Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9572 resultaten


ID: 40555 | Bouwkundig element

Brouwerij Hof de Kam

Lange Kamstraat 12 (Roosdaal)
Voormalige brouwerij, heden semi-gesloten hoeve met boerenhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw en stallen, karrenhuis en langsschuur uit de 19de eeuw.


ID: 40554 | Bouwkundig element

Meiershuis

Lange Kamstraat 23 (Roosdaal)
Heden een éénlaags boerenhuis van één bouwlaag van vijf traveeën onder stomp zadeldak met kern opklimmend tot de 15de of 16de eeuw, aansluitende hoevegebouwen uit de 19de eeuw.


ID: 40525 | Bouwkundig element

Onderdeel van Lindemansschool

Ledebergdries 16 (Roosdaal)
Een door muurankers 1719 gedateerd gebouw dat behoorde tot de Lindemansschool; het deed dienst als jongensinternaat en werd in 1910 verbouwd en gerestaureerd door architect Tassinsky senior.


ID: 40559 | Bouwkundig element

Hoeve 't Kasteeltje

Lombeekstraat 68-70 (Roosdaal)
U-vormig hoevetje uit de 18de eeuw, in de langsvleugel boerenhuis met één bouwlaag en haaks dienstgebouw uit einde 18de-begin 19de eeuw.


ID: 40567 | Bouwkundig element

Kapel van 1861

Lostraat (Roosdaal)
Eenvoudig kapelletje, gedateerd 1861.


ID: 40530 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Lostraat 15 (Roosdaal)
Hoeve met boerenhuis met één verdieping onder zadeldak, gedateerd 1889 door verankering in de zijpuntgevel van het haaks dienstgebouw.


ID: 40542 | Bouwkundig element

Site Hertboommolen

Molenkauter 9, Windmolenstraat 20-22 (Roosdaal)
De Hertboommolen in Roosdaal is een 18de-eeuwse korenmolen met mogelijk oudere elementen, van het type houten staak- of standaardmolen met open voet. De molen is ook bekend als Tragische Molen of Zepposmolen. In los verband rond een erf geschikt staan de molenaarswoning, gedateerd 1784, en de schuur en stallen, met 19de-eeuws uitzicht en elementen van versteende vakwerkbouw.


ID: 300995 | Landschappelijk element

Hakhout van hazelaar op talud molenberg

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Een zware struik staat ten zuiden van de Tragische molen op het talud van de molenberg. Het is een hazelaar die op traditionele wijze als hakhout wordt gesnoeid. Hazelaar werd gebruikt om het vlechtwerk van lemen vakwerkmuren te maken en te herstellen.


ID: 300997 | Landschappelijk element

Winterknoteik bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
In de rand van het molenerf, op een talud langs de Windmolenstraat, staat in de afsluitingshaag een mooi gevormde knoteik. Het is een wintereik met een stamomtrek van bijna 3 m. De knot is zéér breed uitgestoeld en is op het erf aanwezig in functie van het aanmaken van brand-, constructie- en geriefhout.


ID: 300998 | Landschappelijk element

Twee geschoren hulsttopiary bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Op het molenerf van De tragische molen staan twee geschoren struiken van scherpe hulst. De struiken zijn in de vorm van een hooimijt gesnoeid. Een hooimijt eventueel met bovenop een kip of haan is een van de meest voorkomende topiary op boerenerven. Door de struiken te scheren beperkt men de hoogte en is er geen negatieve beïnvloeding van wind op de molenwieken.