Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 19422 | Bouwkundig element

Onderwijsgebouw van Nieuwen Bosch

Lange Violettestraat 65 (Gent)
Midden jaren zeventig werd het scholencomplex Nieuwe Bosch uitgebreid aan de Lange Violettestraat met een brutalistisch gebouw naar plannen van de architecten Francis Serck en Patrick Van Den Broecke


ID: 26553 | Bouwkundig element

Instituut Onze-Lieve-Vrouw Presentatie

Langestraat 66-70 (Gent)
Aanvang van de bouw op 16 augustus 1876. Het hoofdgebouw aan de Langestraat dat onder meer het klooster bevat, vormt het oudste gebouw van het instituut. Roodgeschilderde baksteenbouw met neoromaanse inslag. Aansluitende vleugel van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met dakruiter, daterend van 1912-14 en met kapel op de bovenverdieping. Vleugel evenwijdig met de Zuidstraat van twaalf traveeën en drie bouwlagen achter met muur afgesloten tuin, opgetrokken in 1913-15.


ID: 25347 | Bouwkundig element

Klooster der Grijze Zusters

Limburgstraat 12 (Gent)
Ook zusters van Sint-Vincentius à Paulo genoemd, sinds einde 19de eeuw hier gevestigd. Sober neogotisch gebouw van twaalf traveeën met drie bouwlagen gemarkeerd door twee, met hoekblokken afgelijnde zijrisalieten met bekronende punt- en trapgevel, onder zadeldak met dakkapellen, op de gevel gedateerd "ANNO 1886".


ID: 20745 | Bouwkundig element

Nijverheidsschool en lagere school uit 1857-1912

Lindenlei 38 (Gent)
Op deze site, waar sinds midden 15de eeuw een klooster gevestigd was, werd in 1827 de Nijverheidsschool opgericht en in 1867 een stadsschool voor meisjes. Beide instituten kregen gebouwen in Rundbogenstil naar ontwerp van Adolphe Pauli en zijn opvolgers als stadsarchitect.


ID: 26880 | Bouwkundig element

Klooster, school en ouderlingentehuis van de zusters van Sint-Vincentius-à-Paulo

Loofblommestraat 2, Oudeheerweg 5 (Gent)
Klooster, school en ouderlingentehuis, gesticht in 1827. In 1831 eerstesteenlegging van een klooster. In 1845 werd een weeshuis opgericht gevolgd door een kostschool. Vanaf de jaren 1860 begint de grootste bouwcampagne. Heden enorm complex begrensd door de Loofblommestraat, Pastorijdreef, Krijzeltand en Oudeheerweg met nog behouden oude kapel doch grotendeels vernieuwde school- en kloostergebouwen. Tot het complex behoort ook het neogotisch huis van de directeur, daterend van 1900.


ID: 20019 | Bouwkundig element

Klinisch en Poliklinisch Instituut

Louis Pasteurlaan 1-2 (Gent)
De Klinische en Poliklinische Instituten vormen een belangrijk onderdeel van de wetenschappelijke Instituten van de Bijloke die ingenieur-architect Louis Cloquet in 1899-1900 realiseerde voor de Gentse universiteit. Ze vormen een gaaf bewaarde entiteit in eclectische stijl en getuigen van een omstreeks 1900 kenmerkende architectuur die zowel in materiaalkeuze als detaillering aanleunt bij de art nouveau.


ID: 26804 | Bouwkundig element

Klooster en school van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

Louis Schuermanstraat 3 (Gent)
Klooster, lagere meisjesschool, kleutertuin, middelbare meisjesschool van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie, opgericht in 1884. Deels bewaard en aangepast bakstenen gebouw met neogotische inslag.


ID: 217110 | Bouwkundig element

Kindertuin met dagverblijf en lagere school Het Trappenhuis

Lucas Munichstraat 29, Schoolkaai 23 (Gent)
Kindertuin met dagverblijf en lagere school, volgens de bouwplannen van 1974 gebouwd in twee fases naar ontwerp van het Gentse architectenbureau BARO in opdracht van de stad Gent.


ID: 215868 | Bouwkundig element

Sint-Paulusinstituut

Marathonstraat 35 (Gent)
Het Sint-Paulusinstituut in de Marathonstraat is volgens de bouwaanvraag van 1969 opgericht in opdracht van de Broeders van Liefde naar een ontwerp van architect Albert Lefebure uit Zelzate. Het moderne schoolgebouw heeft een L-vomrige plattegrond is opgericht in een open, groene omgeving aan de noordzijde van de straat.


ID: 26608 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Mariakerkeplein 4 (Gent)
Voormalige gemeenteschool, gelegen vlak naast de kerk en tegenover de ingang ervan. Heden bakstenen gebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, daterend van 1877-86. Schoolgebouw met rondboogvormige muuropeningen. Aangebouwd woonhuis voor de koster van drie traveeën en twee bouwlagen.