Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1256 resultaten


ID: 303038 | Landschappelijk element

Enkele dreef van opgaande eiken

Kruishoutem (Kruisem)
Aan beide zijden van de met beton verharde Akkerstraat staan opgaande bomenrijen van zomereik. De weg is al voor een belangrijk deel weergegeven op de primitieve kadasterkaart van België, dit is de eerste kadasterkaart na het ontstaan van België. Of de eikendreef toen al was aangeplant is niet zo duidelijk.


ID: 43830 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve

Hoevenstraat 2 (Kruisem)
Semi-gesloten hoeve met private lindendreef gelegen aan de rand van Wannegemkouter. Grotendeels verhard vierkant binnenerf met boerenhuis uit de 18de eeuw ten noorden, in L-vorm aangebouwd stallen ten westen en vrijstaand bedrijfsgebouw met vroegere schuur ten oosten.


ID: 131607 | Landschappelijk element

Dreef van opgaande platanen bij kasteel van Nokere

Kasteeldreef (Kruisem)
Als monument beschermde kasteeldreef van 610 meter lang, beplant met opgaande platanen.


ID: 74296 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Nokere

Kasteeldreef 1-3, 10-12 (Kruisem)
Het kasteel van Nokere, een classicistisch waterkasteel van circa 1727, bevindt zich binnen een omhaagd domein met verschillende vijvers en uitgestrekte tuinen en bossen. De Franse Tuin in het park is een fraai voorbeeld van het werk van tuinarchitect René Pechère. Een lange platanendreef verbindt het kasteeldomein met de dorpskern van Nokere.


ID: 74329 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein della Faille d'Huysse

Kasteelstraat 34-38, 36A, 34A-B (Kruisem)
Het kasteel van Lozer is ook gekend onder de naam kasteel della Faille d'Huysse. Het kasteeldomein met bijgebouwen bevindt zich in een uitgestrekt park met vijvers in landschappelijke stijl, begrensd door de Kasteelstraat ten noorden, de Appelhoekstraat ten westen en de Lozerbeek ten zuiden. Het park wordt omgeven door bos- en landbouwgronden. Huidige vermoedelijk vroeg 19de-eeuwse toegang met houten hek en conciërgewoning aan de Kasteelstraat met schuin naar oosten leidende dreef naar de in 1844 door de kasteelheren gebouwde kerk.


ID: 74380 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Aaishove

Kasteelstraat 6-10, 6A-B (Kruisem)
Het 17de-eeuwse waterkasteel met aanhorigheden in een uitgestrekt park van 13 hectare met vijvers is gelegen tussen de Kasteelstraat, de Colijnstraat en de Moerasstraat en wordt door een lindedreef verbonden met de dorpskern.


ID: 74511 | Bouwkundig element

Hoeve 't Goed ten Ast

Korte Aststraat 10 (Kruisem)
Hoeve in U-vorm, palend aan het kasteel met ijzeren toegangshek in noordoostelijke hoek en ommuurd achtererf met kapelletje in de straatbocht. Boerenhuis van acht traveeën onder pannen zadeldak met zeer oude kern, herhaaldelijk aangepast in de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 74512 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Den Ast

Korte Aststraat 10-14 (Kruisem)
Oorspronkelijk landhuis gebouwd door de Gentse bouwkundige L. Roelandt en voltooid circa 1850; nadien herhaaldelijk aangepast. Kasteel met aanhorigheden met onder meer belvedèretoren en serres mooi ingeplant op de helling boven de beekvallei met aangelegde rozentuin ten westen en park met vijvers in landschappelijke stijl. Ten noorden palend aan het kasteel hoeve in U-vorm, het zogenaamde ''t Goed ten Ast'. Ten zuiden van het kasteel gelegen hovenierswoning.


ID: 74509 | Bouwkundig element

Vier boerenwoningen

Korte Aststraat 2-8 (Kruisem)
Verschillende boerenhuisjes van het gehucht Den Ast ingeplant links en rechts van de voormalige "dreef van den dries naar den Ast", minstens opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 74308 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ooikestraat 2 (Kruisem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen op de grens met Ooike, door twee landwegen, onder meer een populierendreef, in het oosten en westen verbonden met de Ooike- en Gerststraat.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.