Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1895 resultaten


ID: 134045 | Landschappelijk element

Domein van de psychiatrische kliniek Sint-Alexius

Grimbergsesteenweg 40 (Grimbergen)
Domein van psychiatrische kliniek, gebouwd in 1906 naar een traditionalistisch ontwerp van Jules Coomans, één van de laatste instellingen naar het model van een gesloten blok met binnenpleinen; binnentuinen met afgezwakte geometrie; kliniek met buitenpark in landschappelijke stijl, grotendeels vernield na 1978.


ID: 75186 | Bouwkundig element

Kasteel Het Prinsenhof

Guldendal (Grimbergen)
Het eens zo machtige waterkasteel met omringend park en aanhorigheden was de verblijfplaats van de heren van Grimbergen. Het hof was gesitueerd ten zuiden van de abdij met wie ze sinds de 17de eeuw rechtstreeks verbonden waren door een dubbele dreef, heden Prinsenstraat.


ID: 134040 | Landschappelijk element

Gemeentelijk park bij de ruïne van het Prinsenkasteel

Guldendal 20-22 (Grimbergen)
Waterburcht van de heren van Grimbergen uit het vierde kwart van de 15de eeuw, rond 1610 omgebouwd tot 'huis van plaisantie' en na 1944 vervallen tot kasteelruïne; op heden geconserveerd als ruïne omgeven door gemeentelijk park met sporen in het microliëf van een klassieke Franse tuin van circa 13 hectare, aangelegd tijdens het derde kwart van de 18de eeuw; verbost tijdens de 19de eeuw.


ID: 75188 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve van het Prinsenkasteel

Guldendal 22 (Grimbergen)
Semigesloten, voormalige hoeve van het Prinsenkasteel, opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 134049 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel Ter Wilder

Kruisstraat 20-22 (Grimbergen)
Neoclassicistisch kasteel gebouwd in het vierde kwart van de 18de eeuw, aangepast omstreeks 1908, omgeven door 'jardin anglais' van 4 hectare 84 are, aangelegd rond 1800 en uitgebreid tot meer dan 7 hectare tijdens de tweede helft van de 19de eeuw; gedeeltelijk verkaveld voor woningbouw in 1926-1932.


ID: 75364 | Bouwkundig element

Kasteel Groeneveld met pachthoeve

Oostvaartdijk 168-174 (Grimbergen)
Gegroeid uit het zogenaamde pachthof Vroonevelt, een voormalige hoeve van de abdij van Grimbergen waarvan het land- en boerenhuis minstens opklimmen tot de 18de eeuw. Het domein is gelegen in het noordoosten van de gemeente aan de oever van de Willebroeksevaart.


ID: 134044 | Landschappelijk element

Tuin van het Kasteel Groeneveld

Oostvaartdijk 168-174 (Grimbergen)
Landhuis met pachthoeve uit de 18de eeuw, verbouwd aan het begin van de 20ste eeuw met bijkomende verfraaiingswerken in beaux-artsstijl in 1917 naar ontwerp van architect Louis Sauvage; landhuis omgeven door park in landschappelijke stijl, oorspronkelijk 1 hectare, aangelegd rond 1800 tegen de achtergrond van een symmetrisch bos; vergroot tot circa 3 hectare en verrijkt met een vijver in de loop van de 19de eeuw; vlak voor de Eerste Wereldoorlog heraangelegd.


ID: 133127 | Landschappelijk element

Dubbele beukendreef bij het Prinsenkasteel

Prinsenstraat (Grimbergen)
De dubbele dreef werd in de loop van de 17de eeuw aangelegd door de heren van Grimbergen ten oosten van hun kasteeldomein Prinsenhof en bestond enerzijds uit een privéweg (het huidige klinkerfietspad) als rechtstreekse verbinding tussen het Prinsenkasteel en de abdij-parochiekerk Sint-Servaas en anderzijds uit een openbare weg (de huidige straat) als verbindingsweg naar Brussel.


ID: 133136 | Landschappelijk element

Beukendreef

Steenpoeldreef (Grimbergen)
De dreef van gewone beuk vertrekt van aan het Kasteel d'Overschie en staat haaks op de dreef in de Vorststraat. De weg van de Steenpoeldreef ligt ten noorden van de bomenrijen. In de dreefzate bevindt zich een half verhard pad. De bomen hebben in de rij een plantverband van zeven meter. Ook tussen de twee bomenrijen is het plantverband zeven meter. De meest oostelijke boom van de zuidelijke rij heeft een omtrek van 272 centimeter.


ID: 133225 | Landschappelijk element

Paardenkastanjedreef bij domein van Borcht

Ter Tommendreef (Grimbergen)
De dreef tussen de Borgtstraat en Leopold Luypaertstraat en de Vilvoordsesteenweg behoort tot het voormalige domein van Borcht. Het huidige domein is een relict van het vroeger grotere domein. Het zuidelijk deel van park in landschappelijke stijl werd midden de twintigste eeuw verkaveld voor residentiële woningen. De Ter Tommendreef is een onderdeel van één van de oorspronkelijke oprijlanen van het Domein van Borcht of Hof Ter Tommen.