Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 47909 | Bouwkundig element

Stedelijke begraafplaats

Molenstraat (Eeklo)
Stedelijke begraafplaats. Deels beschermd als monument bij ministerieel besluit van 30.04.2004.


ID: 47953 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Antoniusparochie Balgerhoeke met tuin

Pastoor Bontestraat 6 (Eeklo)
Gebouwd naar ontwerp van architect Geirnaert van 1913 op grond geschonken door D. Standaert die ook de grond schonk waarop de parochiekerk gebouwd werd. Deels ommuurde pastorietuin.


ID: 50841 | Bouwkundig element

Burgerhuis en textielbedrijf Vande Putte

Patersstraat 38 (Eeklo)
Ruim burgerhuis met grote ingesloten tuin, in kern opklimmend tot begin 19de eeuw. Volgens het kadasterarchief werd in 1849 het bestaande huis met leerlooierij omgebouwd tot leerlooierij door Ch. Verdick, in 1865 wordt opnieuw een woning ingericht en een ververij gebouwd in een haakse vleugel.


ID: 47985 | Bouwkundig element

Klooster van de arme klaren coletinnen

Tieltsesteenweg 22 (Eeklo)
Klooster van de arme klaren coletinnen, zogenaamd "Monasterium van de Heilige Drievuldigheid". Kloostercomplex rondom twee kloosterhofjes, opgetrokken in verschillende bouwfasen: eerste kloostergebouwen van 1891-1893, kapel van 1894, en laatste uitbreiding van 1902, straatvleugel vernieuwd in 1960.


ID: 51871 | Bouwkundig element

Klooster van de broeders van Liefde

Zuidmoerstraat 165 (Eeklo)
Nieuwe kloostergebouwen voor de broeders van Liefde, hier opgericht in 1924-1925, voorheen naast de Sint-Aloysiusschool van 1914. Straatwand gemarkeerd door een bakstenen muur. Binnen een beboomde tuin ingeplant eclectisch bakstenen gebouw op onregelmatige U-vormige plattegrond met drie vleugels: de voorbouw met trapgevel, parallel aan de straat, de haakse voormalige kloostervleugel en haakse hierop aansluitende korte kapelvleugel.


ID: 8252 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Niklaas en Laurentiusparochie met tuin

Aaigemdorp 105 (Erpe-Mere)
Deze pastorie werd opgericht in 1789 en uitgebreid in de jaren 1854-55. De ommuring dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. De huidige pastorie is de laatste ontwikkelingsfase binnen de ononderbroken aanwezigheid van een pastoreel huis te Aaigem sinds 1567. Pastorie met ommuurde achter- en voortuin en overluifelde poort waarvan de stijlen uitgewerkt werden als gedrongen Toscaanse pilasters. Dubbelhuis met zeven traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met dakruiter.


ID: 8269 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Bambruggedorp (Erpe-Mere)
Neogotische pseudobasilicale kerk uit 1853-1874. De plattegrond ontvouwt: een westtoren, een vier traveeën breed driebeukig schip, een koor met een rechte travee en driezijdige sluiting. De plannen voor de aanbouw van een koor en sacristieën zijn opgemaakt door Modeste De Noyette en dateren uit 1871.


ID: 8234 | Bouwkundig element

Hoeve

Beekkantstraat 60 (Erpe-Mere)
Ten zuidwesten, aan de straatkant, inrijpoort opgenomen in de stalvleugel. Ten zuidoosten, aan de straatkant, boerenburgerhuisje met ommuurd voortuintje met gietijzeren hek.


ID: 8281 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Burstdorp (Erpe-Mere)
Eenvoudige neogotische pseudobasilicale kerk met ommuurd tuintje en parking. Oudste vermelding van de kerk in 1117: huidige kerk van 1852-1855 naar ontwerp van architect Louis Minard. De plattegrond ontvouwt een ingebouwde vierkante westtoren, een driebeukig schip van zes traveeën, een koor met twee rechte traveeën en driezijdige sluiting, noord- en zuidsacristie in de oksel van koor en schip. Achter het koor, bron van de Heilige Eligius met bakstenen kapelletje met beeld van de Heilige Eligius en twee engelen, 1912 gedateerd.


ID: 8278 | Bouwkundig element

Hoevegebouwen en kapel

Dorent 32 (Erpe-Mere)
Resterende bakstenen hoevegebouwen van een oorspronkelijke grote gesloten hoeve met bijhorende, maar heden verdwenen jeneverstokerij uit de tweede helft van de 19de eeuw. Behouden boerenburgerhuis, opgevat als een volume van anderhalve bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak met klokkenruiter. Aan de straatkant, ten noordoosten van het voormalige erf, restant van de dwarsschuur. Onze-Lieve-Vrouwekapel, uit dezelfde tijd als de hoeve, opgenomen in de omheiningsmuur van de achtertuin.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.