1199 resultaten
ID: 33246 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dam 40-42 (Lievegem)
Kasteel in omringend park met monumentale inrijpoort, opgetrokken in regionalistische baksteenarchitectuur met voornamelijk neo-Vlaamserenaissance-kenmerken en gebouwd in 1900 ter vervanging van een landhuis van circa 1840. Heden grotendeels omgracht kasteeldomein met park en vijver in landschappelijke stijl, centraal ingeplant kasteel met ten oosten erachter de hovenierswoning met vroegere koetshuizen en paardenstallen en kasteelhoeve.
ID: 33626 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dekenijstraat 10 (Lievegem)
Classicistische pastorie van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1773 en gelegen in een ommuurde ruime rechthoekige tuin met bijgebouwen waaronder tuinpaviljoen. In de voortuin, diverse bijgebouwen onder meer koetshuizen van circa 1800 en uit de eerste helft van de 19de eeuw en een dienstwoning uit de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 33462 | Bouwkundig element
Dorp 15 (Lievegem)
Het neoclassicistisch herenhuis met aanhorigheden uit de tweede helft van de 19de eeuw bevindt zich in een omhaagde voortuin met een opgaande beuk en afgesloten door twee ijzeren hekken.
ID: 33482 | Bouwkundig element
Kasteeldreef 124-130 (Lievegem)
Het omwalde kasteel van Lovendegem is opgetrokken in eclectische stijl, met behoud van de oude kern uit de 17de of de 18de eeuw, en gelegen in een rechthoekig omgracht en met dreven omgeven park. Het is toegankelijk via een ijzeren hek aan bakstenen pijlers.
ID: 33576 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteellaan 44-46, St. Annadreef 4 (Lievegem)
Gelegen in een omgracht park met fraaie ijzeren toegangspoort tussen arduinen pijlers met vaasbekroning, oorspronkelijk L-vormig kasteel misschien daterend uit de 16de eeuw, door sloping van een vleugel midden 19de eeuw herleid tot een onderkelderd rechthoekig blok met bepleisterde gevels onder een schilddak. Ten westen van het kasteel, dienstgebouw met rondboogarcade van negentien traveeën.
ID: 135011 | Landschappelijk geheel
Gierle (Lille), Vosselaar (Vosselaar)
Het Grotenhoutbos is een relict van het domaniaal bos dat als jachtgebied diende voor de hertogen van Brabant. Dit bosdomein is nu een uitgstrekt, aaneengesloten, door indrukwekkende dreven doorsneden, bosrijk gebied in een gaaf en open landbouwgebied. Het is het enige oud boscomplex van die grootteorde in de Kempen dat minstens sinds de middeleeuwen aanwezig is gebleven. In de 17de eeuw werd in het Grotenhoustbos, als één van de eerste gebieden in de zuidelijke Nederlanden, gestart met het zaaien van grove dennen.
ID: 212493 | Bouwkundig element
Alsembergsesteenweg 124 (Linkebeek)
Vrijstaande, onderkelderde baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder complex dak, op het kadaster geregistreerd in 1865.
ID: 212508 | Bouwkundig element
Brouwerijstraat 26-30 (Linkebeek)
Identieke woningen, vrijstaande baksteenbouw van twee bouwlagen onder afgeknot zadeldak en deels gecementeerde gevelvlakken, in 1931 in het kadaster geregistreerd.
ID: 212533 | Bouwkundig element
Kasteeldreef 26 (Linkebeek)
Voormalige portierswoning van het kasteel van Linkebeek, voorgevel uitgewerkt als puntgevel van witte baksteen met decoratief gebruik van rode baksteen, kadastraal geregistreerd in 1906.
ID: 300081 | Landschappelijk element
Koning Albertstraat (Lint)
Het park van Lint werd kort na 1923 aangelegd in Engelse landschapsstijl rondom het in dezelfde periode gebouwde neoclassicisitsche kasteel Lindenhof.