Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2579 resultaten


ID: 8293 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Pieter in bandenparochie met tuin

Kapelhofstraat 21 (Erpe-Mere)
De pastorie met omgevende tuin horend bij de parochie Sint-Pieterindenbanden dateert uit 1777, maar werd in de loop van de 19de eeuw aangepast. De kern van het pand dateert echter uit de 17de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De ommuurde voortuin is toegankelijk door een overluifelde inrijpoort op bakstenen pijlers.


ID: 8282 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Kerkstraat 4 (Erpe-Mere)
Pastorie met ommuurde tuin. Dubbelhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder een schilddak met klokkenruitertje. De gevel werd volgens de 19de-eeuwse smaak aangepast maar herbergt een oudere kern die terug gaat tot 1769.


ID: 8236 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Bavoparochie met tuin

Meredorp 5 (Erpe-Mere)
Dubbelhuis met twee bouwlagen van zeven traveeën onder zadeldak met klokkenruitertje; oude kern met aanpassingen in de 19de eeuw. Links, éénlaagse onbelangrijke aanhorigheid. Grote ommuurde pastorietuin met centraal gazon en omgevende bomenrand.


ID: 8301 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Paulusparochie met tuin

Ottergemdorp 25 (Erpe-Mere)
Pastorie, gelegen achter de kerk in een beboomde tuin met haag en overluifelde poort. Dubbelhuis van vier traveeën en twee verdiepingen onder een zadeldak, door middel van muurankers in de zijpuntgevel gedateerd 1776 doch later aangepast.


ID: 8228 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met Sint-Rochuskapel en tuin

Rooseveltlaan 32 (Erpe-Mere)
De pastorie van de Sint-Martinusparochie werd opgericht in 1763, aangepast en gerestaureerd in 1904. In 1924 werd op het perceel van de pastorie een kapel gebouwd ter ere van de heilige Rochus. Links aan het huis werd in de 19de eeuw een druivenserre met neogotische inslag bijgebouwd. Het dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak met klokkenruitertje is gelegen in een ommuurde tuin met een inrijpoort. De tuinmuur langs de straatkant werd opgetrokken door architect H. Geirnaert in het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 8273 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Sint-Annastraat 2 (Erpe-Mere)
De neoclassicistische pastorie van de Sint-Martinusparochie werd opgericht in 1803 en uitgebreid in 1863 en 1892. De tuin werd aangelegd in 1863 en vormt met zijn landschappelijke aanleg een integraal onderdeel van de pastorie. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met klokkenruitertje.


ID: 135057 | Landschappelijk geheel

Het Hemelrijk

Essen (Essen)
Het Hemelrijk vindt zijn oorsprong in een 19de eeuws kasteeldomein. Het kasteel werd in 1970 gesloopt, maar verschillende andere gebouwen bleven wel bewaard. Recent werd er een landschappelijk arboretum uitgebouwd. Dreven, vijvers, akkerland, weiland, bos en het landelijk gebouwencomplex vormen samen een landschapspark. Bijzonder zijn de voormalige quarantainestallen, die vanaf 1896 opgericht werden om het uit Nederland ingevoerde vee te controleren op besmettelijke ziekten.


ID: 13007 | Bouwkundig element

Boerderij

Bergsebaan 30 (Essen)
Boerderij nabij de Nederlandse grens bestaande uit woonstalhuis met langsschuur, dienstgebouw, recente stallingen en moestuin.


ID: 13010 | Bouwkundig element

Twee boerderijen

Dreveneind 15, 29 (Essen)
Op nummer 15, boerderij gelegen aan het einde van een aarden weg. Bij begin van aarden weg, op nummer 29, hoeve met losstaande bestanddelen.


ID: 13011 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Oude Pastorie en omgeving

Essendonk 3 (Essen)
Van het omgrachte en ommuurde gebouwencomplex rest nog het noordelijk deel. Het is toegankelijk via een boogbrug aan de oostzijde. In de zuidoosthoek bevindt zich een polygonaal torentje onder een naaldspits van leien. Het park bij de Oude Pastorij wordt gekenmerkt door hoge opgaande begroeiing van verschillende boomsoorten in de nabijheid van de walgracht of langs de rand van de grasvelden. Bij de ingang staan vier gekandelaarde lindes.