Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1040 resultaten


ID: 306291 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel de Bist

Beukenlaan 16 (Nijlen)
Sterk verbost en ingekrompen parkje waarvan de bestaande lay out nog grotendeels schatplichtig is aan de vroeg landschappelijke aanleg uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 3086 | Bouwkundig element

Grote Gasthuishoeve

Bogaertsheide 12 (Nijlen)
Volledig tot woning aangepast woonstalhuis met parallelle schuur en een bakhuis, in kern opklimmend tot de 17de- of 18de eeuw.


ID: 9388 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met tuin

Bokkendries 13 (Ninove)
Merkwaardige woning in traditionele stijl, juist na de Franse Revolutie als pastorie gebruikt later privébezit geworden; mooi gelegen in een tuin met gekandelaarde lindendreef en restant van de walgracht. Dubbelhuis van acht traveeën en twee verdiepingen onder een gewijzigd zadeldak met verlaagde helling. Begane grond uit de 17de eeuw.


ID: 9379 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Petrusparochie met tuin

Proosdij 12 (Ninove)
Neogotische pastorie van twee bouwlagen onder parallelle zadeldaken, uit 1886. Bakstenen gebouw met verticaliserend accent door middel van lisenen, verdiepte traveeën en trapgevels. Het huis is gelegen in een ommuurde tuin met kunstmatige betonnen vijver. Langs de voorzijde wordt de muur onderbroken door een hek. In de tuin staat een eenlaags bijgebouw van drie traveeën onder een lessenaarsdak. De stijl is eveneens neogotisch.


ID: 77743 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Maria-Hendrikapark

Bosweg, Cederdreef, Groendreef 18, Iependreef, Konterdamkaai, Platanendreef 1-2, Populierendreef, Slimmersdreef (Oostende)
Het Maria-Hendrikapark werd tussen 1888 en 1892 aangelegd naar ontwerp van E. Keilig op initiatief van koning Leopold II. Latere aanpassingen gebeurden onder leiding van ontwerper E. Lainé. Het park is aangelegd in een gemengde parkstijl met een algemene landschappelijke structuur waarbij de waterpartijen, het wegennet, de open grasperken en gesloten boompartijen kenmerkend zijn.


ID: 55387 | Bouwkundig element

Dokterswoning en -praktijk De Ooievaar met tuin

Elisabethlaan 235, 233A (Oostende)
Markante dokterswoning met praktijk, naar ontwerp van architect Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1935 gebouwd voor de kinderrijke familie Depuydt; resultaat van een intense samenwerking tussen bouwheer en architect; algemeen concept en detaillering onder invloed van de Nederlandse architect W.M. Dudok. Omgevende tuin als verlengstuk van de architecturale vormgeving.


ID: 56851 | Bouwkundig element

Wellington-hippodroom

Koningin Astridlaan 6, 10, Nieuwpoortsesteenweg 114, Sportstraat 48, Stuiverstraat 1 (Oostende)
Deels ommuurd hippodroomterrein met grote graspiste en kleinere aarden drafbaan en betonnen hippodroomcomplex in Internationale Stijl naar ontwerp van architecten Boutelier en Vanbeginne van 1947-1955. Op het terrein bevinden zich verschillende bestanddelen, waaronder een poortgebouw, een verhoogde esplanade met weeglokaal, hall met aansluitende tribune, koninklijke tribune en gebouwtje koersleiding en taverne. Verder nog het voormalig gebouw van de duivenschieting met magazijn, paardenstallen en conciërgewoning.


ID: 77710 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Leopoldpark

Leopold II-laan, Leopoldpark (Oostende)
Het Leopoldpark van Oostende werd tijdens de tweede helft van de 19de eeuw aangelegd naar ontwerp van Louis Fuchs. Het park omvat tevens enkele elementen die al dan niet in de loop der tijd werden toegevoegd en intussen essentieel en geïntegreerd onderdeel van de parkaanleg zijn, onder meer de brugjes, het bloemenuurwerk (met klok), de parkkiosk en de pergola.


ID: 56638 | Bouwkundig element

Hoeve De Zande

Zandvoordestraat 549 (Oostende)
Hoeve "De Zande" (recente benaming). Deze hoeve getuigt van een vroege inpolderingfase van één van de historische polders van Oostende, met name de cireca 1626 definitief drooggelegde "Oude Zandvoordepolder". De huidige hoeve is ontstaan door verbouwingen en vernieuwingen in de 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw, en heeft doorheen de tijd haar authentiek karakter van polderhoeve bewaard.


ID: 36771 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Verschaffelt

Kasteelstraat 3-7, 10 (Oosterzele)
Gebouwd als buitenverblijf door de Gentse hofbouwkundige Ambroise Verschaffelt. Rechthoekig neoclassicistisch kasteel van 1869 naar ontwerp van architect Theophile Bureau. Oorspronkelijke parkaanleg in landschappelijke stijl naar ontwerp van tuinarchitect Edouard Pynaert-Van Geert, bekroond in 1873 met de eerste prijs van de internationale tuinbouwtentoonstelling te Gent. Vroegere personeelswoning en dienstgebouw, een bakstenen ensemble met eclectische inslag. Links aanleunend koetshuis en stallen, van één bouwlaag en drie traveeën. Ten zuiden van de vijver: grote ijskelder onder een heuvel met paviljoentje.