Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

178 resultaten


ID: 130872 | Landschappelijk element

Leilinden dorpsplein Drongen

Drongenplein (Gent)
Het Drongenplein bij de abdij van Drongen wordt nagenoeg volledig afgeboord met traditioneel gesnoeide lindebomen. Ze begeleiden aan beide zijden een voetpad en zijn in een horizontaal en tevens in een verticaal vlak geleid. Dergelijke beplantingen geven ons een historisch beeld van een tuin-architecturaal hoogstandje die de wandelaars bovendien nog voorzag in een lommerrijke wandeling.


ID: 133054 | Landschappelijk element

Lindendreef

Drongensesteenweg (Gent)
De lindendreef bestaat uit drie generaties: de oudste bomenaanplant bestaat uit zomerlinden, de tweede uit een inboet van circa 20 jaar oud met zomerlinden en een derde generatie uit een recente inboet uitgevoerd met winterlinden. De oudste generatie lindebomen vertoont nog duidelijk de sporen van een traditioneel snoeibeheer. Alle gesteltakken zijn in één vlak geleid en werden vroeger als leilinden onderhouden.


ID: 300890 | Landschappelijk element

Leiplatanen in concentrische cirkels op het Koningin Maria Hendrikaplein

Koningin Maria Hendrikaplein (Gent)
De in twee concentrische cirkels aangeplante platanen bevinden zich op het Koning Maria Hendrikaplein te Gent. De gekandelaberde en in de vorm van een plat loverdak geleide platanen zijn aangeplant in twee concentrische cirkels als afzoming van het verkeersvrije plein. Een rij van acht identieke platanen lijnt de noordoostelijke gevelwand van het plein af.


ID: 130769 | Landschappelijk element

Dreef van gekandelaarde lindes bij oude Abdij van Drongen

Oude-Abdijstraat (Gent)
Een lindendreef van ongeveer 300 meter lang verbindt de tuinen van de oude Abdij van Drongen met de Leie, die het abdijpark aan de oostzijde afsluit. Achtentachtig bomen werden geteld in de dreef, die allemaal als etageboom werden gesnoeid. De onderste gesteltakken zijn in een horizontaal vlak geleid en worden periodiek bijgeknipt. Ze bieden op deze wijze een lommerrijke aanplanting.


ID: 52046 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemel Opgenomen

Kerkstraat (Gistel)
Georiënteerde kerk met omringend voormalig kerkhof, ontruimd in 1980-1987, afgezoomd door middel van oude beuken en esdoorns. Toegangsdreef aan de westzijde.


ID: 134039 | Landschappelijk element

Tuin van de norbertijnenabdij Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Kerkplein 1 (Grimbergen)
Grotendeels ommuurde norbertijnenabdij met barokke abdijkerk opgetrokken tussen 1660 en circa 1700 en conventsgebouw uit de periode 1833-1901; abdijsite met ommuurde abdijtuin van oorspronkelijk circa 15 hectare, tijdens de 17de en 18de eeuw met een grote vijver en geometrische tuinen met loofwerkparterres, in de jaren 1820 tot één vierde gereduceerd.


ID: 134490 | Landschappelijk element

Lindenpalissade en  beuken bij de vijver van het Lombaardenhof

Werchtersesteenweg 7 (Haacht)
Vijver (mogelijk een oude turfput) uit begin 17de eeuw met merkwaardige sierbeplanting: een 80 meter lange palissade van leilinden, geritmeerd door bruine beuken; begin 20ste eeuw, misschien ouder.


ID: 205198 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Augustinus

Stasegemdorp (Harelbeke)
Sint-Augustinuskerk, parochiekerk van het gehucht Stasegem, gelegen langs de straat Stasegemdorp, op de kruising met de Ommegangstraat. Eenvoudige neoromaanse kruiskerk gebouwd in 1874 naar het ontwerp van de quasi onbekende (Gentse?) architect Bloem.


ID: 130968 | Landschappelijk element

Geleide lindendreef Abdij Herkenrode

Kuringen (Hasselt)
Van bij de Abdij van Herkenrode loopt een rechte dreef, de Herkenrodedreef, tot aan de Diestersteenweg. De totale lengte van de abdijdreef bedraagt 1400 meter. De dreef bestaat uit vier bomenrijen van hoofdzakelijk gekandelaarde lindes.


ID: 134633 | Landschappelijk element

Park van het kasteel Rijsdaal

Herkkantstraat 177 (Hasselt)
Parkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter, (nage­noeg 15 hectare), bij een huis in een lan­dschappe­lijke versie van de ­ neo­clas­sicis­ti­sche stijl met land­ge­bou­wen en moestuin, het ge­heel van 1852.