Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1024 resultaten


ID: 36256 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve en hovenierswoning

Heusdenbaan 32 (Melle)
Voormalig neerhof van het vroeger nabijgelegen gelegen kasteel, circa 1975 vervangen door een villa. Hovenierswoning met koetshuis en paardenstallen gebouwd in U-vorm. Boerenwoning, waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw maar verhoogd en aangepast in het vierde kwart van de 19de eeuw. Stallen voorzien van puntvormig dakvenster met windwijzer. Twee grote korfboogpoorten in het koetshuis.


ID: 36263 | Bouwkundig element

Cruysvelthoeve

Kalverhagestraat 2 (Melle)
Rozegekalkte bakstenen hoeve met losse bestanddelen. Hekpijlers aan de straat met jaartal 1863. Achterin gelegen en aan verhoogde spoorwegberm palend boerenhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak, uit midden 19de eeuw. In L-vorm links aangebouwde koestalvleugel met een hogere dwarsschuur onder zadeldaken. Aan de straat palende bedrijfsvleugel met wagenhuis, oven, paarden- en varkensstal met blinde straatgevel.


ID: 36264 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof Ter Camere

Kalverhagestraat 7-9 (Melle)
Eerste vermelding van het goed in 1429 maar in oorsprong als site met walgracht mogelijk nog ouder. Gemetste en gekasseide toegangsbrug en ijzeren toegangshek tussen vierkante hekpijlers met dekplaat en schamppaal. Bescheiden zomerverblijf in empirestijl, gebouwd eind eerste kwart van de 19de eeuw op de fundamenten van het vroeger speelgoed. Onderkelderd dubbelhuis van twee en een halve bouwlaag met plat dak en omgevend park. Landelijk bijgebouw, oorspronkelijke oranjerie, paardenstallen en koetshuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, in de zuidwestelijke hoek van het park.


ID: 36290 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Schauwegemstraat 24 (Melle)
Aan de straat palend boerenhuis van één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak (voorheen stro, heden kunstleien en pannen, nok loodrecht op de straat), opklimmend tot eind 18de eeuw.


ID: 36297 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Varens

Varingstraat 23 (Melle)
Het kasteeldomein de Varens omvat het kasteel, grotendeels omgeven door een waterpartij, in een landschappelijk park met typische afhangende bijgebouwen. Het kasteel verkreeg zijn huidig uitzicht voornamelijk in 1901-1902 bij de vergroting ervan door de toenmalige eigenaar, baron de Saint-Génois des Mottes. Het koetshuis met paardenstallen en het speelhuis werden in diezelfde jaren gebouwd. IJskelder naast de toegangsweg vooraan in het park, gebouwd circa 1816.


ID: 56288 | Bouwkundig element

Hoeve Kasteelhof

Kasteeldreef 2 (Menen)
Historische hoeve gelegen te midden van de dorpskern van Rekkem. Heden aaneengesloten, bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom een bekiezeld erf. Ten westen woonhuis, ten zuiden stalvleugel, ten noorden schuur. 17de-eeuws woonhuis, vermoedelijk voormalige woning van de baljuw van de heerlijkheid ten Bulcke. Poortgebouw van 1851.


ID: 56305 | Bouwkundig element

Goed ter Triest

Moeskroenstraat 507, 507A-B (Menen)
De oudste vermeldingen gaan terug tot de 15de eeuw. Noordoostelijke erfoprit gemarkeerd door poortgebouw met aandaken en vlechtingen. Noordoostelijke 18de-eeuwse vleugel met centrale poortdoorgang geflankeerd door paarden- en koeienstal. Ten zuidoosten 18de-eeuwse stalvleugel. Ten zuidwesten schuur van circa 1948-1949, die de schuur van 1732 vervangt.


ID: 56312 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Murissonstraat 280 (Menen)
Dieper in gelegen kleine hoeve met begin 20ste-eeuws uitzicht. Site reeds aangegeven op de Ferrariskaart van 1770-1778 met grosso modo gelijke opstelling en volledig omwald; omwalling deels behouden in het noordwesten. Lange erfoprit ten oosten. Lage, losstaande bestanddelen L-vormig gegroepeerd rondom een bekiezeld erf. Baksteenbouw onder pannen zadeldaken.


ID: 55775 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ter Beke 61 (Menen)
Hoeve uit het einde van de 19de- begin van de 20ste eeuw. Losstaande bakstenen bestanddelen, gegroepeerd rond een gekasseid erf. Zuidelijke erftoegang gemarkeerd door éénbeukig kapelletje waarnaast een lindeboom.


ID: 40315 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Spanjaardshof

Olmestraat 17 (Merchtem)
Gesloten hoeve zogenaamd Spanjaardhof of voordien Hof te Steenberg, met gebouwen geschikt rondom een rechthoekige, geplaveide binnenplaats. De gebouwen gaan in kern terug tot de tweede helft van de 18de eeuw, maar ondergingen aanpassingen. De oudste kernen bevinden zich ten zuidwesten en noordoosten van het erf, namelijk respectievelijk het woonhuis met varkensstal, die later werd uitgebreid, en de stalvleugel aan de overzijde met voorheen paardenstallen. Ten noordwesten bevindt zich een stalvleugel, ten zuidoosten de schuur. Aan de overzijde van de straat bevindt zich een open karrenhuis, vermoedelijk daterend uit de 19de eeuw.