Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 214123 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis met dienstgebouwen

Nachtegaalstraat 3, Zallakenstraat 22 (Rotselaar)
Boerenburgerhuis uit midden 20ste eeuw met eind 19de-eeuwse schuur, stal en kleine woning, in de Nachtegaalstraat toegankelijk via een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers.


ID: 90390 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met schuur

Aalterstraat 72 (Ruiselede)
Boerenarbeiderswoning met schuur, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1879. Laag, aan de straat gelegen huis van vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 90395 | Bouwkundig element

Goed te Axpoele

Aaltervoetweg 7 (Ruiselede)
Voormalige kasteelhoeve van de heerlijkheid Axpoele bij het kasteel van de heren van Axpoele, gesitueerd ten noorden van de hoeve. De heerlijkheid Axpoele, met foncier hier gevestigd, behoorde tot de roede van Tielt in de kasselrij Kortrijk.


ID: 90397 | Bouwkundig element

Hoeve De Eendekooi

Aaltervoetweg 9 (Ruiselede)
Hoeve met 18de-eeuwse kern maar eventueel ouder. Toegankelijk via een onverharde populierendreef met aan het begin twee bakstenen pijlers waarop een arduinen bol.


ID: 90402 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Abeelstraat 33 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen met woonhuis dwars op de straat gericht. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier in de omgeving bebouwing aangeduid. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) met woonhuis ten oosten en stal ten westen van het erf.


ID: 90403 | Bouwkundig element

Groot Goed ter Vlaagt

Abeelstraat 37 (Ruiselede)
Het "Groot Goed ter Vlaagt", historische hoeve, opklimmend tot de 13de eeuw. Voormalige hoofdcommanderij van de tempeliers en tussen 1312 en 1795 bezit van de hospitaalridders van Malta. Foncier van de heerlijkheid "Ter Vlaagt". Vermoedelijk was dit een zogenaamd mottehof oorspronkelijk met dubbele omwalling en indertijd de grootste hoeve van Ruiselede met uitgestrekte landerijen.


ID: 90413 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Axpoelmolenstraat 1 (Ruiselede)
Op de hoek met de Aaltervoetweg. Hoeve met losstaande bestanddelen rond een begraasd erf gelegen op de hoek met de Aaltervoetweg. Reeds afgebeeld op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques. In de zuidoosthoek bevindt zich vroeger de "Axpoelmolen", die al vermeld wordt in 1457 en getekend staat op de kaart van de Bersacques.


ID: 90422 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Brandstraat 13 (Ruiselede)
Achterin gelegen en dwars op de straat georiënteerde boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde schuur en aangebouwde stal. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier bebouwing afgebeeld. Volgens kadastergegevens circa 1840 gedeeltelijk herbouwd en verdeeld in twee woningen die circa 1928 worden samengevoegd. De aanbouw aan de westkant dateert van circa 1977.


ID: 90423 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brandstraat 16 (Ruiselede)
Voormalige pachthoeve van de familie Gilliodts, grootgrondbezitter in Doomkerke. Vroeger "Tieste Van Ackers hof", nu beter bekend als "Pestels hof" genoemd respectievelijk naar de vroegere en huidige bewoners. De kleigrond op de weide achter deze hoeve dient als grondstof voor de bakstenen die gebruikt worden voor het bouwen van de kerk, school en klooster, pastorie en de omliggende huizen.


ID: 90415 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brandstraat 2 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Voor de eerste maal afgebeeld in het Renteboek van de heerlijkheid Sint-Pieters-Schalklede uit 1686 en beschreven als "behuysde hofstede ende drij stucxkens lants groot ontrent vijf gemeten", eigendom van Christaen Lootens en zijn kinderen.