Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1181 resultaten


ID: 32361 | Bouwkundig element

Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie

Gauwerstraat 16 (Kortessem)
Pastorie gebouwd in 1912 door H. Martens, in opdracht van de gemeente, en gelegen aan de straat ten noordwesten van de kerk, in een beboomde tuin.


ID: 32362 | Bouwkundig element

Meisjesschool

Gauwerstraat 19 (Kortessem)
In 1903 gebouwd door de zusters der Voorzienigheid van Hoeselt. Achterin gelegen klooster opgevat als dubbelhuis en haakse klassenvleugel, uitziende op de speelplaats.


ID: 200651 | Bouwkundig element

Hoeve Sioengoed

Beekstraat 109 (Kortrijk)
Oud hoevesite, gelegen aan de zuidelijke rand van de Kortrijkse agglomeratie. De hoeve behoorde rond 1747 toe aan het toenmalige Klooster van het Sioen binnen Kortrijk; rond 1770 wordt het klooster van Sint-Katharina als eigenaar vermeld. Stopzetting van landbouwactiviteiten in jaren 1970.


ID: 59331 | Bouwkundig element

Standbeeld De Jeugd

Begijnhofstraat (Kortrijk)
Standbeeld zogenaamd "De Jeugd" gemaakt door Stefaan en Livia Depuydt-Canestraro.


ID: 60582 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Audomarus

Bissegemplaats (Kortrijk)
Noord-zuid-georiënteerd bedehuis gelegen aan de zuidzijde van het dorpsplein, ontstaan bij de bouw van de kerk. Ten noordoosten standbeeld voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers (Eerste en Tweede Wereldoorlog) en de politieke slachtoffers (Tweede Wereldoorlog), onthuld in 1920. Stond aanvankelijk langs de Driekerkenstraat, sinds 1955 huidige plaats aan zuidzijde van plein. Ten noordwesten Heilig-Hartbeeld naar ontwerp van Wasterlein uit 1956.


ID: 59389 | Bouwkundig element

Broeltorens

Broelkaai (Kortrijk)
Twee imposante torens, gelegen ten noordoosten van de stad, en die oorspronkelijk deel uitmaakten van de middeleeuwse versterkingen, die vanaf 1353 uitgebouwd werden. De twee torens, worden met elkaar verbonden door de Broelbrug of Hoge Brug die wederopgebouwd werd na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 59398 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Koningin Astridpark

Brugsestraat (Kortrijk)
Voorheen het Volkspark. Aangelegd in 1907. Hiervoor werden een 100-tal woningen en enkele beluiken aan de noordzijde van de Brugse- en Meensestraat gesloopt (1905-1906). Ontworpen door stadsarchitect Victor Moulart. Tuin volgens Frans model, vrij symmetrisch en geometrisch opgebouwd, met een waterpartij, twee halfronde overkapte loofgangen van Amerikaanse linden en een formele tuin met rechthoekig gazon.


ID: 59401 | Bouwkundig element

Winkel-woonhuis

Brugsestraat 34, 34A (Kortrijk)
Winkel-woonhuis. Voormalig magazijn volgens bouwplan in 1898 verbouwd tot woning. Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw getypeerd door licht vooruitspringende brede venstertravee oplopend in een versneden puntgevel. Rechtertravee gemarkeerd door muurnis met Sint-Rochusbeeld. Aangepaste begane grond zie bepleistering en muuropeningen.


ID: 59407 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwhospitaal met tuin

Budastraat 37 (Kortrijk)
Site vermoedelijk opklimmend tot in het begin van de 13de eeuw. Oudste bewaarde vermelding van 1211, uitgaande van ridder Goswijn, heer van Moeskroen, en betreft een schenking aan het armenhospitaal. Oudste vermelding van een kapel van 1220. Hervorming van de communauteit vóór 1302 en de vestiging van enkele zusters die leefden volgens de regel van Sint-Augustinus.


ID: 59462 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Groeningheschool

Doorniksesteenweg 215 (Kortrijk)
Gesticht in 1914 door Albert Goethals-Vercruysse zie opschrift. Onderkelderd dubbelhuis onder pannen zadeldak met ter hoogte van deurtravee topgevel met beeld van Onze-Lieve-Vrouw onder afgewolfd dak. Rode baksteenbouw op vernieuwde natuurstenen plint, arduinen lateien doorgetrokken in gele bakstenen muurbanden; vernieuwd houtwerk.