889 resultaten
ID: 14933 | Bouwkundig element
Philippus Neridreef 3 (Sint-Niklaas)
Dekenij, voormalig huis van het Oratorie, gelegen aan het einde van een gekasseide dreef in de hoek van de straat en bestaande uit een poortgebouw met aansluitende voormalige stallen, ruime alleenstaande woning en uitgestrekt park met tuinhuisje.
ID: 15137 | Bouwkundig element
Plezantstraat 135 (Sint-Niklaas)
Door de gestadige aangroei van de schoolbevolking breidde de school uit tot een complex geheel met verschillende vleugels van drie bouwlagen rond rechthoekige binnenkoeren. Vermeldenswaardige gebouwen: hoofdgebouw, kapel, tuinpaviljoen, huishoudschool en handelsschool.
ID: 15237 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Walburgstraat 33-39 (Sint-Niklaas)
Het Walburgkasteel bevindt zich in een groot park en bestaat uit het kasteel, terras met prieeltjes en duiventoren. De parkingang situeert zich langs de Walburgstraat. Waterburcht in traditionele bak- en zandsteenstijl bestaande uit twee langse vleugels van verschillende lengte, met steil zadeldak gevat tussen trapgevels. Ten westen van het kasteel, vrijstaande duiventoren. Zogenaamde conciërgewoning ten noorden van het kasteel. Verankerde bak- en zandsteenbouw in traditionele stijl. Voornamelijk landschappelijke parkaanleg met grote vijver waarover houten boogbrug, kiosk, golvende grasvelden, kronkelende wandelpaden, struikenmassieven en solitaire bomen. Ten slotte het zogenaamd bos met dicht op elkaar staande bomen.
ID: 90845 | Bouwkundig element
Jan Ruusbroecstraat 45 (Sint-Pieters-Leeuw)
Heden in de lintbebouwing opgenomen breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, kadastraal werd ingetekend in 1867, in de tuin resten nog twee tuinpaviljoenen.
ID: 40625 | Bouwkundig element
Joseph Depauwstraat 25-27 (Sint-Pieters-Leeuw)
Waterslot, gebouwd in 1515, in traditionele bak- en zandsteenstijl met brede, vierkante slotgracht, koetshuis uit 1731 (historiserende wederopbouw omstreeks 1879), tuinpaviljoen van 1906, in 1984 werd het eigendom van de gemeente die in de daaropvolgende jaren de nodige restauraties uitvoerde zowel aan de gebouwen als aan het park.
ID: 134771 | Landschappelijk element
Joseph Depauwstraat 25-27, Sint-Sebastiaansstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Waterslot met bijgebouwen, in het begin van de 16de eeuw gebouwd als omgracht 'huis van plaisantie' met omliggend kasteelpark van 4 hectare 26 are, omstreeks 1860 heraangelegd in landschappelijke stijl binnen het 17de-eeuwse, strak-geometrische stramien; op heden openbaar park van 15 hectare na uitbreiding met aanleg van grote rozentuin op aanpalende gronden vanaf 1995, voorzien van een internationaal belangrijke collectie.
ID: 134770 | Landschappelijk element
Karel Gilsonstraat 15-19 (Sint-Pieters-Leeuw)
Volledig omgracht classicistisch landhuis met aanhorigheid en duiventoren gebouwd rond 1730, teruggaand op middeleeuwse motte met dorpskasteel, in oorsprong beperkte tuinaanleg; rond 1860 werd de omgevende tuin uitgebreid tot circa 3 hectare; recente geslaagde renovatie, zowel van het kasteel als van de tuin.
ID: 303445 | Landschappelijk element
Abdijstraat, Diestersteenweg, Parkstraat, Ridders de Menten de Horneplein (Sint-Truiden)
Stadspark van circa 3 ha in landschappelijke stijl met riant karakter, met groepen van merkwaardige bomen en laanbomen langs grasvelden en vijver, in 1876-1879 aangelegd op een deel van de historische stadswallen, naar ontwerp van Jean Creten en vergroot in 1907.
ID: 300064 | Landschappelijk element
Engelbamp 55-57 (Sint-Truiden)
Uitzonderlijke parkaanleg in landschappelijke stijl met riant karakter, nu moeilijk waarneembaar, als deel van zeer uitgestrekte kasteeldomein, teruggaand op het volgens het neerhof-opperhofschema gebouwde zomerverblijf van de abten van de Sint-Trudo-abdij.
ID: 303505 | Landschappelijk element
Gemeenteplein 1 (Sint-Truiden)
Herenboerenparkje uit de 19de eeuw met hekwerk en hoge bomenkruinen die mede het karakter van de plek in het dorpscentrum bepalen.