Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2665 resultaten


ID: 122163 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye

Lange Violettestraat 77-277 (Gent)
Het Klein Begijnhof werd korte tijd na het Groot Begijnhof opgericht circa 1240. Tussen 1600 en 1700 werd het begijnhof volledig wederopgebouwd. De huizen en conventen zijn geschikt rondom een centraal onregelmatig rechthoekig weiland, de zogenaamde dries afgezoomd met linden en haagbeuken terwijl de zuidoostelijke kant ingenomen wordt door de 17de-eeuwse begijnhofkerk. Tussen 1860 en 1880 werden huizen en conventen bijgebouwd en wederopgebouwd.


ID: 26666 | Bouwkundig element

Brouwerswoning van brouwerij Geers

Ledergemstraat 7 (Gent)
Achter een rij van acht lindebomen schuilgaande brouwerswoning van brouwerij Geers. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van circa 1800. Rechts aanbouwsel van één verdieping met centrale rechthoekige doorrit tussen lagere arduinen pilasters.


ID: 26220 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Leieriggestraat 1 (Gent)
Boerenwoning met omhaagde boomgaard, toegankelijk via een ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste hekpijlers. Woonhuis van zes traveeën met één bouwlaag en zadeldak, daterend uit tweede helft 19de eeuw. Ten westen, bakstenen stallen, haaks op het woonhuis ingeplant.


ID: 26222 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Leieriggestraat 6 (Gent)
Boerenwoning verscholen achter een hoge haag en dennenbomen. Woonhuis van vier traveeën met één bouwlaag en overkragend zadeldak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 26668 | Bouwkundig element

Abdijhoeve Goed te Maalgaver

Maalgaver 32 (Gent)
Voormalige abdijhoeve genaamd "Goed te Maalgaver" en ook "'t Lappersfort", gelegen tussen akkers binnen gedeeltelijk bewaarde omwalling afgezoomd met populieren en op circa 500 meter van de straat bereikbaar langs een grintpad. Hoeve met losstaande bestanddelen geschikt rondom een onregelmatig rechthoekig voorerf.


ID: 26354 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Marguerite Legotstraat 74 (Gent)
Achterin een pad gelegen langgestrekte hoeve, boerenerf en boomgaard door haag omsloten. Boerenwoning van zes traveeën aan weerszijden geflankeerd door dienstgebouwen onder doorlopend zadeldak, in moerbalk gedateerd 1830.


ID: 130875 | Landschappelijk element

Dreef met lijnaanplantingen van geschoren taxussen Campo Santo

Mariakerkeplein (Gent)
Met een in kruisvorm aangelegde padenstructuur is de begraafplaats van Campo Santo in vieren gedeeld. De paden worden er begeleid met geschoren taxussen. De geschoren vormen zijn ongeveer 350 cm hoog en hebben een diameter van 2 meter.


ID: 26375 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Mariakerksesteenweg 179-183 (Gent)
Oorspronkelijk één boerenwoning opgesplitst in drie boerenarbeiderswoningen waarvan twee rug aan rug in omhaagde boomgaard, opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 26686 | Bouwkundig element

Hoeve

Orchideestraat 66 (Gent)
Hoeve, deels omheind door haag met gracht en toegang via zware bakstenen hekpijlers met ijzeren hek. Boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag, onder zadeldak, daterend uit eind 19de eeuw.


ID: 133369 | Landschappelijk element

Laan met tweeëndertig gekandelaarde platanen

Parklaan (Gent)
Twee bomenrijen van gekandelaarde platanen sieren de Parklaan die een verbindigsweg is tussen het Citadelpark en Burggravenlaan. Deze lijnaanplanting is nog intact en bezit nog zijn oorspronkelijke boomaanplanting bestaande uit tweeëndertig platanen. Op één boom na hebben alle platanen zéér knoestige stammen en een brede stamvoet. De gewone plataan (Platanus × hispanica, synoniem: Platanus × acerifolia of Platanus × hybrida) is hybride van de oosterse plataan (Plantanus orientalis) en de westerse plataan (Platanus occidentalis). Vermoedelijk zien we hier het verschil tussen hybriden waarvan de een dichter aanleunt bij oosterse (knoestige) en de andere bij de westerse plataan. Hierover kan genetisch onderzoek uitsluitsel geven.