Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

925 resultaten


ID: 11744 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Schuurhovenberg 30 (Oud-Turnhout)
Woonstalhuis met haakse langsschuur en vrijstaande stallingen en karrenkot, opklimmend tot het laatste kwart van de 19de-eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 27395 | Bouwkundig element

Conciërgewoning

Aalststraat 1 (Oudenaarde)
Conciërgewoning bij de ernaast gelegen fabriek Aldia. Witgeschilderd villaatje in regionalistische stijl naar verluidt gebouwd circa 1924 naar ontwerp van architect J. Colpaert.


ID: 27800 | Bouwkundig element

Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Mandenmakersstraat 2, 6 (Oudenaarde)
L-vormig schoolgebouw achter door bakstenen muur omsloten speelplaats. Grootste vleugel met twee klaslokalen opgericht in 1872 ter vervanging van een kleiner gemeenteschooltje. Onderwijzerswoning in ondiepe omsloten voortuin met ijzeren toegangshekje aan bakstenen pijlers tegenover voordeur. Landelijk dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder hoog mansardedak. In oorsprong 18de-eeuwse woning, verbeterd in 1872 en aangepast in de jaren 1920-25; aansluitend bij de regionalistische stijl.


ID: 27258 | Bouwkundig element

Stadswoning in regionalistische stijl

Markt 51 (Oudenaarde)
Diephuis in regionalistische stijl geïnspireerd op de aanpalende panden, gebouwd in 1921 samen met nummer 50 door architect A. Van Ommeslaeghe op de nieuwe vooruitgeschoven rooilijn.


ID: 27260 | Bouwkundig element

Herberg De Croone

Markt 53 (Oudenaarde)
Huis en herberg van ouds zogenaamd De Croone, reeds vermeld begin 15de eeuw. Heropgebouwd diephuis van 1704 zie jaarstenen MDCCIV bovenaan; oorspronkelijk drie traveeën en slechts twee bouwlagen onder zadeldak, met in- en uitgezwenkte top, vernield in 1918. Heden identieke gevel als nummer 52. Bewaarde oude gewelfde kelder met tongewelf.


ID: 27229 | Bouwkundig element

Stadswoning van 1924

Markt 8 (Oudenaarde)
Diephuisje in regionalistische stijl van 1924 in plaats van een vroegere trapgevel, waarvan de geschiedenis teruggaat tot begin 16de eeuw. Klokgevel van bak- en zandsteen, twee smalle traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak naar ontwerp van architect U. De Vos. Zwarte gecementeerde pui en dito plint in de zijgevel.


ID: 27380 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis en blekerij met dienstgebouwen en park

Meerspoort 6-10 (Oudenaarde)
Nummer 6: verankerd, bakstenen dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, opgericht door de stad onder leiding van de bouwmeesters A. Van den Hende en Ph. Van der Meersch in 1778, binnen een vierkante omgrachting; herhaaldelijk aangepast in de 19de en begin 20ste eeuw. Ten oosten, in L-vorm aangebouwde dienstgebouwen en garage in regionalistische stijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 8-10. Voormalige linnenblekerij, later ook wasserij, opgericht in de jaren 1860 en uitgebreid circa 1900 zie opschrift in boogveld. Sinds het eerste kwart van de 20ste eeuw twee woningen met achteraan behouden zeer lang blekerijgebouw onder pannen zadeldak. Achterliggend park uit het interbellum.


ID: 27722 | Bouwkundig element

Villa Klein Kasteeltje

Mullemstraat 3 (Oudenaarde)
Ten zuiden van de kerk gelegen omwalde villa, gebouwd op een minstens 16de-eeuwse kern, de vroegere merkwaardige feodale omwalde motte met ophaalbrug. Circa 1920 heropgebouwd door architect Ch. Hoge. Middenin met gras begroeide en beboomde omhaagde tuin gelegen regionalistische villa onder verspringend schilddak en toren bekroond door veelhoekig dak uitlopend op peerspits.


ID: 27393 | Bouwkundig element

Twee dorpswoningen

Wortegemstraat 6-8 (Oudenaarde)
Twee rijhuisjes in spiegelbeeld gebouwd, met twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak, gebouwd in regionalistische stijl van de jaren 1920.


ID: 44182 | Bouwkundig element

Dorpswoning met trapgevel

Hoogstraat 10 (Oudenburg)
Trapgeveltje met neo-Vlaamserenaissance-elementen, bewaard houtwerk, windwijzer en sierankers.