88 resultaten
ID: 74275 | Bouwkundig element
Spende 20 (Lierde)
Opvallende en grote gesloten hoeve ingeplant op zuidelijke helling van beekvallei. Verankerde en gewitte baksteenbouw onder snijdende zadeldaken, voornamelijk uit het vierde kwart van de 18de eeuw met toevoegingen ten noorden uit de 19de eeuw, maar met historiek die verder terug reikt in de tijd.
ID: 22581 | Bouwkundig element
Burggrachtstraat 20-21 (Lummen)
Kasteel op rechthoekige plattegrond, het huidig kasteel is van 1947-1950 met oudere kern; ten noorden de kasteelhoeve, gebouwd circa 1860, met U-vormige aanleg.
ID: 22568 | Bouwkundig element
Loyestraat 1-2 (Lummen)
Reeds vermeld in 1429. Waterkasteel met sterk heterogeen uitzicht door de verschillende verbouwingen tijdens de 16de, 17de, 18de en 19de eeuw.
ID: 27855 | Bouwkundig element
Etikhovestraat 6 (Maarkedal)
Grote hoeve van het semigesloten type. Aan de straat, ruim boerenburgerhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Hoge bakstenen bedrijfsgebouwen omgeven in L-vorm het erf. Vleugel met rondbogige zoldervensters uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Jongere haakse vleugel met hoge korfboogpoort, stallen en geïncorporeerde duiventil.
ID: 28061 | Bouwkundig element
Hofveldstraat 34 (Maarkedal)
Burgerhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw in omringende beboomde tuin. Aan de straat bakstenen tuinmuur geritmeerd door lisenen en brede spaarvelden; decoratief ijzeren toegangshek en aanpalend hekwerk aan fraaie ijzeren hekpijlers. Links aanpalende vervallen serre. Rechts zijdelings aan de straat palend voormalig koetshuis.
ID: 1443 | Bouwkundig element
Hogeweg 76, Marterstraat 1 (Mechelen)
Beboomd domein met kasteel in neoclassicistische stijl van circa 1880-1884, voorafgegaan door grasplein, en omringd door een drietal aanhorigheden.
ID: 36262 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Brusselsesteenweg 428, Kalverhagestraat 1-3 (Melle)
Waterkasteel omringd door brede vierkante binnengrachten. Aan de achterzijde van het kasteel valt deze walgracht samen met de buitenste omgrachting. Toegangsbrug over de buitenwalgracht met ijzeren brugleuningen tussen overhoekse vierkante hardstenen pijlers met bolbekroning; ijzeren toegangshek tussen ronde ijzeren pijlers. Waarschijnlijk dateren brug en hek uit de eerste helft van de 19de eeuw. Haast vierkant bak- en zandstenen kasteel van twee bouwlagen, onder leien bedaking, in renaissance- en neorenaissancestijl, vermoedelijk opgericht midden 16de eeuw, licht aangepast in de 18de eeuw en gewijzigd en vergroot eind 19de eeuw. Twee gelijkaardige en symmetrisch opgestelde paviljoenen met koetshuis, paardenstal, personeelswoning en gloriëttes, vermoedelijk uit de eerste helft van de 18de eeuw.
ID: 55074 | Bouwkundig element
Schorestraat 61 (Middelkerke)
Na de verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de hoeve heropgebouwd door architect J. Heyneman grosso modo naar de plannen van T. Raison. In oorsprong kwaliteitsvolle wederopbouwhoeve qua stijl de doorsnee-wederopbouwhoeven overstijgend en aansluitend bij de plannen zoals aangegeven in "Fermes types & constructions rurales en West Flandre" door A. Ronse en T. Raison.
ID: 9323 | Bouwkundig element
Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr. 13 (Ninove)
Gesloten hoeve met tuin en hoge bakstenen muur ten oosten. Bakstenen gebouwen uit de tweede helft van de 18de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw, gegroepeerd rondom een haast rechthoekige gekasseide binnenplaats. Boerenwoning van oorspronkelijk één bouwlaag, met bijkomende verdieping en acht traveeën, in kern uit de 18de eeuw.
ID: 88150 | Bouwkundig element
Lodistraat 23 (Oostkamp)
Breedhuisje onder gemansardeerd zadeldak volgens het kadaster samen met de bijgebouwen opgetrokken in 1923. Oranje baksteenbouw verlevendigd door banden van witte baksteen en rollagen van alternerend oranje en witte baksteen.