201 resultaten
ID: 200959 | Bouwkundig element
Dukkeldamstraat (Gent)
In 1900 wordt voorgesteld om te Gent een regie voor gas en elektriciteit op te starten. Deze Gentse Elektriciteitsdienst kent in het begin van de jaren 1930 een dusdanige groei dat het noodzakelijk bleek tientallen nieuwe elektriciteitscabines en onderstations op te trekken. Hiervoor verkiezen ze een modern architect die het vooruitstrevende imago van elektriciteit een gepast gelaat kan geven. Deze elektriciteitscabine, toegeschreven aan architect De Bondt, is opgevat als een bakstenen hoekpand, bestaande uit twee bouwlagen onder een plat dak.
ID: 200812 | Bouwkundig element
Gasmeterlaan (Gent)
Gashouders zijn ruimten voor het bewaren van gas en dienen als buffer tussen productie en verbruik. De laatste twee nog overgebleven gashouders van Gent dateren van 1880, opgericht door de Gasmaatschappij van Gent. Het zijn identieke natte gashouders met een capaciteit van elk 10.000 kubieke meter. Contextwaarde bepaald door de unieke ligging van deze technische relicten langs de Verbindingsvaart, hét symbool van de industriële expansie te Gent in de 19de eeuw.
ID: 200839 | Bouwkundig element
Ham 68 (Gent)
De bouw van de centrale aan de Ham werd aangevat in 1924, in opdracht van het stadsbestuur van Gent. De plannen voor de turbinezaal werden in 1930 goedgekeurd. Grote zaal opgebouwd in vakwerk met gebruik van verschillende materialen, meer bepaald baksteen, beton en geklonken metaalconstructie. De architecturale vormgeving sluit aan bij de art deco.
ID: 18676 | Bouwkundig element
Henri Farmanstraat 40, Singel 31, 31B (Gent)
Gebouwen van een voormalige elektriciteitsfabriek, nadien cokesfabriek en gasfabriek. Volgens kadastergegevens bouw van de elektriciteitsfabriek in 1921 door de Naamloze Maatschappij "Force, Eclairage et Docks de Gand", maar deze oudste bedrijfsgebouwen zijn niet langer bewaard. Resterend bureelgebouw aan de Henri Farmanstraat van 1922, volgens archiefgegevens vergroot in 1923 naar ontwerp van architecten O. en A. Vande Voorde. Bakstenen bureelgebouw van twee bouwlagen en tien traveeën lang, met T-vormige plattegrond, onder mansardedaken. Later toegevoegd bakstenen bedrijfsgebouw (1925-27) met een zichtbaar betonnen skelet en onder een segmentboogvormige betonnen afdekking.
ID: 26794 | Bouwkundig element
Johannes Hartmannlaan 2 (Gent)
Elektriciteitscabine, gesitueerd op de hoek met de Adolf Baeyensstraat. Baksteenbouw van twee bouwlagen onder plat dak, in nieuwe zakelijkheid en hoogstwaarschijnlijk naar ontwerp van architect J.A. De Bondt.
ID: 20565 | Bouwkundig element
Kattenberg 7 (Gent)
Het onderstation werd gebouwd in 1931 naar ontwerp van architect J.A. De Bondt en hoort tot een reeks van elektriciteitscabines en onderstations die hij ontwierp voor Gentse Elektriciteitsmaatschappij.
ID: 18272 | Bouwkundig element
Kwakkelstraat 41, 41A (Gent)
Het onderstation werd gebouwd in 1934 naar ontwerp van architect J.A. De Bondt en hoort tot een reeks van elektriciteitscabines en onderstations die hij ontwierp voor Gentse Elektriciteitsmaatschappij.
ID: 18439 | Bouwkundig element
Langerbruggekaai 3 (Gent)
De elektriciteitscentrale Langerbrugge werd reeds voor de Eerste Wereldoorlog opgericht naar ontwerp van architect Eugène Dhuicque. De site ontwikkelde zich in de loop van de 20ste eeuw. De nog aanwezige gebouwen en installaties illustreren de technische evolutie in het productieproces van de elektriciteitsvoorziening.
ID: 200953 | Bouwkundig element
Nieuwewandeling 2A-B (Gent)
Het onderstation maakt deel uit van de toenmalige stedelijke openbare elektriciteitsproductie en -distributie die vanaf 1924 op grootschalige wijze op gang kwam met de bouw van de elektriciteitscentrale aan de Ham. Het is een voorbeeld van bedrijfsarchitectuur uit het vroege interbellum, ontworpen door Jan-Albert De Bondt, bouwmeester van de overheid,
ID: 306034 | Bouwkundig element
Prinsenhof (Gent)
Tussen 1982 en 1984 realiseerde de Elektriciteits-, Gas- en Waterdiensten van de stad Gent op dit perceel een elektriciteitscabine naar ontwerp van Marie-José Van Hee.