Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84 resultaten


ID: 206859 | Bouwkundig element

Kasteeldomein de Beauffort

Diestsesteenweg 31 (Lubbeek)
In 1870 krijgt het kasteel grosso modo zijn huidige vorm, een sober neoclassicistisch gebouw van negen bij vijf traveeën, met drie bouwlagen op een hoge kelderverdieping, toegankelijk via een dreef en gelegen in park met twee kasteelhoeves, grafkapel en hovenierswoning.


ID: 133257 | Landschappelijk element

Bomenrij op oude stadswal

Walstraat (Maaseik)
De nog onverharde zuidelijke oude stadswal van het historisch centrum van Maaseik is beplant met een rij van 32 bomen. Het betreft voornamelijk Amerikaanse eik, maar ook enkele lindes. In het westen buigt de wal af naar het noorden. Dit noordelijk stuk is aan weerszijden beplant met in totaal 10 bomen, eveneens Amerikaanse eik en linde. In de hoek bevindt zich een kapel.


ID: 308323 | Landschappelijk element

Ontginningsrelicten bij Heiwijk

Weg naar Zutendaal (Maasmechelen)
Op het domein dat deel uitmaakt van de vroegere ontginningshoeve Heiwijk zijn nog een aantal landschapselementen aanwezig die getuigen van de 19de-eeuwse ontginningsperiode. Het betreft lijnaanplantingen en een aarden wal met opgaande zomereik die een historisch blok cultuurland markeren.


ID: 304284 | Landschappelijk element

Amerikaanse eikendreef bij Kasteel Reesinghe

Oude Kasteeldreef (Maldegem)
De Oude Kasteeldreef verbindt de Brugse Steenweg met de Koningin Astridlaan en bestaat uit een uitgedunde boomaanplanting van tamme kastanjes. Deze dreef is een relict van het oorspronkelijk drevenpatroon in het domein van het Kasteel Reesinghe.


ID: 40211 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Impdehof met park

Drijpikkelstraat 25-27, 27A (Meise)
Het landhuis Impdehof getuigt van de evolutie van een laatmiddeleeuwse hofstede naar een grote omwalde buitenplaats, die vervolgens uitgroeide tot een aanzienlijk landhuis voor permanente bewoning. Het in 1923-1924 heropgebouwde landhuis in neotradionele stijl is gelegen in een ruim park, aangelegd in landschappelijke stijl.


ID: 305812 | Landschappelijk element

Opgaande Amerikaanse eik als vredesboom

Markt (Moerbeke)
Op de Markt in Moerbeke staat een opgaande Amerikaanse eik. Deze boom is in het voorjaar van 1934 aangeplant als vredesboom. Twee vroegere pogingen om op deze plaats een vrijheidsboom te planten mislukten. De olm, geplant op 11 november 1919 als herinnering aan de wapenstilstand stierf af in 1931. In 1932 plantte men een rode beuk, maar ook die bleef maar 1 jaar overeind.


ID: 301047 | Bouwkundig element

Villa's en bomenrij

Quinten Matsijslei, Wouwstraat 30-34 (Mortsel)
De Quinten Matsijslei is een met Amerikaanse eik afgezoomde dreef. Op de hoeken met de Wouwstraat staan fraaie voorbeelden van alleenstaande villa’s.


ID: 300819 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Le Chêneau met tuin

Bogaardenstraat 47, 45A-B (Oud-Heverlee)
De kern van de huidige villa in cottagestijl werd opgetrokken rond 1895 door de Leuvense notaris Armand Ho¬llanders de Ouderaen. In 1902 al eens sterk vergroot, kreeg de villa haar huidige uitzicht in 1939. De remise of tuinierswoning achter de villa is nu een aparte woning. Tuin van oorspronkelijk 1 hectare 16 are 50 centiare; classicistische facelift en aanleg van een 'Franse' parterretuin met balustrades, beelden, vazen, sterrenbosje, charmilles, taxussnoeiwerk… in de late jaren 1930.


ID: 300818 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Harcourt met park

Maurits Noëstraat 99 (Oud-Heverlee)
In 1828 brak Joseph Braeckmans, burgemeester van Oud-Heverlee het 17de- of 18de-eeuwse gebouwencomplex op de voormalige feodale burchtmotte helemaal af om er een villa en een koetshuis te bouwen. In de helling achter het kasteel, is een bakstenen keldergewelf bewaard. Omgrachte site, nu met informele beplanting met vooral moerascipressen uit de jaren 1920.


ID: 308014 | Landschappelijk element

Corsendonkse dreef

Corsendonkse Dreef (Oud-Turnhout)
De Corsendonkse dreef is een gefragmenteerde, twee kilometer lange, dreef die loopt van de voormalige priorij van Corsendonk tot aan de steenweg op Mol.