210 resultaten
ID: 86387 | Bouwkundig element
Oude Heerweg 127 (Deerlijk)
Landelijk villa naar verluidt van 1935 en naar ontwerp van Paul Vanneste voor zijn broer Jozef Vanneste, eigenaar van de achtergelegen weverij en ververij. Volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1936. De rechtertravee werd circa 1946 bijgebouwd, zie kadastrale gegevens en naar verluidt voorzien van een schuilkelder. Landhuis opgetrokken in nieuwe zakelijkheid en gelegen te midden van tuin met geasfalteerd voorerf. Rechthoekig volume van twee bouwlagen onder schilddak. Garage ten westen.
ID: 86443 | Bouwkundig element
Sint-Amandusstraat 24-28 (Deerlijk)
Centrumschool "De Beuk" en school voor bijzonder onderwijs "De Kim". In oorsprong de gemeentelijke jongensschool, opgericht in 1850 in de Schoolstraat. Onderwijzerswoning: modernistisch getinte woning gebouwd circa 1936. Voortuintje aan de straat afgezet door muurtje met buisprofiel. Vrijstaande garage rechts. Sedert 1983 in gebruik als vergaderruimte voor plaatselijke culturele verenigingen. Langgestrekte klassenvleugel van twee bouwlagen onder pannen schilddak.
ID: 86501 | Bouwkundig element
Waregemstraat 7 (Deerlijk)
Art-decovilla volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1936. Oranjerode baksteen met contrasterende beschilderde omlijstingen en muurbanden; arduinen plint. Gebruik van strekse verbanden voor onder meer borstweringen. Aan de straat laag bakstenen muurtje tussen postamenten en met buisprofielen. Rechts, vooruitspringende venstertravee oplopend in puntgevel. Driezijdige erker met erboven balkon.
ID: 48762 | Bouwkundig element
Koning Albertstraat 32-34 (Dendermonde)
Ensemble van twee rijhuizen; nummer 34 werd gebouwd als huis in 1926 en nummer 32 in 1947 als garage. Woningen van één en twee traveeën en twee bouwlagen, onder doorlopend zadeldak. Lijstgevels bezet met gele baksteen op plint van blauwe harsteen en traveeën ingeschreven in getrapt verdiepte spaarvelden.
ID: 48694 | Bouwkundig element
Oude Brugstraat 5, 5A (Dendermonde)
Interbellumwoning, opgetrokken in 1932, uitgebreid met een garage in 1937. Toegang tussen de woning en de garage naar de naast- en achtergelegen tuin. Bakstenen burgerhuis op een plint van hardsteenplaten, van twee traveeën en twee bouwlagen onder pseudomansardedak. Hoger opgetrokken linker zijrisaliet met breed venster ter hoogte van de zolderverdieping.
ID: 84565 | Bouwkundig element
Markegemstraat 146 (Dentergem)
Directeurswoning met garage, volgens kadastergegevens gebouwd circa 1910 in opdracht van handelaar Arthur Vanhaesebrouck, eigenaar van de toenmalige stoomvlasfabriek. Statig dubbelhuis, witbeschilderde, verankerde baksteenbouw onder schilddak (mechanische pannen) met op de hoeken smeedijzeren pinakeltjes. Bepleisterde en witbeschilderde zijgevels met imitatievoegen.
ID: 78046 | Bouwkundig element
Ijzerlaan 10 (Diksmuide)
Hoekpand van 1935 met modernistische inslag naar ontwerp van architect Maurice Dinnewet (Oostende). Volumetrisch uitgewerkte en verspringende bakstenen gevel onder plat dak. Natuurstenen plint en siermetselwerk op de begane grond, onder meer liggend verband en uitspringende bakstenen.
ID: 78084 | Bouwkundig element
Koning Albertstraat 8 (Diksmuide)
Burgerhuis heropgebouwd in de jaren 1920 (gevelsteen niet leesbaar). Traditionele wederopbouwarchitectuur zie onder meer de tuitgevel en de toepassing van Brugse traveeën verwijzend naar de laatgotiek.
ID: 26573 | Bouwkundig element
Brugsesteenweg 680-682, Gérard Willemotlaan 115 (Gent)
Groot herenhuis in neo-Vlaamse-renaissancestijl op de hoek van de straat met de Gerard Willemotlaan aan de Brugse Vaart. Geel bakstenen gebouw met verwerking van zandsteen onder leiendak, daterend van 1902, volgens eigenaar naar ontwerp van M. Bauwens. Pittoresk ensemble uitgewerkt aan voor- en zijgevel met trapgevels.
ID: 26963 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Grotesteenweg-Zuid 2-8 (Gent)
Kasteel met 18de- en 19de-euwse aanhorigheden en hoeve gelegen in een enorm domein met park, vijver en landerijen begrensd door de Rijvisschestraat, Grotesteenweg-Zuid en Heistraat en vanaf elk van deze straten toegankelijk via drie rechte dreven. Nadat het oorspronkelijke kasteel In 1915 uitbrandde, werd in opdracht van ridder E. Soenens een volledig nieuw kasteel met neo-Lodewijk XVI-voorgevel gebouwd door architect V. Vaerwyck in 1928.