Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2577 resultaten


ID: 78545 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ijzerdijk 91B (Diksmuide)
Achteringelegen hoeve met losse roodbakstenen bestanddelen rondom verhard erf; heropgebouwd in het begin van de jaren 1920.


ID: 78288 | Bouwkundig element

Hoeve Eikendreef

Keiemdorpstraat 170 (Diksmuide)
Hoeve met losstaande en witgeschilderde bestanddelen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), min of meer U-vormig rondom onverhard erf opgesteld. Als omwalde hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De huidige opstelling en volumes klimmen blijkens een vergelijking tussen de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) en de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850) terug tot omstreeks het midden van de 19de eeuw.


ID: 78205 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Klerkenstraat 10 (Diksmuide)
Achterin gelegen hoeve uit de wederopbouwperiode, toegankelijk via oprit met bakstenen pijlers. Losstaande bestanddelen onder pannen zadeldaken. Boerenhuis met links opkamer en anderhalve bouwlaag, getypeerd door de dakruiter, de venstertjes in de halve verdieping en de strekken in rode baksteen.


ID: 78360 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Soetendaele

Kruiskalsijdestraat 26 (Diksmuide)
Aan de straat gelegen, laat 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen L-vormig rondom het erf opgesteld. Als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778 en de Atlas der Buurtwegen van circa 1843. Boerenwoning van vijf traveeën met rechter opkamertravee onder verhoogde nok en links geïncorporeerde stal.


ID: 78303 | Bouwkundig element

Hoeve

Lampernissestraat 8 (Diksmuide)
Historische hoeve, licht achterin gelegen aan de noordzijde van de Lampernissestraat. Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met een vierkante omwald erf met daarop drie gebouwen, en ten oosten van dat erf, één losstaand volume. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) is de bebouwing op het omwalde (opper)hof geëvolueerd tot een gesloten U-vorm. Tot op vandaag is de constellatie opperhof (met boerenhuis en bakhuis) en het niet omwalde neerhof (met stalling en schuur) nog herkenbaar, doch de omwalling is gedempt.


ID: 78390 | Bouwkundig element

Hoeve 't Lappersforthof

Moerestraat 40 (Diksmuide)
Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief percelenplan aangeduid als huisvolume op perceel met boomgaard, tevens twee kleine nutsgebouwen en groter nutsgebouw ten zuiden van het erf; identieke configuratie op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843).


ID: 78397 | Bouwkundig element

De Polderhoeve

Schorestraat 48 (Diksmuide)
Hoeve met lage aaneengesloten bestanddelen onder pannen zadeldaken U-vormig rondom geasfalteerd erf opgesteld. Reeds op de Ferrariskaart aangeduid met gelijkaardige constellatie. Erftoegang geflankeerd door bakstenen pijlers en rechts eenvoudig bakstenen kapelletje van voor de Eerste Wereldoorlog met een Onze-Lieve-Vrouwbeeldje.


ID: 78583 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof Ter Heyde

Terheidedreef 1-7 (Diksmuide)
Kasteelsite Hof Ter Heyde, gelegen in bebost gebied en toegankelijk via de Terheidedreef. Het kasteel is opgebouwd uit vijf duidelijk te onderscheiden bouwdelen, namelijk de zuidelijke woontoren van circa 1350, het oostelijke hoofdgebouw en de noordelijke traptoren opklimmend tot de 15de eeuw, een westelijke voorbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, en een derde toren uit eind 19de eeuw. Bij het landhuis horen nutsgebouwen, uitgevoerd in rode baksteenbouw met een regionalistische inslag. Ten noorden aan de dreef ligt de laat 19de-eeuwse of vroeg 20ste-eeuwse boswachterswoning en aansluitend ommuurde moestuin met nutsgebouwen. Ten noordoosten van het centraal gelegen kasteel, laat 19de-eeuwse hoeve. Ten zuidoosten van het kasteel, laat 19de-eeuws koetshuis met stallingen en huis. Omringend park met restanten van walgracht, gazons, solitaire bomen en noordwaartse vista. Met dreven doorsneden bos ten noorden met bunkers uit WO I.


ID: 78600 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wijnendalestraat 184 (Diksmuide)
Historische hoeve, als site alsdusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. De hoeve was dan gelegen op een groot perceel met boomgaard; drie gebouwen U-vormig rondom een erf gegroepeerd, waarvan ten noorden het nu nog bewaarde boerenhuis met kern uit de 18de eeuw, mogelijk deels uit 17de eeuw. 19de-eeuws bakhuis van het eenledige type. Tijdens de Eerste Wereldoorlog liep de hoeve zware schade op, zie de heropgebouwde nutsgebouwen en mogelijk schade aan het boerenhuis.


ID: 39063 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Bruggeveldstraat 1 (Dilbeek)
Eénlaags gecementeerd boerenhuis zonder noemenswaardigheden, waarbij een vervallen aanhorigheid (bakhuis) hoort, in leembouw met zadeldak (pannen).