Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2368 resultaten


ID: 83769 | Bouwkundig element

Kempische dwarsschuur

Wasseven 28 (Ham)
Gaaf bewaard voorbeeld van de thans zeldzaam geworden Kempische dwarsschuur. Naar verluidt datering 16.. op het gebint.


ID: 80069 | Bouwkundig element

Beverbeekhoeve

Beverbeek 21 (Hamont-Achel)
Voormalige laathoeve. Dit omgracht, van hagen en bomen voorzien goed, dat alleszins teruggaat tot de 14de eeuw en in 1360 voor het eerst wordt vermeld, hing af van Grevenbroek.


ID: 80087 | Bouwkundig element

Molensite De Tomp

Koebroekerweg (Hamont-Achel)
De Tomp gaat terug op de romp van een korenmolen, van het type stenen bovenkruier, grondzeiler, daterend van kort voor 1424. Lang werd aangenomen dat de ruïne van de Tomp terugging op een middeleeuwse woontoren en bijgevolg werd de toren in die vorm gerestaureerd in 1967-68, naar ontwerp van architect A.M. Boonen. Onderzoek in de jaren 1990 zorgde voor een rechtzetting. De met eiken omringde molen/toren wordt omgeven door een ringgracht met twee houten bruggen.


ID: 80096 | Bouwkundig element

Jagershoef, voormalige rentmeesterswoning

Orchideeënlaan 55 (Hamont-Achel)
Recent woonhuis. De achterliggende, heropgebouwde schuur in vakwerk stond vroeger in de wateringen. Acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Drie rechter traveeën in stijl- en regelwerk met lemen vullingen op bakstenen stoel.


ID: 80098 | Bouwkundig element

Schuur

Oude Pastorijstraat 32 (Hamont-Achel)
Ten noordwesten van het erf, bewaarde haakse dwarsschuur van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, volgens bewoner daterend uit het begin van de 20ste eeuw.


ID: 80109 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Witteberg 14 (Hamont-Achel)
Alleenstaande langgestrekte hoeve met ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis met dubbelhuisopstand; heden vijf, eertijds zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het eind van de 19de - begin van de 20ste eeuw.


ID: 135347 | Landschappelijk geheel

Herkenrodebos en kasteel van Stevoort

Kermt, Kuringen, Spalbeek, Stevoort (Hasselt)
Het gebied ‘Herkenrodebos en kasteel van Stevoort’ bevindt zich op de noordgrens van vochtig Haspengouw, op het interfluvium tussen de Demer in het noorden en de Herk in het zuiden. Het is een landschapsecologisch rijk gebied met relicten van het voormalige Herkenrodebos en met een concentratie van bouwkundig erfgoed, in het bijzonder restanten van vakwerkbouw. In het zuidwesten liggen de kastelen van Stevoort en Schimpen. De kern van dit gebied bestaat uit een aantal versnipperde bosrelicten, die nu worden aangeduid als Herkenrodebos, Zusterkloosterbos en andere. Deze historisch stabiele bossen, met een rijke voorjaarsflora, worden afgewisseld met graslanden en aangevuld met kleine landschapselementen die vooral bestaan uit bomenrijen, hier en daar houtkanten, meidoornhagen en struwelen.


ID: 22334 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Alkenstraat 104 (Hasselt)
Voormalige langgestrekte hoeve uit de 19de eeuw met ordonnantie: schuur-stal-woonhuis.


ID: 22333 | Bouwkundig element

Langgestrekte landarbeiderswoning

Alkenstraat 98 (Hasselt)
Langgestrekte landarbeiderswoning, naar verluidt gebouwd circa 1895, met ordonnantie: woonhuis-stal.


ID: 207032 | Bouwkundig element

Vakwerkhoeve Rooi Anna

Beerhoutstraat 62-64 (Hasselt)
De hoeve is achteruit gelegen ten opzichte van de Beerhoutstraat en bestaat uit twee parallel met elkaar gelegen volumes: een langgestrekt stal-woonhuis-schuurvolume en een vrijstaand stalletje.