Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1491 resultaten


ID: 43496 | Bouwkundig element

Hoeve Arendsnest

Houtmarkt 2-3 (Hoegaarden)
Boerenburgerhuis uit de 18de eeuw met aanpalende hoeve. Twee verdiepingen hoge woonvleugel met een gebogen wolfsdak. De inrijpoort verleent toegang tot het binnenhof waarop de hoevegebouwen uit 17de en 18de eeuw uitzien.


ID: 43581 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

Kerkstraat (Hoegaarden)
Classicistisch gebouw, heropgericht in de tweede helft van de 18de eeuw, tezelfdertijd als de pastorie, met gebruik van oude elementen.


ID: 43579 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Ermelindisparochie

St.-Laurentiusstraat 2 (Hoegaarden)
Twee verdiepingen hoog dubbelhuis uit 1779, afgedekt met een wolfsdak. Aan linkerzijde, bijbouw uit 19de en 20ste eeuw.


ID: 39792 | Bouwkundig element

Priorij van Groenendaal

Duboislaan 1, Joannes Ruysbroeckweg 1 (Hoeilaart)
Het merendeel der gebouwen werd in 1825 gesloopt. Heden resten evenwel nog het in 1794 gebouwde priorskwartier en een overblijfsel van de kloosterkerk.


ID: 39786 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve Hof ter Heyde en kapel

Willem Eggerickxstraat 4-12 (Hoeilaart)
De hoeve van het Hof Ter Heyde, in haar huidige vorm een gesloten hoeve met mogelijk 17de-eeuwse kern, vormt samen met de aanpalende kapel, het enige overblijfsel van de oude heerlijkheid 'Ter Heyde'.


ID: 862 | Bouwkundig element

Hoeve Onder de Linden

Bovenstraat 19 (Hoeselt)
Voorheen belangrijke, gesloten hoeve uit de 17de eeuw, in de eerste helft van de 19de eeuw reeds gereduceerd tot zijn huidige L-vorm.


ID: 777 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Stephanus

Dorpsstraat (Hoeselt)
Van het oorspronkelijke, preromaanse gebouw uit de 10de eeuw rest de onderste geleding van de toren. Het schip dateert van 1770. Deze oorspronkelijke zaalkerk werd vergroot in 1896 en 1931 naar ontwerp van M. Christiaens tot het huidige basilicale gebouw.


ID: 781 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Ter Borch en park

Dorpsstraat 18 (Hoeselt)
Op een site die minstens teruggaat tot het midden van de 14de eeuw rest nog de zogenaamde Bethaniatoren, restant van een vierkant waterkasteel uit 1622.  Het goed omvat naast de overblijfselen van het kasteel Ter Borch, de 18de-eeuwse gebouwen van het kasteel Brouckmans (poortgebouw en woning), de laat 19de- tot vroeg 20ste-eeuwse klooster- en schoolgebouwen, het weeshuis, de kapel, de aalmoezenierswoning en het park.


ID: 837 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Lindenhof met park

Lindenhofstraat 2 (Hoeselt)
Overblijvende, later aangepaste woonvleugel van een tot de 17de eeuw opklimmende gesloten hoeve, bij de gesloopte dorpskerk. Eenvoudig park met enkele fraaie bomen en een mooi reliëf, aangelegd kort voor de Eerste Wereldoorlog.


ID: 839 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Schalkhoven

Schalkhovenstraat 1-2 (Hoeselt)
Uit een 16de-eeuwse neerhof-opperhof situatie geëvolueerd domein met einde 18de- begin 19de eeuw in homogene classicistische stijl aangepaste gebouwen. Park in landschappelijke stijl uit de eerste helft van de 19de eeuw, in een tweede fase naar het noorden uitgebreid.