Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 24741 | Bouwkundig element

Administratiegebouw van de provincie

Gouvernementstraat 22-24 (Gent)
Van 1968 tot 1971 realiseerde het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen een nieuw gebouw op de hoek van de Oranjeberg en de Gouvernementstraat naar ontwerp van Francis Serck en Groep Planning met Jan Tanghe. Het kan stilistisch getypeerd worden als brutalistische integratiearchitectuur.


ID: 306755 | Bouwkundig element

Don Boscocollege Zwijnaarde

Grotesteenweg-Noord 113-115 (Gent)
Groots opgezet naoorlogs schoolcomplex met leslokalen, internaat, sportzaal en dienstgebouwen in functionalistische, modernistische stijl naar ontwerp van Adrien Bressers, waarvan de bebouwing werd vergund in 1961 en 1963.


ID: 26782 | Bouwkundig element

Grote School V. Braeckman-Van Biezen

Halvemaanstraat 94-96, 94A-B (Gent)
Grote School V. Braeckman-Van Biezen, tevens zondagsschool en Katholieke Werkmanskring. Heden rest enkel de voorbouw met het centrale poortgebouw dat leidt naar het achterin gelegen nieuw opgetrokken Centrum Ten Berg. Monumentale constructie met eclectische inslag gebouwd in 1910 naar ontwerp van architect J. Rooms.


ID: 215678 | Bouwkundig element

Sint-Gerardusschool

Harelbekestraat (Gent)
Het voormalige Sint-Gerardusschooltje is opgericht in 1910 in de toen landelijke wijk op de Zwijnaardse Dries. In 1914 werd het houten schooltje vervangen door een nieuw schoolgebouw gerecupereerd uit het "Modern Dorp" van de wereldtentoonstelling van 1913 in Gent. Schoolgebouw opgetrokken uit bak- en zandsteen in een verzorgde neotraditionele stijl, met een overdekte speelplaats. De houten muurkapel midden op de voorgevel van het voormalige schoolgebouw is afkomstig van een nabijgelegen gesloopte hoeve aan de Ottergemsesteenweg.


ID: 18645 | Bouwkundig element

Sint-Jan-Baptistinstituut

Haspelstraat 49, Reinaertstraat 101 (Gent)
Schoolgebouw ontworpen door E. Van Hoecke-Delmarle in 1909. Voorportaal met bureau en spreekkamer gelegen achterin beplant voortuintje afgesloten door ijzeren hek. Topgevel in neo-Vlaamserenaissance-getinte stijl met drie rondbogen. Erachter breed klasgebouw van twee bouwlagen en twaalf traveeën onder schilddak.


ID: 26970 | Bouwkundig element

Jongensschool

Heerweg-Zuid 124 (Gent)
Sober bakstenen gebouw van negen traveeën met één bouwlaag in de zijtraveeën en twee in de drie centrale traveeën onder zadeldak, volgens archiefstukken van 1863.


ID: 307151 | Bouwkundig element

Seminarie en Laboratorium voor experimentele, psychologische en sociale pedagogiek

Henri Dunantlaan 1-3 (Gent)
Tussen 1958 en 1960 realiseerde de universiteit Gent een nieuw gebouw voor het Hoger Instituut voor Opvoedkunde (HIO) met een experimentele basisschool, naar ontwerp van ingenieur-architect Jules Trenteseau.


ID: 20385 | Bouwkundig element

Stedelijke lagere hoofdschool voor meisjes met kindertuin

Hippoliet Lammensstraat 10 (Gent)
Stedelijke lagere hoofdschool voor meisjes met kindertuin. Eenlaags breedhuis in neotraditionele stijl, naar ontwerp van architect Ch. Van Rysselberghe. Gedateerd 1914 door middel van cartouches. Bak- en natuurstenen lijstgevel van negen traveeën, met schilddak. Licht uitspringende rechter deurtravee met deur in neobarokke omlijsting en drie linker traveeën gemarkeerd door een getrapt dakvenster.


ID: 24492 | Bouwkundig element

Grote- en Achtersikkel

Hoogpoort 64 (Gent)
Voormalig middeleeuws steen zogenaamd naar de patriciërsfamilie Van der Zickelen. Ingrijpende restauratie tussen 1900 en 1908 door architect Van Hamme en ingericht als muziekconservatorium naar ontwerp van stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe met nieuwe vleugels in een aansluitende stijl aan de Biezekapelstraat. De Grote Sikkel omvat twee trapgevels van 1481, bij de restauratie gereconstrueerd in Doornikse kalksteen. Gelijkaardige zijgevel van zes traveeën in de Biezekapelstraat en achtertrapgevel. Aan Hoogpoort sluit de vroegere "Zael" aan, voorzien van een lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. De Achtersikkel omvat verscheidene gebouwen, voornamelijk te dateren van eerste helft 14de eeuw tot 16de eeuw, en uit verschillende materialen opgetrokken, ingeplant rondom een open pleintje, van de Biezekapelstraat afgesloten door een ijzeren hek. Deze gebouwen omvatten onder meer een bakstenen en kalkzandstenen toren, een oostvleugel met arcaden en een gotische kapel.


ID: 307157 | Bouwkundig element

Faculteit van Economische Wetenschappen

Hoveniersberg 24 (Gent)
Het Faculteitsgebouw van de Economische Wetenschappen werd tussen 1975 en 1978 opgetrokken naar ontwerp van de Brusselse architecten Raoul Brunswyck en Odon Wathelet.