Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

872 resultaten


ID: 88198 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Sint-Hubert

Kortrijksestraat 493 (Oostkamp)
Klein kasteeldomein met toegangsdreef, aangelegd kasteelpark met ommuurde moestuin, koetshuis en bergplaats, gebouwd in 1906 naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels. Kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl en neobarok koetsgebouw op U-vormig grondplan. Een bewaard 18de-eeuws bijgebouwtje.


ID: 87980 | Bouwkundig element

Handelspand met  trapgevel

Majoor Woodstraat 2 (Oostkamp)
Vermoedelijk begin 19de-eeuws volume confer reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van circa 1843. In 1881 wordt de eigenaar van het pand door het gemeentebestuur verplicht de voorgevel van zijn eigendom aan het toenmalige Dorpsplein te wijzigen in de trant en de stijl van het toekomstige gemeentehuis, met name een neorenaissancestijl. Hij wordt daarbij ook verplicht René Buyck als architect te nemen.


ID: 88120 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Hertsberge

Proosdijstraat 38, 38A (Oostkamp)
De site bestaat vandaag uit een 16de-eeuwse kapel, een begin 19de-eeuws kasteel met bijgebouwen, mogelijk deels met een bewaarde oudere kern. Het kasteel is een imposant bouwwerk in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Hoofdvolume op T-vormig grondplan, achteraan afgesloten door een oudere vleugel, die parallel is gesitueerd met het hoofdvolume. De tuinaanleg is vermoedelijk ontwikkeld in de 16de-17de eeuw met moestuinen en boomgaarden, omgeven door landerijen, dreven en bossen. Vroegste parkaanleg vermoedelijk daterend van eerste helft 19de eeuw. Bewaarde ijskelder en resterende, maar vervaagde moestuinruimte met hoge omsluitende fruitmuren.


ID: 11713 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dorp 30 (Oud-Turnhout)
Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak, gebouwd circa vierde kwart 19de eeuw of eerste kwart 20ste eeuw.


ID: 11714 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Oud-Turnhout

Dorp 31 (Oud-Turnhout)
Complex geheel opgetrokken in verschillende fasen, oudste gedeelte circa 1906 naar ontwerp van J. Taeymans, in neo-Vlaamserenaissance-stijl.


ID: 11717 | Bouwkundig element

Vrije Meisjesschool en klooster

Heerestraat 140 (Oud-Turnhout)
Twee haaks op mekaar geplaatste langgestrekte vleugels van twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in verschillende fasen.


ID: 11764 | Bouwkundig element

Vrije meisjesschool en klooster

Kerkstraat 37, Van der Bekenlaan 40 (Oud-Turnhout)
Het oorspronkelijk volume is het dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen van 1906, daaropvolgende decennia uitbreidingen en aanpassingen.


ID: 11724 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Bavoparochie

Kerkstraat 46 (Oud-Turnhout)
De pastorie werd gebouwd in 1895 in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van P.J. Taeymans. Pastorietuin doorsneden door de beek de Aa en met achterin gelegen vijver.


ID: 27204 | Bouwkundig element

Herenhuis met empirevoorgevel

Kattestraat 31 (Oudenaarde)
Imposant herenhuis met empirevoorgevel van acht traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak en haaks schilddak, volgens bouwplan herbouwd in 1830. Volgens archiefdocumenten gevel, derde verdieping en inwendig verbouwd door de Gentse architect L. Minard in 1831, met behouden oudere, voornamelijk 18de-eeuwse kern. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met gemarkeerd linker zijrisaliet met monumentale koetspoort. Links en rechts achteraan, bureelgebouw en dienstgebouwen van één bouwlaag in cottagestijl aangepast circa 1930 naar ontwerp van architect A. Van Ommeslaeghe.


ID: 27294 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Liedts

Parkstraat 2-4 (Oudenaarde)
Het eclectische kasteel Liedts, dat dateert van 1883, is een verbouwing van het vroegere classicistische landhuis van 1865, opgericht als zomerverblijf door de familie Liedts op gronden van de vroegere stadsvesten. Architect Edmond Van de Vyvere tekende vermoedelijk de plannen in 1883. Het omringende park werd grotendeels aangelegd in 1865-1869 in landschappelijke stijl. Het ravelijn BC, oorspronkelijk een buitenwerk in de vestinggracht, is behouden in de noordwestelijke hoek van het Liedtspark.