Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2040 resultaten


ID: 26677 | Bouwkundig element

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Onze Lieve Vrouwdreef (Gent)
De bedevaartskerk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en het aangehecht kloosterhuis genaamd Sint-Victorresidentie, werden gebouwd in 1875-1877 naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters. Monumentale transeptloze basilicale kerk in typische laatneogotische baksteenbouw met beperkte verwerking van natuursteen. Opmerkelijk is de sterk symmetrische aanleg en opstand van de kerk.


ID: 26681 | Bouwkundig element

Residentie Sint-Victor, klooster der jezuïeten

Onze Lieve Vrouwdreef (Gent)
Neogotische baksteenbouw opgetrokken naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters in 1877 tegen de zuidoostelijke hoek van de basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en omringd door een ommuurde tuin. L-vormig patershuis zijdelings aansluitend tegen de zuidelijke sacristie van de basiliek. Neogotische baksteenbouw met verzorgde detaillering en vrij gaaf bewaard karakter.


ID: 26680 | Bouwkundig element

Hotel de Lourdes

Onze Lieve Vrouwdreef 6 (Gent)
Alleenstaand neogotisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, tussen zijtrapgevels en voorzien van twee getrapte dakkapellen, opgetrokken in 1876. Rechts losstaand bijhorend dienstgebouw, voormalig koetshuis.


ID: 26683 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Oostakker

Oostakkerdorp 42 (Gent)
Neogotisch breedhuis van één bouwlaag op souterrain en drie traveeën onder zadeldak met twee verschillende dakkapellen, tussen getrapte zijaandaken, volgens opschriften van gevelstenen opgetrokken naar ontwerp van architect Bibo anno 1905. Neotraditionele bak- en zandsteenbouw met neo-Vlaamserenaissance-kenmerken op een hoge plint van arduin en verrijkt met sierankers.


ID: 25566 | Bouwkundig element

Neogotisch burgerhuis

Oude Houtlei 11 (Gent)
Neogotisch enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen met zadeldak en zijtrapgevel, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 20840 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster van Poortakker

Oude Houtlei 50, 56-58, Wellingstraat 32 (Gent)
De laat 19de-eeuwse Poortakkerkapel en het bijhorend kloostercomplex met kloostertuin vormen een voorbeeld van neogotische bouwkunst, een constructie van vooraanstaande kunstenaars voor de neogotiek, namelijk Arthur Verhaegen in samenwerking met Jean-Baptiste Bethune en Florimond Van de Poele. Het goed bewaard geheel dankt zijn architecturale kwaliteiten onder meer aan het totaalconcept en de consequente eenheidsstijl.


ID: 20839 | Bouwkundig element

Aalmoezenierswoning van klooster van Poortakker

Oude Houtlei 56 (Gent)
Bij het klooster van Poortakker hoort een aan de straat palende neogotische woning, vroeger bewoond door de aalmoezenier van het klooster. Volgens de voorgevelopstand van de woning bij de bouwaanvraag van 1877 telde het huis aanvankelijk slechts twee bouwlagen. De verhoging van het huis met een tweede bovenverdieping en de toevoeging van de vierkante hoektoren zal wellicht deel uitgemaakt hebben van de latere vergroting van het huis die die 1906 kadastraal werden geregistreerd.


ID: 20867 | Bouwkundig element

Huis 't Kapelleke en beluik

Overpoortstraat 31-37, 37A, 35A (Gent)
Breedhuis van twee bouwlagen, heden vier traveeën, met zadeldak waarop rechts een haaks zadeldak aansluit uit de 17e eeuw, doch met latere aanpassingen. Achter smalle overbouwde toegang bevindt zich een eenzijdig bebouwd steegbeluik uit 1851, loodrecht op de straat.


ID: 26886 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Denijsparochie met tuin

Pastorijdreef 2 (Gent)
Ruim dubbelhuis met voortuin afgesloten door een ijzeren hek op bakstenen voet, rechts omhaagd en pastorietuin met deels bewaarde aanleg. Voorgevel in neogotische stijl, volgens bouwaanvraag van 1881 en gesigneerd V. Hoecke, bouwkundige.


ID: 26612 | Bouwkundig element

Kasteel Van Tieghem de ten Berghe

Paul van Tieghemlaan 2 (Gent)
In 1890 was het nieuwe, huidige kasteel, voltooid. Alleenstaand landhuis in neogotische stijl naar ontwerp van J. Schadde. Ruim rechthoekig gebouw van twee bouwlagen, met polygonaal hoektorentje op de noordoostelijke hoek, afgedekt met schilddak met neogotische dakkapellen.