1050 resultaten
ID: 9379 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Proosdij 12 (Ninove)
Neogotische pastorie van twee bouwlagen onder parallelle zadeldaken, uit 1886. Bakstenen gebouw met verticaliserend accent door middel van lisenen, verdiepte traveeën en trapgevels. Het huis is gelegen in een ommuurde tuin met kunstmatige betonnen vijver. Langs de voorzijde wordt de muur onderbroken door een hek. In de tuin staat een eenlaags bijgebouw van drie traveeën onder een lessenaarsdak. De stijl is eveneens neogotisch.
ID: 77743 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bosweg, Cederdreef, Groendreef 18, Iependreef, Konterdamkaai, Platanendreef 1-2, Populierendreef, Slimmersdreef (Oostende)
Het Maria-Hendrikapark werd tussen 1888 en 1892 aangelegd naar ontwerp van E. Keilig op initiatief van koning Leopold II. Latere aanpassingen gebeurden onder leiding van ontwerper E. Lainé. Het park is aangelegd in een gemengde parkstijl met een algemene landschappelijke structuur waarbij de waterpartijen, het wegennet, de open grasperken en gesloten boompartijen kenmerkend zijn.
ID: 55387 | Bouwkundig element
Elisabethlaan 235, 233A (Oostende)
Markante dokterswoning met praktijk, naar ontwerp van architect Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1935 gebouwd voor de kinderrijke familie Depuydt; resultaat van een intense samenwerking tussen bouwheer en architect; algemeen concept en detaillering onder invloed van de Nederlandse architect W.M. Dudok. Omgevende tuin als verlengstuk van de architecturale vormgeving.
ID: 56851 | Bouwkundig element
Koningin Astridlaan 6, 10, Nieuwpoortsesteenweg 114, Sportstraat 48, Stuiverstraat 1 (Oostende)
Deels ommuurd hippodroomterrein met grote graspiste en kleinere aarden drafbaan en betonnen hippodroomcomplex in Internationale Stijl naar ontwerp van architecten Boutelier en Vanbeginne van 1947-1955. Op het terrein bevinden zich verschillende bestanddelen, waaronder een poortgebouw, een verhoogde esplanade met weeglokaal, hall met aansluitende tribune, koninklijke tribune en gebouwtje koersleiding en taverne. Verder nog het voormalig gebouw van de duivenschieting met magazijn, paardenstallen en conciërgewoning.
ID: 77710 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Leopold II-laan, Leopoldpark (Oostende)
Het Leopoldpark van Oostende werd tijdens de tweede helft van de 19de eeuw aangelegd naar ontwerp van Louis Fuchs. Het park omvat tevens enkele elementen die al dan niet in de loop der tijd werden toegevoegd en intussen essentieel en geïntegreerd onderdeel van de parkaanleg zijn, onder meer de brugjes, het bloemenuurwerk (met klok), de parkkiosk en de pergola.
ID: 56638 | Bouwkundig element
Zandvoordestraat 549 (Oostende)
Hoeve "De Zande" (recente benaming). Deze hoeve getuigt van een vroege inpolderingfase van één van de historische polders van Oostende, met name de cireca 1626 definitief drooggelegde "Oude Zandvoordepolder". De huidige hoeve is ontstaan door verbouwingen en vernieuwingen in de 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw, en heeft doorheen de tijd haar authentiek karakter van polderhoeve bewaard.
ID: 36771 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteelstraat 3-7, 10 (Oosterzele)
Gebouwd als buitenverblijf door de Gentse hofbouwkundige Ambroise Verschaffelt. Rechthoekig neoclassicistisch kasteel van 1869 naar ontwerp van architect Theophile Bureau. Oorspronkelijke parkaanleg in landschappelijke stijl naar ontwerp van tuinarchitect Edouard Pynaert-Van Geert, bekroond in 1873 met de eerste prijs van de internationale tuinbouwtentoonstelling te Gent. Vroegere personeelswoning en dienstgebouw, een bakstenen ensemble met eclectische inslag. Links aanleunend koetshuis en stallen, van één bouwlaag en drie traveeën. Ten zuiden van de vijver: grote ijskelder onder een heuvel met paviljoentje.
ID: 36646 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Keiberg 50 (Oosterzele)
Lodewijk XIV-kasteel van één bouwlaag en negen traveeën, onder mansardedak op H-vormige plattegrond en met symmetrische opstand. Aanvankelijk een waterkasteel waarvan de binnenwallen overeenstemden met die van het vroeger opperhof, heden grotendeels gedempt. Reconstructie van het kasteel na brand in 1947. Twee vrijwel identieke, lange bijgebouwen ingeplant aan weerszijden van het voorhof van het kasteel. Waarschijnlijk voormalige paardenstallen, koetshuizen en personeelswoningen daterend uit dezelfde bouwperiode als het kasteel. De oorspronkelijke 18de-eeuwse indeling en aanleg van het kasteelpark van 17 hectare bleef grosso modo behouden met onder meer de typisch stervormig aangelegde dreven in het vroegere wandelbos. Bewaarde ijskelder aan de westelijke walgracht.
ID: 36792 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kloosterstraat 42, Watermolenstraat 3-5 (Oosterzele)
Hoeve van het semigesloten type met maalderijgebouw aan de Molenbeek. Landelijk ensemble, gedeeltelijk omringd door populieren. Gekasseide binnenkoer met mesthoop. Voormalig boeren- en molenaarshuis met voorgevel palend aan de Watermolenstraat; één bouwlaag en zeven traveeën, onder zadeldak. Rechts naast de woning aansluitend maalderijgebouw van de watermolen, gedateerd 1616 met drie traveeën brede straatgevel. Ten zuiden van de molen is langs de Molenbeek nog een deel van de molenvijver onder bos bewaard gebleven.
ID: 36830 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Schaperstraat 2-4 (Oosterzele)
Sloping van het oud kasteel in 1780 en oprichting van een nieuw kasteel. In 1957: sloping van dit kasteel en aanpassing van één van de twee dienstvleugels met stallen op het voorhof tot woning. Aan de straat, achtdelige ijzeren afsluiting met openzwaaiend hek in het midden tussen vierkante bakstenen hekpijlers, tegenover het verdwenen kasteel. Resten van funderingen van het gesloopte kasteel ten noorden. In de zuidwestelijke hoek van het kasteeldomein, gewit bakstenen woonhuis en een landelijk bedrijfsgebouw binnen een ommuurde moestuin.