Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7110 resultaten


ID: 130247 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Borstekouterstraat (Zwalm)
Langs de Borstekouterstraat is deze nog relatief jonge opgaande zomereik op traditionele wijze als hoekboom geplant.


ID: 130248 | Landschappelijk element

Vier opgaande linden op het kerkplein

Borstekouterstraat 59 (Zwalm)
Het pittoreske kasteeldorpje bezat nog tot in juli 2007 zijn imposante dorpslindes. Eén boom is toen bij een storm afgebroken en kwam op de kerkhofmuur terecht. De bomen werden gevaarlijk en zijn vervangen. Het aftakelen van de bomen is begonnen nadat het pleintje werd verhard met straatklinkers en de boomwortels hierdoor ernstig werden beschadigd en in een boomonvriendelijk milieu terecht kwamen. Nieuwe lindebomen zijn in dezelfde plantvakken van twee bij twee meter geplant. Twee zoals voorheen als wachters of welkomstbomen bij de inkom van het kerkhof en twee meer in het midden van het plein.


ID: 130263 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als hoekboom

Borstekouterstraat 95 (Zwalm)
Bereikbaar langs een achtergelegen losweg staat een mooi ontwikkelde opgaande zomereik. Hij staat op de grens van de achtertuin met de aanpalende akker en is er op traditionele wijze als hoekboom aangeplant. Volgens oude kadastrale kaarten markeert de boom een inmiddels verdwenen kadastrale situatie.


ID: 130311 | Landschappelijk element

Knotes als grensboom

Bosseveld (Zwalm)
In de wegberm langs Bosseveld staat een knotes die de grens markeert tussen de gemeenten Sint-Blasius-Boekel en Elst. Dergelijke bomen zijn ooit geplant als een soort grenswachter, meestal na herhaalde twisten over de juiste ligging van de grens. Dergelijke bakens waren een hulpmiddel voor de vertegenwoordigers van het wettelijke gezag. De veldwachter wist op deze wijze tot waar hij zijn wettelijke bevoegdheden kon uitvoeren en werden grensconflicten vermeden.


ID: 130312 | Landschappelijk element

Knothaagbeukenrij

Bosseveld (Zwalm)
Een knothaagbeukenrij, vermoedelijk nog een restant uit een kaphaag bij het erf, Bosseveld nr. 4. Dergelijke beplantingen werden bij het erf voorzien als erfafsluitingshaag en als leverancier van brandhout en loofvoedering.


ID: 130313 | Landschappelijk element

Zwarte moerbei op boerenerf

Bosseveld 2 (Zwalm)
Achter de tuinmuur en in de hoek van wat vroeger de moestuin is geweest staat een mooi ontwikkelde moerbei. Zwarte moerbei werd geplant als fruitboom. Van de rijpe vruchten kan je siroop, jam, gelei en fruitwijn maken.


ID: 130314 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlinden

Bosseveld 2 (Zwalm)
Twee gekandelaarde bomen op het erf, vermoedelijk bij een oude toegang tot het achtererf.


ID: 130124 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van gewone beuk

Brouwerijstraat 2 (Zwalm)
Langs de toegangsweg is er een mooi onderhouden afsluitingshaag. Het is een scheerhaag van gewone beuk.


ID: 130125 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn

Brouwerijstraat 2 (Zwalm)
Het lang uitgerekte erf is met uitzondering van de haag aan de straatzijde afgesloten met een scheerhaag van meidoorn. De doornige afsluiting was bedoeld om indringing te voorkomen en werd om die reden potdicht gemaakt door het in elkaar vlechten van de haagplanten en door de gaten te dichten met beschikbare takken en dergelijke. Door haar lengte, circa 190 meter, en door haar originele scheerhoogte is dit landschapselement een representatief voorbeeld.


ID: 130126 | Landschappelijk element

Leilinde bij smidse

Brouwerijstraat 21 (Zwalm)
Een geleide linde aan de straatzijde van de voormalige hoeve met paardensmederij, Brouwerijstraat 21, is er ingeplant tegen de blinde, kopse gevel van het hoevegebouw en vervult er de functie van welkomstboom.