Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1302 resultaten


ID: 52564 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Trudo met kerkhof

Markt (Meerhout)
Georiënteerde driebeukige kruiskerk met ingebouwde westtoren met barokke peerspitsbekroning, ommuurd en omhaagd omringend kerkhof.


ID: 52591 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Schoolstraat 2 (Meerhout)
Alleenstaand hoekhuis met afgeronde hoektravee en twee bouwlagen onder een complexe bedaking, van 1932.


ID: 52596 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Veldstraat 55 (Meerhout)
Neoclassicistische woning met aansluitend lager aanbouwsel en rechts van de ijzeren poort de voormalige paardenstallen, circa 190.


ID: 305491 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel van 1954

Meusegemstraat (Meise)
Kapel gebouwd in het Mariajaar 1954 ten tijde van pastoor Verhasselt (1952-1969) naar een ontwerp van architect Meskens. De kapel werd ingewijd op 12 juli 1954 door monseigneur Cuvelier en was een gift van Marie Pelagie en Louise Huysegoms, zie hardstenen gedenkplaten links en rechts van de deur. De kapel werd kadastraal geregistreerd in 1954.


ID: 55639 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boerendreef 50 (Menen)
Dieper gelegen laat 18de-eeuwse - begin 19e-eeuwse hoeve met zuidoostelijke erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek. Huisweide afgezet door meidoornhaag. Volgens de kadastrale gegevens wordt in 1861 het boerenhuis verbouwd, de stalvleugel wordt vergroot en ten westen wordt de huidige schuur gebouwd en wordt het zuidelijke volume afgebroken.


ID: 71020 | Bouwkundig element

Duitse militaire begraafplaats Menen-Wald

Groenestraat 352 (Menen), Kruisstraat (Wevelgem)
Duitse militaire begraafplaats op grondgebied van Menen-Wevelgem. Het betreft één van de vier grote Duitse verzamelbegraafplaatsen in Vlaanderen, met bijna 48.000 doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt onder meer gekenmerkt door een breukstenen muur aan straatzijde met een toegangsgebouw uit rode baksteen, afgesloten met een kunstig smeedijzeren hek, een geplaveid pad en een centrale kapel uit bruinroze zandsteen. De graven, afgedekt met vierkante granieten tegels, liggen verdeeld over vijftien perken en worden afgewisseld met lage kruisjes uit zwarte basaltlava. Opgaande bomen, hagen en struiken tooien het geheel.


ID: 56272 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Biest

Lauwbergstraat 233-237 (Menen)
Deels omwalde hoeve met losse bestanddelen opgesteld rond een deels begrint, deels onverhard erf, deels omzoomd met wilgen en een beukenhaag. Ten zuiden driedubbele dwarsschuur, getypeerd door asemgaten. Ten noorden, gecementeerd woonhuis volgens bouwplan zogenaamd Ter Biesthoeve, herbouwd in 1939, naar ontwerp van E. Haesbrouck.


ID: 56295 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

Moeskroenstraat 696 (Menen)
Ondanks de verscheidene verbouwingen door de eeuwen heen behield de kerk haar globale plattegrond uit de romaanse periode. In 1658 wordt de romaanse kerk grotendeels vernield door brand. In 1664 is de restauratie voltooid. In vergelijking met de romaanse kerk, heeft de kerk nu een andere torennaald en hoger opgetrokken dwarsbeuken. In de 19de eeuw wordt geconstateerd dat de kerk te klein is geworden en wordt ze uitgebreid met twee traveeën naar het westen.


ID: 56049 | Bouwkundig element

Christus aan kruis

Slingerstraat (Menen)
Christus aan houten kruis, gelegen op de kruising met de Galgestraat. Breukstenen sokkel met natuurstenen plaquette met opschrift. Geheel omzoomd met beukenhaag.


ID: 56099 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vierwegenstraat 38 (Menen)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond een deels gekasseid erf. Zuidelijke erftoegang met links huisweide afgezoomd door meidoornhaag. Ten zuiden, woonhuis met aanpalende stalvleugel uit het begin van de 20ste eeuw.