Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1161 resultaten


ID: 308902 | Bouwkundig element

Gespiegelde interbellumvilla

Honsdonkstraat 38 (Tremelo)
Twee in spiegelbeeld gekoppelde woningen (samen met nummer 40) uit het interbellum die samen een villa vormen. De woningen maken gebruik van de typische elementen van de vernieuwde traditionele baksteenarchitectuur aan het einde van het interbellum; met name de rollagen in baksteen als latei en als decoratief element. Onder de dakrand bevindt zich de eveneens typische ruwe cementering. De vensteropeningen zijn wisselend vierkant en halfrond. Al het originele schrijnwerk is bewaard. Stilistisch bevinden de villa’s zich op het snijvlak tussen traditioneel, art deco en modernisme.


ID: 308903 | Bouwkundig element

Gespiegelde interbellumvilla

Honsdonkstraat 40 (Tremelo)
Twee in spiegelbeeld gekoppelde woningen (samen met nummer 38) uit het interbellum die samen een villa vormen. De woningen maken gebruik van de typische elementen van de vernieuwde traditionele baksteenarchitectuur aan het einde van het interbellum met name de rollagen in baksteen als latei en als decoratief element. Onder de dakrand bevindt zich de eveneens typische ruwe cementering. De vensteropeningen zijn wisselend vierkant en halfrond. Al het originele schrijnwerk is bewaard. Stilistisch bevinden de villa’s zich op het snijvlak tussen traditioneel, art-deco en modernisme.


ID: 90133 | Bouwkundig element

Winkelwoonhuis 't Bloemerietje

Karel van Manderstraat 1A, Markt 22 (Meulebeke)
In kern 19de-eeuws pand, aangepast in het eerste kwart van de 20ste eeuw met diverse functies als herberg en woonwinkelpand, met name van kleermaker Camille Deprest met (thans verdwenen) houten winkelpui. In oorsprong één geheel met nummer 21 dat na opsplitsing een modernistische gevelaanpassing kent en nog later verbouwd wordt. In de loop van de 19de en de 20ste eeuw wordt het pand met een bijgebouw langs de Karel van Manderstraat uitgebreid.


ID: 79261 | Bouwkundig element

Drievoudige schuif gelegen op de Rijtgracht

Waterhoek (Avelgem)
Drievoudige schuif gelegen op de Rijtgracht. Het tracé van de gracht is reeds deels herkenbaar op de Ferrariskaart (1770-1778). De gracht staat getekend tussen Avelgem en het gehucht Rugge, het deel tussen het gehucht en Waarmaarde is niet weergegeven. Vermoedelijk is de aanleg van de gracht te situeren in de middeleeuwen, een periode waar de Scheldemeersen ontgonnen werden door onder meer de abdij van Ename, een abdij met veel grondbezit in de regio en ook lange tijd eigenaar van een grote hoeve met name het zogenaamd "Hof van Ename" .


ID: 130176 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van haagbeuk

Konkelstraat 1 (Zwalm)
Een erfafsluitingshaag langs de Konkelstraat in hoofdzaak bestaande uit haagbeuk en met al dan niet natuurlijke bijmengingen van meidoorn, vlier, olm, es en schietwilg. Het betreft hier een oude scheerhaag bedoeld om indringing te voorkomen en om te verhinderen dat de dieren, met name het kleinvee op het erf, zouden uitbreken.


ID: 213561 | Bouwkundig element

Restanten van twee Duitse bunkers Schaapbalie

Stadensteenweg (Langemark-Poelkapelle)
Twee Duitse bunkers uit de Eerste Wereldoorlog, die getuigen van de zware Duitse verdedigingswerken die op en rond het Houthulstbos waren uitgebouwd. De bunkers waren opgetrokken op een strategische plaats, met name langs de voormalige spoorlijn Ieper-Torhout, ter hoogte van de zuidelijke rand van het Houthulstbos.


ID: 56638 | Bouwkundig element

Hoeve De Zande

Zandvoordestraat 549 (Oostende)
Hoeve "De Zande" (recente benaming). Deze hoeve getuigt van een vroege inpolderingfase van één van de historische polders van Oostende, met name de cireca 1626 definitief drooggelegde "Oude Zandvoordepolder". De huidige hoeve is ontstaan door verbouwingen en vernieuwingen in de 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw, en heeft doorheen de tijd haar authentiek karakter van polderhoeve bewaard.


ID: 82113 | Bouwkundig element

Gevangenis 't Pandreitje

't Pand 16, Gevangenisstraat 10 (Brugge)
Voormalige gevangenis zogenaamd "'t Pandreitje", in 1992 haast volledig gesloopt. Sinds 2000-2002 vervangen door woonproject bestaande uit 75 stadswoningen en appartementen, ondergrondse garage naar ontwerp van architecten Haverhals-Heylen (Antwerpen); doorheen het voormalige grondgebied lopen vier nieuwe, autovrije straten met name Diamantslijpers-, Goudsmeden-, Beeldenmakersstraat en Koudemarkt.


ID: 91641 | Bouwkundig element

Villa

Winkelsestraat 144 (Lendelede)
Alleenstaande woning in tuin met modernistische kenmerken, met name vooral uit het romantisch kubisme, opgetrokken in 1938 in opdracht van vlashandelaar Remi Van Fleteren-Loncke, die tevens schepen was te Lendelede in de periode 1939-1946. Bakstenen woning bestaande uit souterrain en twee/drie bouwlagen onder platte bedaking. Asymmetrische compositie van uit- en inwijkende volumes, in de noordwestelijke hoek oplopend in een extra verdieping in de vorm van een belvedère. Omhaagde tuin, afgescheiden van de straat door een muurtje, doorbroken door eenvoudig rastervormig hekwerk.


ID: 58857 | Bouwkundig element

Gekoppelde villa

Elizabetlaan 16-18 (Knokke-Heist)
Gekoppelde villa in cottagestijl zogenaamd "Asmodée-Born Coli (?)", gelegen op een natuurlijke duinhelling en met bewaarde bakstenen tuinmuur, volgens het kadaster in 1928 opgetrokken naar een ontwerp uit 1923 van Joseph De Groote. Vrij monumentale baksteenbouw van twee bouwlagen en half ondergrondse kelderverdieping met bewaarde oorspronkelijke afwerking van materialen, met name ongeschilderde bakstenen onderbouw en bepleisterde bovenbouw met pseudo-vakwerk. Typerende in- en uitzwenkende muurpartijen als gevolg van erkers en balkons.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.