Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15102 resultaten


ID: 10878 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Zuidvest 23 (Antwerpen)
Voorbeeld van een klein woonstalhuis met haakse stalling, rechts van de woning, van rond 1930.


ID: 135393 | Landschappelijk geheel

Schelde-Leie interfluvium

Anzegem (Anzegem), Huise, Kruishoutem, Nokere, Ouwegem, Wannegem-Lede (Kruisem), Heurne, Mullem, Oudenaarde (Oudenaarde), Waregem (Waregem), Moregem, Ooike, Wortegem (Wortegem-Petegem)
Dit gebied omvat een deel van de ‘Vlaamse Ardennen’ ten westen van de Schelde en vormt een onderdeel van het uitgestrekte Schelde-Leie interfluvium. De heuvelkammen liggen hier dominant in het landschap. De kouters zijn van elkaar gescheiden door beekvalleien. Kleinschalige dorpskernen liggen verspreid in het landschap. Hoeves, kasseiwegen en windmolens bepalen mee het beeld.


ID: 135399 | Landschappelijk geheel

Bouvelobos en Hemsrode

Anzegem, Gijzelbrechtegem (Anzegem), Elsegem, Petegem-aan-de-Schelde, Wortegem (Wortegem-Petegem)
Dit gebied omvat enerzijds de versnipperde boskern van het vroegere Bouvelobos gelegen op de heuvelkam van het Schelde-Leie-inteerfluvium met omgevend open akkerareaal, versneden door smalle beekvalleien en anderzijds de domeingoederen rond het Kasteel van Hemsrode. Rond de historische hoeves Ten Bulke en Hof te Bouvelo bevinden zich oude, middeleeuwse ontginningskernen. Daarnaast zijn in het gebied ook Steentijd-nederzettingen bekend. Het open en nagenoeg onbebouwd karakter, plaatselijk afgewisseld met traditioneel beheerde bossen met bronactiviteit, het waterrijke kasteeldomein van Hemsrode doorsneden door dreven, de uitgesproken hoogteligging (topzones) op de waterscheidingskam en de weidse vergezichten op zowel de Schelde- als de Leievallei vormen voorname landschapskenmerken.


ID: 81719 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Abeelstraat 1 (Anzegem)
Aan de straat gelegen hoeve met 19de-eeuws uitzicht bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een verhard erf. Laag volume van zeven traveeën verfraaid door overhoekse fries, licht getoogde muuropeningen met bewaard schrijnwerk. Ten zuidwesten de deels vernieuwde stal. Bakhuisje.


ID: 81386 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Arendstraat 2 (Anzegem)
Hoevetje met 19de-eeuws uitzicht, losstaande al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen onder zadeldaken gegroepeerd rond een bekiezeld erf.


ID: 81387 | Bouwkundig element

Hoeve

Balthazarstraat 1 (Anzegem)
Gelegen aan de hoek met Statiestraat. Aan de straat gelegen hoeve uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 81595 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Bassegem

Bassegemstraat 1 (Anzegem)
Historische hoeve zogenaamd "Goed te Bassegem" gelegen op de grens met Tiegem. De hoeve vormde het centrum van de gelijknamige heerlijkheid. Ten zuiden boerenhuis, ten noorden stalvleugel, ten westen schuur en ten oosten poortgebouw. Gotische natuurstenen schouwmantel, stond oorspronkelijk in de smidse. Rechts geïncorporeerd wagenhuis. Ten zuiden, onderkelderd bakhuisje. Langgestrekte verankerde bakstenen lijstgevel van negen traveeën en één bouwlaag. Oudste vermeldingen dateren van 1315.


ID: 81596 | Bouwkundig element

Hoeve

Bassegemstraat 8 (Anzegem)
U-vormige opstelling van verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Ten noorden boerenhuis met voorliggende handpomp.


ID: 81643 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Bergdries 1 (Anzegem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht, weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) met U-vormige opstelling. Heden bleef deze configuratie behouden. Verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom verhard erf. Ten noorden boerenhuis met gecementeerd parement van na 1900.


ID: 81388 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Kerken

Berglaan 3 (Anzegem)
Hoeve bestaande uit al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, U-vormig opgesteld rond een verhard (deels gekasseid) erf. Noordelijke erftoegang gemarkeerd door bakstenen pijlers. Ten noordwesten het woonhuis met vermoedelijk 18de-eeuwse kern. Hoogopgaand zadeldak, getypeerd door aandaken en vlechtingen in zijpuntgevels.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.