Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1592 resultaten


ID: 32660 | Bouwkundig element

Hoeve Molenwalhof

Victoriastraat 2 (Heuvelland)
Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architect F. Tilley (Elsene) uit het begin van de jaren 1920; naar verluidt gebouwd op de plaats van de vooroorlogse hoeve. Teruggaand op de regionale hoevebouw zie, opstelling: lage, losse bestanddelen opgesteld rondom een erf met gekasseide stoepen en centrale putvaalt; ten noordoosten toegangshek; boerenhuis en dwarsschuur ten noordwesten en ten zuiden.


ID: 300274 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van 's Herenelderen en het brongebied van de Demer

Hoeselt (Hoeselt), 's Herenelderen, Berg, Henis, Tongeren (Tongeren)
De vruchtbare leemgronden vertalen zich in openfields met weinig visuele perceelsgrenzen op de plateaus. De hooilanden in de beekvalleien verruigden naar rietland en moerasbos. Het omringende landschap telt diepe holle wegen, hoge taluds begroeid met houtig gewas en hoogstamboomgaarden. Het kasteel van 's Herenelderen is ingeplant op de oever van Demer zodat de slotgracht continu van water werd voorzien. In het beekdal getuigen visvijvers van de viskweek en rabatten van de aanplant van populieren. Het gelijknamige dorp ontwikkelde zich als kasteeldorp in de riviervallei rondom de historische cluster van kasteel en kerk. De Sint-Stefanuskerk is gegroeid uit de private huiskapel van de kasteelbewoners. Het kasteel is omgeven door een park in landschappelijke stijl met twee vijvers. In noord- en zuidoostelijke richting sluit het park aan op de valleibossen langs de bovenlopen van de Demer.


ID: 787 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhoeve met herenboerenpark

Dorpsstraat 49 (Hoeselt)
Herenhoeve uit de eerste helft van de 17de eeuw met gebouwen in Maasstijl en met laat-classicistische verbouwingen van 1788. Bijhorend herenboerenpark uit het midden van de 19de eeuw, met beeldbepalende muur en bomen, belangrijk hekwerk en moestuin op de oude site.


ID: 308965 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boswachterswoning met boomgaard

Meidries 3 (Holsbeek)
Eenvoudige boswachterswoning uit de eerste helft van de 19de eeuw met boomgaard met pruimen-, kersen- en kastanjebomen. De woning, bestaande uit een enkele bouwlaag onder zadeldak met Boomse pannen, wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een opkamer en door de toepassing van vakwerk met lemen invulling in het interieur.


ID: 43599 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Heilig Geesthof en omgeving

Smisstraat 1 (Holsbeek)
Middelgrote hoeve op L-vormig grondplan boven de korfbooginrijpoort gedateerd 1735. Hoofdzakelijk baksteenbouw met verwerking van kalk- en ijzerzandsteen. Agrarische omgeving en boomgaard ten noorden van de hoeve.


ID: 308501 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beverenstraat 123 (Hooglede)
Hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843) met grosso modo dezelfde opstelling. Losse, lage bestanddelen van verankerde, rode baksteen L-vormig gegroepeerd rond een begrint erf met voorliggende boomgaard.


ID: 50969 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bollestraat 6 (Hooglede)
Losse, lage, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken in U-vorm gegroepeerd rond geasfalteerd erf.


ID: 46719 | Bouwkundig element

Hoeve Scorhoeve

Gouverneursbossen 2 (Hoogstraten)
Te midden van het bos gelegen volledig gereconstrueerd hoevecomplex met gerecupereerde constructies en materialen.


ID: 46721 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Hal 21 (Hoogstraten)
Woonstalhuis van vier en drie traveeën onder zadeldak, ten westen, groot karrenhuis van vier traveeën onder schilddak, opklimmend tot de 19de eeuw, vermoedelijk met oudere inplanting.


ID: 46685 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Heerle 82 (Hoogstraten)
19de-eeuws woonstalhuis; na de Tweede Wereldoorlog heropgebouwde dwarsschuur; recenter bijgebouw.