Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 76039 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoogstraat 6 (Assenede)
Burgerhuis met oudere kern mogelijk van twee kleine huizen, heden een dubbelhuis met gecementeerde, art-decogetinte voorgevel uit de jaren 1920, naar verluidt naar ontwerp van architect Leon De Schilder ter vervanging van een sobere bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel. In de binnentuin bevindt zich een merkwaardig rond gemetseld toiletgebouwtje. Achteraan, witgekalkt koetshuis en paardenstal met nog behouden hardstenen voederbakken en ruif.


ID: 76345 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kerrestraat 10 (Assenede)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen. Het schuin ingeplant woonhuis dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 76098 | Bouwkundig element

Schuttershof

Kloosterstraat 7 (Assenede)
Voormalig Schuttershof van de Sint-Sebastiaansgilde, een schuttersvereniging waarvan het oudste gekende reglement dateert van 1482. Het gildehuis werd gebouwd door de vereniging, vermoedelijk in de loop van de tweede helft van de 17de eeuw. Bakstenen gebouw op gepikte plint met verspringende volumes van heden twee en acht traveeën en één en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldaken afgewerkt met zijtrapgevels, in kern vermoedelijk opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw.


ID: 76056 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Knokstraat 6 (Assenede)
Aan een zijweg gelegen hoeve met losse bestanddelen, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met witgeschilderde verankerde gevels op gecementeerde plint. Schuur en varkensstallen, met ertussen mestvaalt.


ID: 76058 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kraaigemstraat 43 (Assenede)
Achterin gelegen, nog deels omgrachte hoeve met losse bestanddelen, minstens uit de 18de eeuw daterend en bereikbaar via een lange dreef met fruitbomen. Ten oosten binnen de circulaire omgrachting gelegen boerenwoning van vijf traveeën onder zadeldak. Ten zuiden, bakstenen bedrijfsgebouw met schuur en stallen onder zadeldak, gedateerd 1898, met sporen in metselwerk van oudere schuur.


ID: 76135 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Meuleken 79 (Assenede)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen in een groot begraasd erf met een opvallende notelaar voor het huis, vermoedelijk daterend uit het einde van de 18de eeuw of het begin van de 19de eeuw.


ID: 76244 | Bouwkundig element

Dijkhuis

Schare 51 (Assenede)
Dijkhuisje, gelegen ten noorden van de dijkweg, vermoedelijk daterend uit de tweede helft van 19de eeuw. Huisje van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Gecementeerde verankerde voorgevel op grijze beraapte plint met getoogde vensters met T-ramen en luiken aan weerszij van een getoogde deur.


ID: 76095 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Trieststraat 142 (Assenede)
Hoeve met losse bestanddelen op met gras begroeid en beboomd erf, afgesloten door vernieuwd ijzeren hek aan nieuwe bakstenen stijlen, opklimmend tot de 18de eeuw. Ten noorden op erf en haaks op de straat ingeplante boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Ten zuiden, parallel aan woonhuis, ruim bedrijfsgebouw van elf traveeën met schuur en stallen.


ID: 79337 | Bouwkundig element

Hoeve Blauwe poorte

Blauwe-Poortstraat 3 (Avelgem)
Hoeve reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als Blauwe Poort, bestaande uit losse bestanddelen binnen ovaalvormige omwalling. Aan de straat gemarkeerd door bakstenen kapelletje op cirkelvormige plattegrond. Deels behouden omwalling ten noorden. Ten zuidwesten van het erf boerenhuis, ten noorden dwarsschuur en ten zuiden stalvleugel.


ID: 79128 | Bouwkundig element

Het Ganzenhof

Bosstraat 2 (Avelgem)
Historische hoeve, zogenaamd "Het Ganzenhof", ontstaan in de 13de eeuw uit de belastingpachthoeve van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal van Oudenaarde. Huidig gebouwenbestand met 18de-eeuwse kern, 19de-eeuwse schuur, zie jaarankers "18..9". Losse bestanddelen, al dan niet beschilderde baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rond een deels verhard erf. Stal, poortgebouw en schuur met heilignisje.