Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1181 resultaten


ID: 59524 | Bouwkundig element

Stadswoning

Filips van de Elzaslaan 57, 55A (Kortrijk)
Enkelhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen lijstgevel getypeerd door het rijkelijk gebruik van witte sierbaksteen. Verticaliserende, boven de kroonlijst doorgetrokken venstertravee, gemarkeerd door de pilasters en door de ronde erker waarboven smeedijzeren balkon. Links, lagere poorttravee bekroond door zegenende Christus.


ID: 59613 | Bouwkundig element

Groeningemonument en -park

Groeningelaan, Groeningepoort (Kortrijk)
Het Groeningemonument, in 1906 opgericht naar ontwerp van Godfried Devreese, bevindt zich te midden van een park dat de verbinding vormt tussen het standbeeld en de toegangspoort op het Plein in Kortrijk.


ID: 59642 | Bouwkundig element

Belforttoren

Grote Markt (Kortrijk)
Het belfort was een onderdeel van de kleine of oude halle, heropgebouwd eind 14de eeuw. Het hallegebouw bestond in feite uit twee delen: het belfort en de lakenhalle zelf. Het huidige uitzicht van de Halletoren werd voornamelijk bepaald in 1520 met de heropbouw van het bovendeel en in 1899 met de afbraak van de omringende gebouwen.


ID: 60544 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Brasseye

Grotestraat 4 (Kortrijk)
Historische hoeve, tevens één van de belangrijkste hoeves van Bellegem, zogenaamd "Goed te Brasseye", ook "Groot Hof" genoemd. Gesloten hoeve met vierkante opstelling. De 18de-eeuwse gebouwen staan opgesteld rond een deels onverhard, deels gebetonneerd en gekasseid binnenerf.


ID: 59786 | Bouwkundig element

Jozef Van Dale gedenkteken

Jozef Vandaleplein (Kortrijk)
Jozef Vandale gedenkteken opgericht in 1914, naar ontwerp van Georges Van de Voorde.


ID: 60862 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van boerenarbeiderswoningen

Kooigemplaats 11 (Kortrijk)
Eenheidsbebouwing van dieper in gelegen 19de-eeuwse boerenarbeiderswoningen. Beschilderde lijstgevel op gecementeerde plint. Centrale muurnis met Maria met kind. Opvallend zijn de halfronde bovenvensters.


ID: 59934 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Marionetten 60 (Kortrijk)
Gemeenteschool. Opgericht in 1883, vanaf 1904 het "gesticht Verrue" (zie bouwplan). Diephuis van 1904, naar ontwerp van J. Debels (Kortrijk) van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Witgeschilderde verankerde bakstenen lijstgevel centraal geaccentueerd door Heilig Hartbeeld, waaronder gedenkplaat: GENEGEN HULDEBLYCK VAN DE MARIONETTEN EN HET OMLIGGENDE AAN HET H. HERT - 1927.


ID: 60929 | Bouwkundig element

Ensemble van dorpswoningen naar ontwerp van J.-B. Bethune

Markekerkstraat 1-5 (Kortrijk)
Gaaf bewaard en beeldbepalend hoekcomplex van drie rijwoningen volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1889 naar ontwerp van Jean-Baptiste (de) Bethune.


ID: 60934 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Markekerkstraat 47 (Kortrijk)
Dubbelhuis uit de jaren 1920. Bakstenen lijstgevel op arduinen plint. Bovenverdieping geritmeerd door vlakke pilasters met eenvoudig kapiteel van simili-natuursteen en verbonden door geprofileerde lijst. Getoogde vensters met spiegelboogvormige borstwering. Inspringend portaal met erboven Heilig Hartbeeld.


ID: 59949 | Bouwkundig element

Vlasweverij De Stoop

Minister Liebaertlaan 1, 1B (Kortrijk)
Voormalige textielfabriek De Stoop. De site van de voormalige textielfabriek ligt parallel aan de Minister Liebaertlaan. Zij is toegankelijk via de voormalige burelen (nu restaurant) gelegen aan de Minister Liebaertlaan. In het westen paalt de fabriek aan het domein van de middelbare school Onze-Lieve-Vrouw-ter-Engelen (zogenaamd "'t Fort"). In het noorden paalt het voormalige fabrieksterrein aan de rechteroever van de Leie. Ten zuidoosten paalt het aan de tuinen van de privé-woningen in de Gentsestraat, waar zich tevens de voormalige directeurswoning bevindt. Op oude stadsplannen is merkbaar dat de ligging van het fabriekspand zich situeert vlak naast de binnenzijde van de oude stadswallen, die verdwenen in het midden van de 19de eeuw. Onder de weg die langs de fabriek loopt bevindt zich nog steeds de 19de-eeuwse riolering.