Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7109 resultaten


ID: 305233 | Landschappelijk element

Treurbeuk als vredesboom

Gotemstraat (Borgloon)
In een keurig aangelegd plantsoentje afgeboord met randpalmen staat bij het oorlogsmonument een mooi gevormde treurbeuk. De boom werd als vredesboom aangeplant.


ID: 134266 | Landschappelijk element

Restant van een herenboerenpark

Graethempoort 21 (Borgloon)
Relict van een herenboerenpark bij een alleenstaand herenhuis en dienstgebouw uit 1872, waarvan de kruinen van de overblijvende bomen de omgeving bepalen. Belangrijke bomen, verloren parkelementen.


ID: 134265 | Landschappelijk element

Boomgaard met barriers en tuin van de hoeve Vreven

Graethempoort 5 (Borgloon)
'Barriers', tuinhekjes en recente tuinen bij een voormalige hoeve uit het midden van de 19de eeuw.


ID: 301603 | Landschappelijk element

Jonge hoogstamboomgaard met veekeringshaag

Grootloonstraat, Kleine Veldsteeg (Borgloon)
De omgeving van Groot-Loon wordt gekenmerkt door de grote dichtheid aan hoogstamboomgaarden. Reeds op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) is te zien dat de percelen rond de bebouwing allemaal ingenomen zijn door boomgaarden. Zo ook dit perceel. In de tussentijd is deze boomgaard altijd in gebruik gebleven, hoewel steeds vervangen door jonge bomen. De huidige bomen zijn jonger dan 20 jaar, maar kennen een gaaf en volledig plantverband en een actief gebruik. Langs de Kleine Veldsteeg is de boomgaard afgesloten met een meidoornhaag.


ID: 301842 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaarden bij kerk Grootloon

Grootloonstraat (Borgloon)
Bij het kerkje van Grootloon zijn ook reeds op de Ferrariskaart hoogstamboomgaarden afgebeeld. Enkel direct rond de kerk. In de loop van de 19de en 20ste eeuw zal het areaal verder uitbreiden naar het westen. De boomgaarden bestaan uit verschillende fruitsoorten en zijn gemengd van ouderdom.


ID: 301852 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaarden rond Servaeshoeve

Grootloonstraat 101 (Borgloon)
Reeds op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) is te zien dat de percelen rond de Servaeshoeve ingenomen zijn door boomgaarden. Deze boomgaarden waren gericht op productie voor de bewoners en niet voor de verkoop of handel. Deze boomgaarden werden begraasd door vee. Dit is hier nog steeds het geval. De sterke visuele relatie tussen de boomgaarden en het bouwkundig erfgoed geeft een belangrijke esthetische waarde aan het geheel. De samenhang tussen de (historische) hoeves en de boomgaarden is duidelijk afleesbaar in het landschap. Ook zijn er verschillende meidoornhagen en toegangshekken aanwezig die een sterke ensemblewaarde hebben met de boomgaarden.


ID: 134285 | Landschappelijk element

Herenboerenparkje van het Kasteel Haagsmeer

Haagsmeerstraat 40 (Borgloon)
Herenboerenparkje van 81 are 60 centiare, in landschappelijke stijl, rond 1890 aangelegd op een tuinperceel dat al begin 19de eeuw bestond, bij een boerderij met huis van plaisantie.


ID: 305763 | Landschappelijk element

Cluster van hoogstamboomgaarden

Helshovenstraat 18 (Borgloon)
Cluster van hoogstamboomgaarden bij een gesloten hoeve.


ID: 134286 | Landschappelijk element

Kasteelpark van Gorsleeuw

Hoogstraat 33-35 (Borgloon)
Slechts ten dele bewaard landschappelijk park, aangelegd in het tweede kwart van de 19de eeuw, toen ook het goed gedocumenteerde, deels 17de-, deels 18de-eeuwse kasteel met neerhof-opperhofstructuur in classicistische stijl werd verbouwd, door de familie de Copis, toen heren van Gorsleeuw.


ID: 134294 | Landschappelijk element

Villaparkje

Jesserenstraat 125 (Borgloon)
Parkje in landschappelijke stijl van ongeveer 1 ha, aangelegd rond 1900 bij een sobere villa, gebouwd door de uitbater van de naburige stroopfabriek Lowette.