Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15260 resultaten


ID: 11400 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein De Bist

Veltwijcklaan 252 (Antwerpen)
In sterk beboomd landschapspark met centraal grasperk gelegen neoclassicistisch kasteel, met ten zuidoosten een aan de straat palende hoeve en een achtzijdig paviljoentje. Opgericht in 1873.


ID: 11391 | Bouwkundig element

Waterkasteel Hof van Veltwijck

Veltwijcklaan 27 (Antwerpen)
Complex in traditionele bak- en zandsteenstijl, bestaande uit een U-vormig waterkasteel uit de 16de eeuw, gelegen binnen een landschapspark, en een neerhof aan noordzijde met centraal poortgebouw, door een lindedreef verbonden met de Veltwijcklaan.


ID: 10869 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Walenhoek 30 (Antwerpen)
Intact bewaard en vrijstaand woonstalhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, van rond 1895.


ID: 10870 | Bouwkundig element

Hoeve

Weeltjens 1 (Antwerpen)
Kleine hoeve bestaande uit twee parallelle gebouwen onder zadeldaken. Woonstalhuis van rond 1924 en langsschuur van rond 1941.


ID: 10871 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Weeltjens 3 (Antwerpen)
Woonstalhuisje van drie + drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel met straat, mechanische pannen en golfplaten), uit vierde kwart 19de eeuw.


ID: 10873 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Zandvlietse Dorpstraat 55 (Antwerpen)
Leegstaande, langgestrekte hoeve van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel met straat, mechanische pannen), mogelijk van rond 1872.


ID: 10830 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zoutestraat 86 (Antwerpen)
De kern van het eertijds aan de familie van Delft toebehorende hoevecomplex op het perceel aan de hoek van de Zoutestraat en de Zandvlietsesteenweg, klimt zeker op tot 1771-1778.


ID: 10878 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Zuidvest 23 (Antwerpen)
Voorbeeld van een klein woonstalhuis met haakse stalling, rechts van de woning, van rond 1930.


ID: 135393 | Landschappelijk geheel

Schelde-Leie interfluvium

Anzegem (Anzegem), Huise, Kruishoutem, Nokere, Ouwegem, Wannegem-Lede (Kruisem), Heurne, Mullem, Oudenaarde (Oudenaarde), Waregem (Waregem), Moregem, Ooike, Wortegem (Wortegem-Petegem)
Dit gebied omvat een deel van de ‘Vlaamse Ardennen’ ten westen van de Schelde en vormt een onderdeel van het uitgestrekte Schelde-Leie interfluvium. De heuvelkammen liggen hier dominant in het landschap. De kouters zijn van elkaar gescheiden door beekvalleien. Kleinschalige dorpskernen liggen verspreid in het landschap. Hoeves, kasseiwegen en windmolens bepalen mee het beeld.


ID: 135399 | Landschappelijk geheel

Bouvelobos en Hemsrode

Anzegem, Gijzelbrechtegem (Anzegem), Elsegem, Petegem-aan-de-Schelde, Wortegem (Wortegem-Petegem)
Dit gebied omvat enerzijds de versnipperde boskern van het vroegere Bouvelobos gelegen op de heuvelkam van het Schelde-Leie-inteerfluvium met omgevend open akkerareaal, versneden door smalle beekvalleien en anderzijds de domeingoederen rond het Kasteel van Hemsrode. Rond de historische hoeves Ten Bulke en Hof te Bouvelo bevinden zich oude, middeleeuwse ontginningskernen. Daarnaast zijn in het gebied ook Steentijd-nederzettingen bekend. Het open en nagenoeg onbebouwd karakter, plaatselijk afgewisseld met traditioneel beheerde bossen met bronactiviteit, het waterrijke kasteeldomein van Hemsrode doorsneden door dreven, de uitgesproken hoogteligging (topzones) op de waterscheidingskam en de weidse vergezichten op zowel de Schelde- als de Leievallei vormen voorname landschapskenmerken.