Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 300756 | Landschappelijk element

Pastorietuin van de Heilig Kruisparochie

Pastoriestraat 54 (Bierbeek)
Pastorie van 1752 met oorspronkelijk omwalde pastorietuin van 76 are, met typische tweeledigheid, die bewaard en herkenbaar bleef: een vlak, bij de pastorie aansluitend en vroeger kruisvor­mig ingedeeld perceel (70 are), en een omstreeks 1840-1850 'landschappelijk' aange­legde appendix.


ID: 307676 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Perrestraat-Zwartehoekstraat

Perrestraat, Zwartehoekstraat (Bierbeek)
De Perrestraat is een kasseiweg die werd afgedekt met asfalt maar door slijtage zijn de kasseien op veel plaatsen zichtbaar. De weg is aangelegd met kasseien in Tiense kwartsiet en porfier in halfsteensverband. In de holle weg komt de Perrestraat samen met de Zwartehoekstraat. Deze kasseiwegen maken deel uit van het netwerk onverharde wegen dat de gehuchten Opvelp en Mollendaal met elkaar verbindt. De wegen blijven lange tijd onverhard tot in de tweede helft van de 20ste eeuw wanneer de Perrestraat wordt gekasseid. Dit gebeurt voornamelijk in functie van een betere bereikbaarheid van de landbouwpercelen.


ID: 307732 | Landschappelijk element

Processieweg

Processieweg (Bierbeek)
Ten westen van de parochiekerk Sint-Hilarius start een voetweg die de oever van de Mollendaalbeek volgt. De voetweg is ook gekend als Kalverweg en is aangelegd met rechthoekige kasseien in onder andere Tiense kwartsiet in halfsteensverband. Het vervolg van de voetweg is een onverhard pad dat verder parallel loopt met de Mollendaalbeek en een historsiche kerkweg vormt.


ID: 300743 | Landschappelijk element

Molenvijverparkje

Ruisbroekstraat 24 (Bierbeek)
Kleine landschappelijke tuin (oorspronkelijk 71 are) aangelegd omstreeks 1910 rond een voormalige mol­en­vij­ver met eilandje; recent oranjerieachtig gebouw (banket- en receptiezalen) en heraanleg tussen ge­bouw en vijver (pergola en terras).


ID: 307635 | Landschappelijk element

Kasseiweg Speelpleinstraat

Speelpleinstraat (Bierbeek)
De Speelpleinstraat takt af van de Oude Geldenaaksebaan en loopt tot in het centrum van Bierbeek. Het eerste deel van de weg is sterk ingesneden en gekasseid tot aan de sportterreinen. Deze holle weg is aangelegd met vrij regelmatige kasseien in halfsteensverband in porfier en Tiense kwartsiet.


ID: 300780 | Landschappelijk element

Relict van de eilandtuin van het kasteel van Opvelp

Verbranden Toren 1 (Bierbeek)
Sporen van een kleine geometrische eilandtuin met brede grachten en 'sterrenbos', typisch voorbeeld van 18de-eeuwse aanleg rond een oude kasteelmotte in een dalbodemsite, circa 3 hectare; verwoest tijdens de 'Brabantse revolutie' in 1789 en afgebroken begin 19de eeuw.


ID: 307702 | Landschappelijk element

Kasseiweg Weterbeekstraat

Weterbeekstraat (Bierbeek)
De Weterbeekstraat is een 500m lange kasseiweg en holle weg op een historische verbindingsweg tussen Lovenjoel en Vertrijk.


ID: 300778 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Zielenberg

Zielenberg 1-3 (Bierbeek)
Villa met dienstgebouwen en hou­ten belvedèrepaviljoen uit 1928 omgeven door park met radiaal-concentrisch patroon van circa 5 hectare, in 1925-1930 aangelegd op heuvelsi­te; zwembad uit 1940.


ID: 135259 | Landschappelijk geheel

Landcommanderij Alden Biesen

Bilzen, Kleine-spouwen, Martenslinde, Rijkhoven (Bilzen)
Alden Biesen is gelegen aan de Kasteelstraat te Rijkhoven (Bilzen), een voormalig landbouwdorp. In 1220 werd door de abdis van Munsterbilzen en de graaf van Loon een kerkje met afhankelijkheden en akkers geschonken aan de Duitse orde, die er een commanderij oprichtte. De commanderij van Biesen groeide uit tot de hoofdzetel van de balije van de Nederlanden en kreeg hierdoor de benaming landcommanderij. Van het oorspronkelijke gebouwenbestand is vrijwel niks bekend. Vanaf 1543 werd gestart met de bouw van het huidige waterlslot. In latere bouwcampagnes volgde de bouw van de verschillende andere gebouwen op de site. Rond een centrale fontein werd een formele tuin aangelegd en eind 18de eeuw werd een Engels park aangelegd.


ID: 300398 | Landschappelijk geheel

Munsterbos, kasteeldomeinen van Groenendaal en Zangerhei

Bilzen, Eigenbilzen, Hoelbeek, Munsterbilzen, Waltwilder (Bilzen), Zutendaal (Zutendaal)
"Munsterbos, kasteeldomeinen Groenendaal en Zangerhei" is een groene ruimte in het overgangsgebied tussen Kempen (zandstreek) en vochtig Haspengouw (zandleemstreek), gelegen tussen de woonkernen van Munsterbilzen, Waltwilder, Hoelbeek, Eigenbilzen, Gellik en Zutendaal. Het gebied omvat 1) een deel van de zuidwestelijke rand van het Kempisch plateau waar de oude heidegebieden zich situeren, 2) het Munsterbos en 3) een cluster van kastelen en parken in en langs kleine beekvalleien. Het verschil in beplantingen markeert de grens tussen het vroegere heidegebied (naaldbos) en het samenvloeiingsgebied van de beken (populier en hooiweiden).