Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2050 resultaten


ID: 306189 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Lindestraat (Glabbeek)
Op het kruispunt van de Lindestraat en een onverharde weg staat een jonge opgaande linde met kruis. Deze boom is aangeplant op 17 augustus 2014, ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom.


ID: 300812 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Zuurbemde

Zuurbemde 35 (Glabbeek)
Landhuis uit 1858 met hoefijzervormig grondplan omgeven door park in landschappelijke, 'arcadische' stijl, vanaf 1850 aangelegd over 9 hectare; na 1900 versnippering van het domein en vernietiging van de westelijke helft van de parkaanleg; restanten van originele beplanting. IJskelder, mogelijk opgetrokken in 1850-1860.


ID: 130827 | Landschappelijk element

Okkernoot bij Van Reepinghens huizeken

Goteringenstraat 31 (Gooik)
Op het erf van het Reepinghens huizeken zijn nog waardevolle sporen van traditionele erfbeplantingen aanwezig. Ten zuiden van het vakwerkhuis werd een okkernoot op het erf aangebracht.


ID: 130828 | Landschappelijk element

Kerspruim bij het Van Reepinghens huizeken

Goteringenstraat 31 (Gooik)
Op het erf van het Reepinghens huizeken zijn nog waardevolle sporen van traditionele erfbeplantingen aanwezig. Ten noorden van het vakwerkhuis staat, achter de afsluitingshaag, een kerspruim op het erf.


ID: 130831 | Landschappelijk element

Opgaande es bij het Van Reepinghens huizeken

Goteringenstraat 31 (Gooik)
Op het erf van het Reepinghens huizeken zijn nog waardevolle sporen van traditionele erfbeplantingen aanwezig. De opgaande es met inbegrip van de eronder groeiende meidoorn en eik zijn, ook al is dat niet echt duidelijk, mogelijks een restant uit een vervaagde kaphaag die het erf, ten oosten van het huis, in twee delen opsplitste.


ID: 39204 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Heetvelde en omgeving

Heerbaan 83 (Gooik)
Voormalige burcht van de heren van Heetvelde. De huidige toestand resulteert van een wederopbouw van een waterburcht in de 17de eeuw, met overname van oudere elementen. De kasteelsite is langs de straatkant omgeven door een haag en opgaande bomenrij. De Papenmeersbeek en Keitsenbergbeek ten zuiden vallen op door de begeleidende bomenrijen.


ID: 134740 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Saffelberg

Oplombeekstraat 2-6 (Gooik)
Eclectische villa met dienstgebouw, allebei uit 1906. Uit dezelfde bouwperiode, een moestuin met overblijfsels van halve serres langs de tuinmuur. Omgeven door landschappelijk park aangelegd rond 1810, oorspronkelijk 1 hectare 61 are, rond 1910 aanleg van een kleine vijver, een 'Franse' tuin voor het kasteel (deels bewaard) en uitbreiding van het landschappelijk park.


ID: 133124 | Landschappelijk element

Drie opgaande populieren

Benedestraat (Grimbergen)
De groep van drie opgaande populieren ligt in de hoek van een weiland. Het aanpalende weiland heeft enkele knotbomenrijen. Het betreft een oude kloonvariëteit van populier.


ID: 75357 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Boechoutlaan (Grimbergen)
Kapel, opgericht in 1896 door graaf Alfons de Villegas de Clercamp als dankkapel voor de geboorte van zijn zoon en gelegen tegenover de zuidelijke toegangsdreef van het kasteel van Bever.


ID: 131515 | Landschappelijk element

Canadapopulier bij Kasteel van Bever

Boechoutlaan 221 (Grimbergen)
De Populus x canadensis ‘Marilandica’ vormt een belangrijk beeldbepalend object in het park van het Kasteel van Bever. De Canadapopulier heeft een grote omvang en een mooie representatieve vorm. De boom werd bij de Dendrologische Inventarisatie, opgemaakt door de Belgische Dendrologische Vereniging, het label toegekend van kampioenboom. Dit is de dikste voor Vlaanderen gekende Canadapopulier 'Marilandica', en vermoedelijk is hij ook de oudste en de hoogste. Met zijn stamomtrek van 668 cm wordt aan deze populier een hoge leeftijd toegekend.