Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9572 resultaten


ID: 300999 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van geschoren taxus bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Binnen de contouren van het driehoekige molenerf is er in een functionele indeling voorzien: een werkbare ruimte bij de molen en de schuur en een met wintergroene taxushaag afgesloten ruimte dienstig als moestuin en restruimtes in functie van het vee. Hoog bovenop de kouter werd deze wintergroene haag gezet als scherm en beschermde men alzo de vroege groenten tegen gure noord- en oostenwind.


ID: 301000 | Landschappelijk element

Geschoren meidoornhaag bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Het molenerf van De tragische molen is bijna volledig met een meidoornhaag afgesloten. Dit is het type van erfafsluiting dat werd gezet om indringing te voorkomen en om vooral het vee op het erf te houden, meidoorn is de soort bij uitstek voor deze toepassing.


ID: 301001 | Landschappelijk element

Op stam gezette mispel bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Mispels werden op een onderstam geënt van meidoorn. Dit is een oud gebruik waarbij men onder de kruin begrazing kan toelaten. Veelal werd een op stam gezette mispel in een meidoornhaag aangebracht, een fenomeen dat we nu nog zelden zien. Deze mispel staat echter niet in een haag, maar wel in een deel op het erf bij De tragische molen dat werd begraasd.


ID: 301002 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Ten noordoosten van de windmolen De tragische molen staat langs de perceelsrand een knotbomenrij van schietwilg. De rij is niet meer volledig en bestaat nog uit zes exemplaren. Bij het periodiek knotten van de wilgen oogstte men twijgen en takken die nuttig waren als gerief-, constructie- en brandhout.


ID: 40591 | Bouwkundig element

Hof te Kattem

Monnikbosstraat 3 (Roosdaal)
Hoeve met losse bestanddelen, boerenwoning en stal in kern opklimmend tot de 18de eeuw doch met bakstenen gevels uit de 19de eeuw, langsschuur uit de 19de eeuw.


ID: 40568 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Nieuwbaan 6 (Roosdaal)
Dubbelhuis van vijf traveeën met één verdieping en gecementeerde voorgevel met uitgewerkte daklijst, uit de 19de eeuw.


ID: 306877 | Bouwkundig element

Bunker Ni9

Ninoofsesteenweg (Roosdaal)
Bunker Ni9 is één van de vier bunkers van Roosdaal gebouwd in 1939 door het Belgische leger als deel van een linie van 38 bunkers langs de stelling Waterloo-Halle-Ninove.


ID: 306878 | Bouwkundig element

Bunker Ni8

Ninoofsesteenweg (Roosdaal)
Bunker Ni9 is één van de vier bunkers van Roosdaal gebouwd in 1939 door het Belgisch leger als deel van een linie van 38 bunkers langs de stelling Waterloo-Halle-Ninove. Bij de inventarisatie van de bunkers, in 1946, gaf de Belgische Genie elk van de bunkers een nummer, in Roosdaal van Ni6 tot Ni9. De bunkers flankeren elkaar en liggen elk in een andere windrichting. Bunker Ni8 is de meest noordelijk gelegen bunker. De bunker ligt te midden van akkerland en is niet bereikbaar.


ID: 306879 | Bouwkundig element

Bunker Ni7

Ninoofsesteenweg (Roosdaal)
Bunker Ni7 is één van de vier bunkers van Roosdaal gebouwd in 1939 door het Belgisch leger als deel van de 38 bunkers langs de stelling Waterloo-Halle-Ninove.


ID: 306880 | Bouwkundig element

Bunker Ni6

Ninoofsesteenweg (Roosdaal)
Bunker Ni6 is één van de vier bunkers van Roosdaal gebouwd in 1939 door het Belgische leger als deel van de 38 bunkers langs de stelling Waterloo-Halle-Ninove. Elk van de bunkers kreeg in 1946, bij de inventarisatie van de bunkers, een nummer toegekend door de Belgische Genie, in Roosdaal van Ni6 tot Ni9. De bunkers flankeren elkaar en liggen elk in een andere windrichting. Bunker Ni6 is de meest zuidelijk gelegen bunker. De bunker ligt te midden van akkerland en is niet bereikbaar.