1199 resultaten
ID: 28004 | Bouwkundig element
Oude Steenweg 1 (Maarkedal)
Voormalige gesloten hoeve, overhoeks ingeplant ten opzichte van de straat en ongeveer voor de helft gesloopt naar aanleiding van de wegverbreding van de Rijksweg. Boerenwoning uit 1794 van zes traveeën, brede korfbogige toegangspoort met doorrit in hoge vleugel en paardenstal met balklaag en lange ruif.
ID: 27911 | Bouwkundig element
Stationsberg 12, 12C (Maarkedal)
Voormalig stationsgebouw met woning van de stationschef. Landelijk stationsgebouw van het langgerekte type in de kenmerkende decoratieve baksteenbouw van de stationsarchitectuur uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Opeenvolgende volumes van drie traveeën en een bouwlagen en drie traveeën en twee bouwlagen onder overstekende leien zadeldaken.
ID: 27913 | Bouwkundig element
Vlaamse Ardennenstraat 6A (Maarkedal)
Indrukwekkend gebouwencomplex van een hedendaagse herenhoeve gelegen tussen Vlaamse Ardennenstraat en Hof van Fiennestraat. Opgericht op de plaats van het vervallen zogenaamd "Hof te Fienne".
ID: 28119 | Bouwkundig element
Zottegemstraat 25 (Maarkedal)
Grote gesloten hoeve schuin ingeplant tegenover de parochiekerk. Merendeels gewitte bakstenen hoevegebouwen rondom gekasseid vierhoekig erf; volgens niet te controleren bron naar verluidt van 1730. Bedrijfsgebouwen met overwegend jonger, midden 19de-eeuws voorkomen. Ruime boerenwoning van zeven traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak, uit de 18de eeuw.
ID: 73460 | Bouwkundig element
Vlakerweg 6-8 (Maaseik)
Het Landhuis ligt in de zuidvleugel van het gesloten complex. Het volume dateert waarschijnlijk uit de tweede helft van de 18de eeuw, met mogelijk oudere kern; de datering van de ordonnantie is niet duidelijk.
ID: 50595 | Bouwkundig element
Marktstraat 40 (Maldegem)
Herberg en afspanning, gebouwd in 1653 als conciërgerie en herberg-afspanning met raadzaal voor het aanpalende oud schepenhuis. Herberg met tegenover het oude schepenhuis vooruitspringende voorgevel van vijf traveeën en heden twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak. Twee haakse achterbouwen, links en rechts van de binnenplaats.
ID: 50598 | Bouwkundig element
Mevrouw Courtmanslaan 80 (Maldegem)
In mei 1940 werd een volledig nieuwe school opgericht door de Ondernemingen Garnier uit Brussel in 1948; sinds 1964 Koninklijk Atheneum en uitbreiding met een nieuwe vleugel aan de Katsweg in 1972. Functionele bakstenen gebouwen uit 1940 met twee bouwlagen onder zwarte geglazuurde pannen zadel- en schilddaken, sterk horizontaal gemarkeerd door brede vensterregisters met metalen ramen en overstekende houten kroonlijsten. Lage rechtervleugel onder plat dak.
ID: 50738 | Bouwkundig element
Stationsplein 2 (Maldegem)
Woning voor het spoorwegpersoneel, volgens het kadasterarchief gebouwd door de Belgische staat in 1931. Alleenstaand villaatje in omhaagde tuin, ingeplant tussen de spoorweg en het huidige Stationsplein.
ID: 58230 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Urselweg 83-87 (Maldegem)
Mooi domein met landhuis, park, moestuin, hoeve, conciërgerie, paardenstallen en serres, aangelegd in het vroegere Maldegemveld. Achterin gelegen landhuis toegankelijk via een imposant ijzeren hek aan vierkante bak- en hardstenen pijlers met siervaasbekroning en gekasseide oprit vanaf Urselweg. Het huidige landhuis dateert van 1856. Deze herbouwing in Vlaamse stijl zou gebeurd zijn naar plannen van architect Viérin van Brugge.
ID: 50742 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Westeindestraat 1 (Maldegem)
Huidige vrijstaand kasteeltje van circa 1860, ingeplant op de rooilijn en links en rechts geflankeerd door imposante ijzeren hekken tussen zware achtzijdige pijlers. Rechts van het hek, ijzeren afsluiting op bakstenen voet als grens tussen het park in Engelse landschapsstijl en de Ede. Landhuis in neoclassicistische stijl met bepleisterde en geschilderde lijstgevels. Achter het kasteel, aangepast voormalig koetshuis en paardenstallen.