Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4540 resultaten


ID: 133475 | Landschappelijk element

Oude houtkant met sporen van kaphaag op steilrand

Livierenstraat, Verrebeke (Brakel)
De oude houtkant op de steilrand van de Dorenbosbeek bevindt zich net naast het pad Kameidries. De houtkant bevat sporen van hakhout- en kaphaagbeheer. Er is hakhout van grauwe abeel en gewone es.


ID: 133477 | Landschappelijk element

Houtkant bij Mijnwerkerspad

Livierenstraat, Roensveldstraat, Verrebeke (Brakel)
De houtkant bevindt zich op de oostelijke en de westelijke talud van het Mijnwerkerspad, een voormalige spoorwegbedding. Hier is de spoorwegbedding ingegraven in de Wallekouter. Het huidige pad ligt in een holle weg gevormd door de taluds van de voormalige spoorwegbedding.


ID: 308533 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk en gewone es

Lobe (Brakel)
De kaphaag van haagbeuk ligt op de perceelsgrens van een hoogstamboomgaard en weiland. De bomenrijen markeren tevens het wandelpad.


ID: 308571 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Lobe (Brakel)
De kaphaag van haagbeuk ligt op de perceelsgrens van een weiland en oud bos. Deze haagbeuken markeren een oude bosgrens. 


ID: 308573 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van haagbeuk en zomereik

Lobe (Brakel)
De knotbomenrij in de vallei van de Molenbeek bestaat uit één knotboom van zomereik en drie knotbomen van haagbeuk.


ID: 132811 | Landschappelijk element

Opgaande schermlinde

Nederpoorterij (Brakel)
Opgaande Hollandse linde met zéér zware nestvormige takkenstructuur in de kruin. De boom staat bij een ruïne van een gebouw dat nog op de kadasterkaart is ingetekend. Hij staat aan de westzijde van de ruïne en is bijgevolg traditioneel aangeplant als schermboom. Heel wat aangeplante Lindes in de Vlaamse Ardennen vertonen dit typische fenomeen in de kruin. Meer bepaald een soort inwendige kruin van een ondoordringbaar kluwen van takken dat doet denken aan een flink uit de kluiten gewassen eksternest. De naam "nestlinde" wordt daarom al eens gebruikt. De nest is hier bij de boom aan de Nederpoorterij enorm groot en beslaat wel een kwart van de kruin. Mogelijks is dit genetische type van Hollandse linde een van uit onze contreien verspreide kloon in Europa.


ID: 132812 | Landschappelijk element

Houtkant van olm

Nederpoorterij (Brakel)
Houtkant van olm als het restant van een olmenscheerhaag. De haag is niet meer volledig ten gevolge de olmenziekte, maar het gebruik van olm als soort in geschoren hagen wordt hier bevestigd. Een scheerhaag van olm is niet erg vatbaar voor de olmenziekte als ze regelmatig wordt onderhouden. Door achterstallig onderhoud is hier zwaarder hout aanwezig en is de houtkant gevoelig voor deze ziekte.


ID: 305371 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte populier

Nederpoorterij (Brakel)
De knotbomenrij met drie zwarte populieren te Michelbeke is één van de weinig bekende locaties met zwarte populier in Vlaanderen. De knotbomenrij, op het moment van de inventarisatie (2017) bestaande uit drie zwarte populieren (Populus nigra), staat langs de Nederpoorterij. Deze bomen hebben respectievelijk een knothoogte van 1 meter. De grootste stamomtrek bedraagt 3,3 meter (gemeten op 0,50 meter hoogte, opname in 2017). De knotbomenrij is een beeldbepalend object op het talud, langs de holle weg. De knotbomenrij van zwarte populieren is één van de zeldzaamste inheemse boomsoorten in Vlaanderen omdat hij sinds de tweede helft van de 18de eeuw bijna volledig door de Canadapopulier (bastaard van zwarte populier met de Noord-Amerikaanse Populus deltoides) is vervangen. Er zijn slechts vijf locaties in Oost-Vlaanderen gekend.


ID: 132653 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde linden als schermbeplanting

Oorloge 22 (Brakel)
Tegen de zuidwest gevel van wat vroeger stallen zijn geweest staan twee gekandelaarde lindes. Ze beschermen het gebouw en het gestalde vee tegen zon, regen en wind.


ID: 133453 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij langs weiland

Oude Pastorijstraat (Brakel)
De knotbomenrij aan het weiland ten noorden van de Oude pastorie ligt langs de Oude Pastoriestraat. Het grasland is aan westelijke zijde omzoomd met knotbomen. De schiet- en bindwilgen en populieren staan langs de perceelsgrens aan het halfverharde pad, en deels langs de noordelijke perceelsgrens.