Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1059 resultaten


ID: 36730 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Waterhof en omgeving

Walzegem 33 (Oosterzele)
Het Waterhof is een achterin gelegen, enkelvoudig omgrachte en door populieren omringde grote hoeve van het semigesloten type, voorheen met stokerij. Gewit bakstenen hoevecomplex onder schild- en zadeldaken, uit de 17de eeuw met uitbreidingen en aanpassingen uit de 19de eeuw. Gekasseid rechthoekig binnenerf geopend aan de achterzijde; vroeger gesloten. Brede korfboogpoort in zandstenen omlijsting met booglijst op imposten voorzien van het jaartal 1675. De hoeve ligt vandaag in een overwegend agrarisch landschap en is toegankelijk via een onverharde oprijlaan. De grachten zijn bewaard langs drie zijden en worden gemarkeerd door onder andere een rij populieren op de wal.


ID: 87843 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met losse bestanddelen

Boudewijnlaan 75 (Oostkamp)
Hoeve met losse bestanddelen, gebouwd in de 18de eeuw, voorheen de kasteelhoeve van het ten noorden gelegen kasteel Schoonhove. Relicten van de omwalling met elzenhakhout.


ID: 87900 | Bouwkundig element

Hoeve 't Schotsgoed

Gevaartsestraat 130 (Oostkamp)
18de-eeuwse hoeve met deels bewaarde omwalling. Hoeve met losse bestanddelen rondom een onverhard erf. Vrij monumentale toegangspoort bestaande uit een grote korfboogvormige doorrit met aan weerszijden een kleinere poort; bruine baksteenbouw gecombineerd met oranje baksteen voor de strekken en een cordonlijst. Elk niveau afgedekt met een zadeldakje met Vlaamse pannen.


ID: 88169 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groenstraat 30 (Oostkamp)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Ten noordoosten van het woonhuis is nog een deel van de begin 18de-eeuwse omwalling bewaard. Langwerpig schuurvolume uit het midden van de 19de eeuw, opgetrokken uit verankerde, bruine baksteen afgedekt door een zadeldak met Vlaamse pannen en een lichte overkraging.


ID: 88190 | Bouwkundig element

Hof Koebroek

Koebroekdreef 27 (Oostkamp)
Historische, omwalde hoevesite, opklimmend tot de 16de-17de eeuw. Duidelijk nog steeds een oudere site confer restant van de 17de-eeuwse omwalling en een oud bomenbestand, maar het woonhuis is recent volledig verbouwd met behoud van de schuur/stal.


ID: 88108 | Bouwkundig element

Hoeve Wolvegracht

Lodistraat 86 (Oostkamp)
Omwalde, in oorsprong wellicht eind 18de-eeuwse hoevesite te bereiken via een lange populierendreef en bestaande uit een onverhard erf met hoeve van het langgeveltype, met geïncorporeerde paardenstal en schuur. Tegenover de hoeve staat een koeienstal met wagenkot. Achter de hoeve bevindt zich nog een aardappelkelder en palend aan het erf een afzonderlijk omwalde, kleine heuvel met erop een torenconstructie, in de volksmond Galgentoren genoemd.


ID: 88021 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Omwalde kasteelsite Blauw Kasteel

Ravenbosstraat 10 (Oostkamp)
Kasteel onder de vorm van een hofstede, bestaande uit een woonhuis die ten zuiden paalt aan een dwars aangebouwde woontoren met ten noordoosten ervan een voorgeplaatste, ronde traptoren. Woon- en traptoren dateren uit het tweede kwart van de 16de eeuw. Ten noorden van het woonvolume paalt nog een kleiner bijgebouw, een voormalig bakhuis. Het geheel is gelegen in het midden van een terp in een bij de recente restauratie terug aangelegde ronde gracht; bereikbaar via een nieuw ontworpen strakke brug. Bij de omwalde site werd opnieuw een boomgaard aangeplant.


ID: 88285 | Bouwkundig element

Tempeliershoeve

Tempeliersstraat 2 (Oostkamp)
Belangrijke, historische hoeve met losse bestanddelen gelegen rondom een heden verhard erf. Voormalig centrum van één van de vele heerlijkheden op het grondgebied van Ruddervoorde, met name het Hof van Ruddervoorde.


ID: 88088 | Bouwkundig element

Hoeve Rietdam

Wilgenbroekstraat 56 (Oostkamp)
19de-eeuwse hoeve met rijke historische geschiedenis. In 1898 worden de huidige hoevegebouwen gebouwd; bouw van het huidige woonhuis op de plaats van het bakhuis, afbraak van de landgebouwen en bouw van de huidige schuur en stal aan de straatkant. Met de bouw van de huidige hoevegebouwen verdwijnt de omgevende gracht.


ID: 87739 | Bouwkundig element

Goed ter Priems

Ooigemstraat 8 (Oostrozebeke)
Historische, omwalde hoeve met losse bestanddelen met opperhof-neerhofstructuur.