329 resultaten
ID: 48891 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Karel Hofmanstraat (Dendermonde)
Sobere georiënteerde wegkapel uit 1875 op rechthoekige plattegrond onder zadeldak, aan de straatzijde door vier getrouwde linden beschaduwd. Opgericht in rode baksteen op gepikte plint, verlevendigd met gesinterde baksteen verwerkt in de aflijnende baksteenfries met dropmotief.
ID: 48981 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ouburg 9 (Dendermonde)
Dit monumentaal herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen in neoclassicistische stijl van 1870 is centraal ingeplant in een uitgestrekt park voorzien van romantische tuinelementen zoals onder meer de achtvormige vijver met gesmeed ijzeren bruggetje en Mariagrot. Schuin achter de villa in de zuidoosthoek van de tuin is een voormalig koetshuis uit eind 19de eeuw bewaard. In het interbellum werden in de tuin schoolgebouwen opgericht in opdracht van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie, die ten oosten grenzen aan het koetshuis.
ID: 48799 | Bouwkundig element
Spoorwegstraat (Dendermonde)
Parochiekerk Sint-Lutgartkerk gebouwd in 1971. Sober en laag kerkgebouw op rechthoekige plattegrond met uitspringende hoeken, opgetrokken in oude Boomse klampsteen gecombineerd met elementen uit arduin waaronder jaarsteen 1971 in het portaal. Open campanile samengesteld uit spoorwegrails en bekroond door sober kruis. Mariagrot, kunstgrot op kunstmatig heuveltje met wit en blauw gekleurd Mariabeeld achter glas.
ID: 84481 | Bouwkundig element
Kerkplein (Dentergem)
Lourdesgrot ten westen van de kerk en ten zuiden van de pastorie gesitueerd. Gebouwd tijdens het pastoraat van Jerôme Vanden Weghe (1927-1938). Recht tegenover het portaal van de kerk leidt een voetweg naar de schoolgebouwen. De Lourdesgrot bevindt zich links.
ID: 84553 | Bouwkundig element
Markegemstraat 57 (Dentergem)
Rust- en verzorgingstehuis Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, fasegewijs tot stand gekomen. Tijdens het ancien régime voorziet, zeker al vanaf 1455, de armendis in de opvang van de armen. Vleugel aan de straatkant gerealiseerd in het begin van de jaren 1930, van de straat afgesloten met een voortuin en laag bakstenen muurtje. Door de verbouwing en verhoging in 1994 is van de oorspronkelijke gevel weinig bewaard gebleven. Gele baksteenbouw boven een arduinen pint.
ID: 84499 | Bouwkundig element
Wakkensesteenweg 11 (Dentergem)
De katholieke school in Oeselgem gaat van start in 1879. In dat jaar worden de eerste gebouwen opgetrokken op de huidige locatie in de Wakkenstraat. De zusters van 't gelove uit Tielt staan in voor het verschaffen van het onderwijs, de familie 't Felt (zie nummer 15) draagt de kosten voor de bouw van de school en de familie Vermeersch levert de grond. Grond en gebouwen blijven eigendom van de familie Vermeersch. In 1884 wordt de vrije school aangenomen door de gemeente. De zusters blijven echter instaan voor het onderwijs.
ID: 75521 | Bouwkundig element
Hannekestraat 22 (Dessel)
Circa 1902 bouw van een U-vormig complex naar ontwerp van G. Renders, bestaande uit een achterin gelegen kloosterhuis met aansluitende kapel en vóór het klooster, twee klassenvleugels.
ID: 78587 | Bouwkundig element
Vladslostraat (Diksmuide)
De georiënteerde parochiekerk met omringend kerkhof is heropgebouwd in 1924-1925, naar ontwerp van de Brugse architect Théodore Raison.
ID: 214736 | Bouwkundig / Landschappelijk element
H. Moeremanslaan 8, 8A-B (Dilbeek)
19de-eeuws eclectisch landhuis met middeleeuwse steengroeve rondom, gelegen in een groot beboomd park, oorspronkelijk bijna 8 hectare, aangelegd rond 1880. Sinds 1953 rusthuis voor bejaarden in een gehalveerd park, met nieuwe gebouwen uit de jaren 1960, waaronder een moderne kapel en Lourdesgrot. Het park is toegankelijk via de H. Moeremanslaan waar nog één geblokte bepleisterde bakstenen pijler overblijft. Een tweede toegang bevindt zich aan het Bloemendal tussen twee geblokte ronde hardstenen zuilen. Het park bevat enkele bomen uit de 19de eeuw en een mooie rozenparterre.
ID: 134712 | Landschappelijk element
Hendrik Placestraat 43-45 (Dilbeek)
Voormalige abdij van de benedictinessen, grotendeels afgebroken rond 1800; tijdens de 19de eeuw in gebruik als privé-landgoed met het voormalige priesterhuis als residentie en de hoeve als cichoreibranderij, omringd door een landschappelijk park van bijna 7 hectare.