2040 resultaten
ID: 200749 | Bouwkundig element
Mariakerkeplein (Gent)
Kerkhof met neogotische galerij, gerealiseerd vanaf 1873. De ommuring met galerij werd voltooid in 1876 en uitgevoerd door bouwmeester L. Gildemyn volgens ontwerp van architect Baron Jean de Bethune. De overdekte gaanderij bestaat uit twee haaks staande vleugels onder zadeldak met schaliën bedekt.
ID: 26606 | Bouwkundig element
Mariakerkeplein 2 (Gent)
Oudste vermelding in 937, volgens De Potter en Broeckaert. Waarschijnlijk in oorsprong een driebeukige transeptloze romaanse kerk van vier traveeën met ingebouwde oostelijke toren en koor uit de 10de eeuw., door de eeuwen meermaals aangepast en uitgebreid. De achtkantige kruisingstoren is een der weinig originele onderdelen van de kerk, vermoedelijk opklimmend tot de 10de eeuw. De basilicale kerk vertoont een plattegrond met een driebeukig schip van vijf traveeën.
ID: 20752 | Bouwkundig element
Marialand 29-31 (Gent)
Neogotische kapel van circa 1900, deel uitmakend van de site van de Vereniging der helpsters van de zielen van het vagevuur, later Psychomedisch centrum voor het vrij onderwijs. Eénbeukige kapel met driezijdige apsis onder afgewolfd zadeldak met klokkentorentje.
ID: 18465 | Bouwkundig element
Maïsstraat (Gent)
Neogotische bakstenen kerk, bouwaanvraag van 1914 naar ontwerp van architect H. Geirnaert. Basilicale kerk met westertoren. Driebeukig schip van vijf traveeën, transept van één travee en koor met twee zijkoortjes in het verlengde van de zijbeuken en vijfzijdige apsis.
ID: 18466 | Bouwkundig element
Maïsstraat 10-14 (Gent)
Volgens bouwaanvraag oorspronkelijk twee huizen, heden gesubsidieerde vrije kleuter- en lagere school, huis van de Dochters der Liefde en aansluitend daarbij de pastori). Sober neogotisch complex in donkere baksteen opgericht in 1909.
ID: 18511 | Bouwkundig element
Meulesteedsesteenweg (Gent)
Parochiekerk gebouwd als publieke kloosterkapel van het aangrenzende, heden gesloopte, klooster van de zusters der Kindsheid Jesu en als dusdanig in gebruik genomen in 1882. Eenbeukige kapel van zes traveeën met een afgesloten geplaveid voorpleintje.
ID: 26239 | Bouwkundig element
Moleneinde (Gent)
Kapel gesitueerd op de hoek met de Lindestraat mogelijk op de plaats van een oudere verdwenen kapel. Eenvoudige neogotische baksteenbouw op omlopende natuurstenen plint, onder steil zadeldak, volgens kadastergegevens van 1906 en opgericht door juffrouw Ida Delebecque.
ID: 26241 | Bouwkundig element
Moleneinde 14-16 (Gent)
Gebouwd als gemeentehuis in 1884, ontworpen door bouwmeester P. Langerock en onder leiding van aannemers I. Gaumery en A. De Meyer. Het gemeentehuis bestaat uit een lijstgevel, die samengesteld is uit twee overlangse vleugels van elk twee traveeën, beide onder zadeldak afgedekt met leien.
ID: 25393 | Bouwkundig element
Nederpolder 4 (Gent)
Het pand vertoont momenteel de uiterlijke kenmerken van een neogotisch dubbelhuis met schilddak maar gaat terug op een 13de-eeuws steen waarvan de gewelfde kelder met zuilen bewaard bleef. De achtergevel bleef eveneens bewaard. De huidige straatgevel is een reconstructie uit 1882 naar de toestand van het pand voor de grote verbouwing van 1560. Aansluitend bij het pand ligt een deel van de oude omwalling van de eerste portus van Gent, daterend uit het vierde kwart van de 10de eeuw.
ID: 25477 | Bouwkundig element
Onderstraat 8 (Gent)
Voormalig herenhuis, gebouwd in 1751 met behoud van een deel van het Hof van Camericke en sinds 1833 in gebruik door de School van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie. In U-vorm ingeplante vleugels rondom een vierkante binnenplaats. Voorgevel opgevat als een lijstgevel met twee bouwlagen en acht traveeën onder twee zadeldaken, gemarkeerd door een driehoekig fronton. Binnenplaats met gelijkaardige noord- en zuidgevel van drie traveeën. Tuingevel van de zuidvleugel in rococostijl van acht traveeën met twee bouwlagen onder mansardedak. Aan de straatzijde schoolgebouwen uit einde 19de eeuw in een sobere neogotische stijl.