op enen gezette taxusstruik in de hoek van een kadastraal perceel. De opgaande taxus staat op een kruispunt van buurtwegen.


ID: 130288 | Landschappelijk element

Kaphaag van gewone es

Boembeekstraat 27-29 (Zwalm)
Het betreft hier een oude afsluitingshaag bestaande uit twee delen, twee delen die ooit een geheel zijn geweest. Bij de opdeling van het erf ontstond voor de beide delen een apart beheer. De haag is nu deels kaphaag en deels mengvorm van weerhaag met kaphaag. Het hier behandelde deel is een kaphaag, een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.