Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

176 resultaten


ID: 80625 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Trudo

Sint-Trudoplein (Houthalen-Helchteren)
In 1890-95, bouw van de nieuwe, neogotische kerk, naar ontwerp van architect H. Martens, na algehele sloop van schip en koor, maar met behoud van de oude toren.


ID: 79489 | Bouwkundig element

Heilig Hartbeeld

Mgr. Schottestraat (Houthulst)
Heilig Hartbeeld als gedenkteken voor de burgerlijke en militaire doden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Opgericht na de Eerste Wereldoorlog. De gedenkplaten voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers weggenomen. Recent vernieuwde bakstenen sokkel en gedenkplaten met inscriptie "JONKERSHOVE AAN ZIJN SLACHTOFFERS VAN BEIDE OORLOGEN" en de namen van de slachtoffers.


ID: 79447 | Bouwkundig element

Villa

Stadenstraat 41 (Houthulst)
Achteringelegen villa bereikbaar via dreef, naar verluidt van 1946 en naar ontwerp van architect De Meyere (Kortrijk). Villa gelegen in ruime beboomde tuin, onder meer met Heilig Hartbeeld op bakstenen sokkel. Groot volume van twee bouwlagen onder overstekend pannen zadeldak met rechter dakschild, vooruitspringend laag volume met garage.


ID: 79626 | Bouwkundig element

Heilig Hartbeeld

Westbroekstraat (Houthulst)
Heilig Hartbeeld in 1928 onthuld voor de burgerlijke en militaire slachtoffers van de Eerste en nadien van de Tweede Wereldoorlog.


ID: 51225 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Oostrozebekestraat 2 (Ingelmunster)
Georiënteerd bedehuis, ten westen uitkijkend op de Markt. Omringend plantsoen op de plaats van het in 1887 opgeruimd kerkhof, met ten noorden neogotische Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten van 1886 en zeven kapelletjes van 1919-1920, met voorstelling van de zeven smarten van Maria.


ID: 88852 | Bouwkundig element

Rotskapel de Mans Rots

de Manlaan (Jabbeke)
Rotskapel "de Mans Rots", gebouwd in 1885 op het domein van het kasteel "De Blauwe Toren" in opdracht van kasteelheer Alfred de Man, naar het voorbeeld van de grot van Lourdes. Om de genezing van zijn echtgenote af te smeken, belooft hij een Onze-Lieve-Vrouwgrot op te richten. Enkele dagen na zijn belofte geneest de zieke miraculeus. Hij laat een maquette overkomen uit Lourdes en gelast in 1883 de bouw te laten uitvoeren, naar verluidt naar de plannen van een Duitse architect Godtschalck, die overgemaakt worden aan de Antwerpse architect Jozef Schadde (1818-1894).


ID: 216181 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument van Kalmthout

Kerkeneind (Kalmthout)
Oorlogsgedenkteken naast de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw.


ID: 216104 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Lichtaart

Leistraat (Kasterlee)
Witstenen Heilig Hartbeeld ter herdenking van de gesneuvelden en strijders van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 88667 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Leonardus met kerkhof

Weertersteenweg (Kinrooi)
De huidige, neoromaanse pseudokruisbasiliek werd aan de Weertersteenweg gebouwd in 1860-72 naar ontwerp van H. Jaminé en in 1933 vergroot door middel van een soort centraalbouw en een sacristie. Omheen de kerk ligt een kerkhof.


ID: 28368 | Bouwkundig element

Villa met Heilig Hartkapel

Ronde Van Vlaanderenstraat 10 (Kluisbergen)
Gewitte bakstenen villa van twee verdiepingen onder opvallende, steile bedaking van circa 1950. Heilig Hartkapel aan hoek Drogenbroodstraat, opgericht tijdens het interbellum.