Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 26542 | Bouwkundig element

Sint-Gregoriuscollege

Hundelgemsesteenweg 93 (Gent)
In 1877 door het bisdom opgerichte school, huidig hoofdgebouw van de school dateert volgens kadastergegevens van 1902. Bakstenen gebouw met eclectische inslag en gesitueerd achter ondiepe afgesloten voortuin; drie verdiepingen onder zadeldak met verspringend dekschild. Verankerde lijstgevel van zeven traveeën met rechter uitgebouwde vierkante toren. Neogotisch poortgebouwtje voor de toren, opgetrokken uit grijze natuursteen, onder snijdende leien zadeldaken.


ID: 26982 | Bouwkundig element

Onderwijzerswoning

Hutsepotstraat 77 (Gent)
Onderwijzerswoning en schoolgebouw in sobere baksteenarchitectuur. Dubbelhuis van drie traveeën met twee bouwlagen en zadeldak (mechanische pannen, nok evenwijdig aan de straat), volgens gevelsteen naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny en aannemers P. van den Bossche en A. Bovijn, van 1879.


ID: 18630 | Bouwkundig element

Stadsschool

Ijskelderstraat 29 (Gent)
Oorspronkelijk lagere jongensschool opgericht in 1886 naar ontwerp van stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe. Reeds vergroot in 1893. Aan de straatkant typisch voorportaal met bepleisterde neoclassicerende gevel.


ID: 25855 | Bouwkundig element

Alexianenklooster - Sint-Amanduscollege

Ingelandgat 34, Oude Houtlei 13A-H, Sint-Michielsstraat 13A-B, Watergraafstraat 2-4, 10 (Gent)
Sinds de eerste helft van de veertiende eeuw verbleef de broedergemeenschap van de Alexianen aan de Houtlei. In 1863 werden hun kloostergebouwen door de broeders van de Christelijke Scholen omgevormd tot Sint-Amanduscollege. Het complex, dat begin 21ste eeuw grotendeels door het aanpalende Sint-Lucasinstituut is overgenomen, bestaat uit een belangrijke 17de-eeuwse bouwfase met de kapel en een barok poortje, neogotische gebouwen uit de periode 1863-1914 en een contrasterende modernistische bouwfase van 1959-1963 naar ontwerp van architect Pierre Pauwels.


ID: 21302 | Bouwkundig element

Stadsschool ontworpen door Ch. Van Rysselberghe

Jakob Jordaensstraat 19, Karel Van Hulthemstraat 45 (Gent)
Stadsschool met T-vormige plattegrond, volgens archiefstukken naar ontwerp van architect Ch. Van Rysselberghe gebouwd in 1887-1888. Halfcirkelvormig speelplein afgezet met een overdekte galerij. Daartegen aangebouwde voormalige woning van de directrice met gevel uitziend op de Jakob Jordaensstraat. Bepleisterde en witgeschilderde neoclassicistische lijstgevel van drie bouwlagen en nu zes traveeën.


ID: 20361 | Bouwkundig element

Directeurswoning en stadsschool

Jan-Baptist Guinardstraat 23 (Gent)
Voormalige woning van de directeur en stadsschool, in 1889 ontworpen door stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe. Bepleisterd enkelhuis met vrij klassieke ordonnantie, met drie bouwlagen en drie traveeën. Neoclassicistisch schoolgebouw met zes traveeën brede voorgevel met twee bouwlagen.


ID: 18631 | Bouwkundig element

Lagere stadsschool voor jongens

Jozef II-straat 28 (Gent)
Aanvankelijk lagere stadsschool voor jongens, gebouwd in 1897-1900 naar ontwerp van Ch. Van Rysselberghe in typische neoclassicerende stijl, vergroot in 1906. Bakstenen lijstgevel van drie traveeën en één bouwlaag.


ID: 20554 | Bouwkundig element

Instituut der Wetenschappen

Jozef Plateaustraat 22, Rozier 44 (Gent)
Imposant complex van de Gentse Universiteit ontworpen door stadsarchitect A. Pauli en opgetrokken van 1883 tot 1890. Het neoclassicistisch gebouw, met hoofdingang in de Jozef Plateaustraat en secundaire ingang in de Rozier, vertoont een rechthoekige plattegrond met een duidelijke onderverdeling voor de verschillende afdelingen in het gebouw, met lokalen geschikt rondom kleine binnenplaatsen. Brede natuurstenen voorgevel van twee bouwlagen in neoclassicistische stijl. Symmetrische gevelindeling met horizontaal accent, onderbroken door de hoekrisalieten van drie traveeën en een dominerend middenrisaliet van elf traveeën, elk drie bouwlagen hoog en afgedekt met een koepelvormig dak. Gelijkaardige gevel aan Rozier, eveneens met een markante middenpartij, en gelijkaardige, bepleisterde zijgevels langs de Gezusters Lovelingstraat en de Gustaaf Magnelstraat.


ID: 18632 | Bouwkundig element

Stadsschool en stedelijke kindertuin

Kaprijkestraat 12 (Gent)
Schoolgebouw in neo-Vlaamse-renaissancestijl daterend van 1887-88, naar ontwerp van Ch. Van Rysselberghe. Lijstgevel van twee bouwlagen opgetrokken uit baksteen en Franse kalkzandsteen, qua stijl geïnspireerd op de Italianiserende renaissancerichting.


ID: 306920 | Bouwkundig element

Universiteitsgebouw Ledeganck

Karel Lodewijk Ledeganckstraat 35 (Gent)
Het modernistisch complex Ledeganck werd gerealiseerd in drie fasen tussen 1959 en 1970 voor de faculteit Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Gent, naar ontwerp van ingenieur-architect Jules Trenteseau.