Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2050 resultaten


ID: 133163 | Landschappelijk element

Opgaande bomenrij van zomereiken

Borrestraat (Grimbergen)
De drie zomereiken staan in een bomenrij op de oostelijke berm van de Borrestraat, en net oosten van de Liermolen. De bomenrij is vermoedelijk een relict van een langere bomenrij of dreef in de Borrestraat.


ID: 133185 | Landschappelijk element

Drie witte kastanjes als kapelbomen

Driekastanjelaarsstraat (Grimbergen)
Rond de kapel van Maria-Onbevlekte-Ontvangenis, Sint-Jozef en Sint-Anna, ingewijd in 1954, staan drie witte paardenkastanjes. Het geheel ligt een driehoekig pleintje.


ID: 134043 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Restant van het domein van Borcht

Fazantenstraat, Humbeeksesteenweg, Reigerstraat, Wielewaallaan (Grimbergen)
Grotendeels moerassig overblijfsel (circa 15 hectare) van een park in landschappelijke stijl aangelegd, mogelijk vóór 1800, bij een neoclassicistisch landhuis (op de plaats van een middeleeuwse burcht) en rond een oude meander van de Zenne. De oude meander is omgevormd tot vijver, aan de westzijde is een ijskelder bewaard.


ID: 133121 | Landschappelijk element

Twee kapelbomen bij Veldkantkapel

Grote Kerkvoetweg (Grimbergen)
De twee levensbomen zijn aangeplant langs een voetweg die het dorpscentrum verbindt met het gehucht Verbrande Brug. De beide vrij uitgegroeide kapelbomen flankeren de toegangsdeur van de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskapel of Veldkantkapel.


ID: 133128 | Landschappelijk element

Opgaande wintereiken in Prinsenbos

Guldendal (Grimbergen)
Ten westen van het kasteeleiland ligt een cluster van een tiental wintereiken. De bomen staan in een bebost perceel en zijn opvallend hoog. De takvrije stammen die konden worden gemeten bedragen bij sommige bomen meer dan twintig meter, wat er op wijst dat de bomen heel hoog werden opgesleund.


ID: 133129 | Landschappelijk element

Twee opgaande wintereiken in het Prinsenbos

Guldendal (Grimbergen)
De twee opgaande eiken staan op de hoek van twee dreven in het gemeentelijk park bij de ruïne van het Prinsenkasteel, aan de rand van het open recreatieveld. Mogelijk betreft het een kruising tussen zomereik en wintereik.


ID: 75355 | Bouwkundig element

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw

Hof te Beverlaan (Grimbergen)
Gelegen tegenover het Hof te Bever. De eerste kapel werd hier vermoedelijk opgetrokken tussen 1793 en 1862 ter bescherming van het domein en zijn bewoners.


ID: 133134 | Landschappelijk element

Linde als kruispuntboom bij Liermolen

Kloosterdam, Vorststraat (Grimbergen)
De gekandelaberde linde staat net naast de Maalbeek, op een lichte verhevenheid op de hoek van de Kloosterdam en de Vorststraat. De boom ligt in het verlengde van de dreefzate van de dreef van het 'Kasteel d'Overschie' of 'de Vorst' naar de Liermolen. Rond deze watermolen liggen verschillende elementen van houtige beplantingen met een erfgoedwaarde.


ID: 133111 | Landschappelijk element

Schaduwlinde op kruispunt

Poddegemstraat, Veldkantstraat (Grimbergen)
De boom staat op een licht verhevenheid op de spie waar de Poddegemstraat aan de Veldstraat grenst. De boom accentueert het kruispunt van wegen. De boom is vermoedelijk een schaduwboom gerelateerd aan het gebouw ten noordoosten ervan.


ID: 133127 | Landschappelijk element

Dubbele beukendreef bij het Prinsenkasteel

Prinsenstraat (Grimbergen)
De dubbele dreef werd in de loop van de 17de eeuw aangelegd door de heren van Grimbergen ten oosten van hun kasteeldomein Prinsenhof en bestond enerzijds uit een privéweg (het huidige klinkerfietspad) als rechtstreekse verbinding tussen het Prinsenkasteel en de abdij-parochiekerk Sint-Servaas en anderzijds uit een openbare weg (de huidige straat) als verbindingsweg naar Brussel.