Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

245 resultaten


ID: 134733 | Landschappelijk element

Tuin van het landhuis Storms

Kerkberg 17 (Dilbeek)
Dorpswoning, omstreeks 1852 omgebouwd tot neoclassicistisch herenhuis met aanhorigheden, gelegen in informele tuin van 1 hectare 8 are; de huidige beplanting (vooral paardekastanjes) dateert hoofdzakelijk uit de jaren 1880.


ID: 134718 | Landschappelijk element

Tuin van de villa van Wolsem

Lange Haagstraat 1 (Dilbeek)
Villa in ingetogen en door latere verbouwingen afgezwakte modernistische stijl, gebouwd rond 1935 en gelegen in landschappelijk park van 2 hectare, aangelegd in de jaren 1870 en circa 1935 voorzien van modernistische aanleg met betontegelpad, zwembad en duiktoren.


ID: 130868 | Landschappelijk element

Twee paardenkastanjes als welkomstbomen Kastanjehof

Antwerpse Heirweg 2A (Eeklo)
Bij de erftoegang staan twee opgaande paardenkastanjes. De soortkeuze is atypisch, omdat er traditioneel inheemse soorten zoals linde en eik worden gekozen voor het gebruik als welkomstboom. De bomen zijn beeldbepalend in het straatbeeld, bij de rechtse paardenkastanje zien we in de kruin het resultaat van een zware takbreuk en is de stam bijgevolg niet meer doorgaand.


ID: 134739 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Steenhout

Kasteelstraat 32-36, 36A (Galmaarden)
Kasteel met bijgebouwen van het voormalige hof van Steenhout, in de kern opklimmend tot 1610, meermaals verbouwd, onder meer in het tweede kwart en het vierde kwart van de 19de eeuw, omgeven door een kasteeldomein van circa 50 hectare teruggaand op site middeleeuwse kasteelmotte, bestaande uit bos, omstreeks 1850 landschappelijk ingeklede landbouwgronden; ten zuiden van het kasteel bevindt zich het voormalige neerhof met kasteelhoeve in de kern opklimmend tot 1654 en een neogotische kapel.


ID: 134179 | Landschappelijk element

Tuin bij herenhuis en distilleerderij Oriënte

Galgestraat 57-59 (Geetbets)
Distilleerderij en herewoning uit het midden van de 19de eeuw met verbouwde relicten van een voormalige cisterciënzerinnenabdij, omgeven door informele tuin van circa 1 hectare, aangelegd omstreeks omstreeks 1850.


ID: 134176 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Coenen met tuin

Overbeekstraat 1 (Geetbets)
Notaris Jean François Coenen liet rond 1850 een villa bouwen met een symmetrische voortuin, oorspronkelijk 13,5 are.


ID: 301536 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Annaplein met omgeving

Brabantdam, Filips van Arteveldestraat, Groene Ooie, Keizer Karelstraat, Lange Violettestraat, Nieuwebosstraat, Sint-Annaplein, Zuidstationstraat (Gent)
Het vroegere landelijk karakter van de Overschelde en de zogenaamde Hoye werden, na de aanleg van het Zuidstation in 1837, omgevormd tot een moderne stadswijk, door middel van brede lijnrechte straten verbonden met de oude stadskern en voornamelijk convergerend in het Jacob Van Arteveldeplein, sinds 1981 Sint-Annaplein genaamd. Het vierhoekig plein, zou tussen 1841-1845 ontworpen zijn door L. Roelandt, de toenmalige stadsarchitect. Het centrale gedeelte van het plein werd ingericht als een openbare groenzone met paden en met bomen en struiken beplante perken.


ID: 305828 | Landschappelijk element

Opgaande paardenkastanje als vredesboom

Desteldonkdorp, Rechtstraat (Gent)
De paardenkastanje maakt deel uit van een beboomd plantsoen ten oosten van de kerk van Desteldonk. De boom staat centraal in het plantsoen, op een kruising van paden en werd in 1919 aangeplant als vredesboom.


ID: 131366 | Landschappelijk element

Opgaande paardenkastanje bij Klein Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Hoye

Lange Violettestraat (Gent)
Ten noorden van het Groothuis en langs de Achtervisserij, lag de ommuurde tuin van de grootjuffer, de directrice van het Klein Begijnhof. De tuin is nu ingericht als park voor de begijnhofbewoners. Een aantal beeldbepalende bomen werden opgenomen in de erfgoedinventaris waaronder een opgaande paardenkastanje.


ID: 134245 | Landschappelijk element

Muinkpark

Muinkpark (Gent)
Stadspark aangelegd in landschappelijke stijl met centrale vijver en bomenbestand met erfgoedwaarde. Restant van de voormalige Gentse dierentuin.