3539 resultaten
ID: 78923 | Bouwkundig element
Vriezeganzenstraat 2 (Damme)
Hoeve die in 1861 werd gebouwd in een semigesloten opstand, wat uitzonderlijk is in de streek. Reeds in de 18de eeuw bevindt zich op de huidige site een hoeve, bestaande uit losse bestanddelen, rond een rechthoekig binnenerf geschikt. Verzorgde, helrode bakstenen gebouwen, gevat onder pannen zadeldaken. Het boerenhuis is een dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën. Stal, dwarsschuur en wagenhuis.
ID: 78863 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Weststraat 14 (Damme)
Het "Kasteel Altena" is een kasteeldomein dat teruggaat op een middeleeuwse opperhof-neerhof-site met dubbele omwalling. Het huidige kasteel is een interbellum landhuis gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect Alphonse De Pauw, gelegen in een 19de-eeuwse parkomgeving met tot vijver verbrede oude walgracht. In de tuin is een ijskelder aanwezig; rode bakstenen hekpijlers markeren de toegang tot de dreef. Langs de dreef wordt in 1928 een kapelletje opgericht.
ID: 78867 | Bouwkundig element
Weststraat 50 (Damme)
Landhuis in cottagestijl met regionalistische invloeden, gebouwd in 1909 voor Arthur Verhaegen, naar een ontwerp van architect Jozef Viérin. De villa is gelegen op een vierkant omwald terrein; achter de gebouwen strekt zich een langwerpig park uit, met dreven in dambordpatroon. De villa is een gele baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen.
ID: 78753 | Bouwkundig element
Zuiddijk 14A-B (Damme)
Historische hoeve met losstaande 17de -, 18de- en 19de-eeuwse bestanddelen langsheen de straat op oudere site. Losstaande hoevegebouwen omheen erf, grotendeels aangelegd als grasperk met gekasseide stoepen. Poel aan straatzijde. Verharde erfoprit. Boerenhuis is verankerde en witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint van een en anderhalve bouwlaag onder zadeldak Witgekalkte stal, losstaande schuur, losstaande duiventoren, moestuin en boomgaard.
ID: 79012 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Zwaanstraat (Damme)
Neogotische kapel gelegen op de wijk "De Zwaan", opgericht onder impuls van pastoor Marcel De Jonghe uit dank voor de bescherming van Sijsele in de Tweede Wereldoorlog. Het ontwerp is van de hand van architect Pintelon, uitgevoerd door aannemer Marcel Keysabyl met schrijnwerk vervaardigd door Jozef Danneels; de grond wordt geschonken door familie De Busschere-Delbruyère. De inwijding van de kapel gebeurt in mei 1945. Eénbeukige bakstenen kapel onder leien zadeldak; geschilderde houten kroonlijst. Gebruik van arduin voor onder meer sluitstenen, bekleding puntgevel, bekronend topkruis en onderdorpels.
ID: 54609 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dorpsplaats 5 (De Haan)
Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat de site met kerk, pastorie en dorpsplaats afgebeeld binnen een rechthoekig, omhaagd perceel ten oosten afgebakend door het verloop van de Dorpzwin.
ID: 54561 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 93 (De Haan)
Achterin gelegen kleine hoeve met voorliggende moestuin en boomgaard; mogelijk twee samengevoegde arbeiderswoningen.
ID: 54683 | Bouwkundig element
Duindoornlaan 5 (De Haan)
Cottage boven een kelderverdieping gelegen in een tuin van de straat afgescheiden door een ligusterhaag, in 1932 ontworpen door architect René Derleyn (Wenduine).
ID: 85840 | Bouwkundig element
Leopoldlaan 2-4 (De Haan)
Eén van de oudste villa's van de Concessie, schuin ingeplant op een beboomd en groen perceel afgesloten met fraai ijzeren hek. Symmetrisch uitgebouwde tweegezinswoning daterend van 1890. Twee bouwlagen met souterrain onder mansardedak (bitumen).
ID: 54507 | Bouwkundig element
Peter Benoitlaan 2, Stationsstraat 23 (De Haan)
Beeldbepalende tweegezinsvilla op hoek bij de Peter Benoitlaan, zogenaamd "BEAU SITE" (Stationsstraat) en "LE MAQUIS" (Peter Benoitlaan). Cottage uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met Normandische invloed, gebouwd door en voor de plaatselijke architect Neirynck, gelegen op een kunstmatige hoogte midden een omhaagde (liguster) tuin.