Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1096 resultaten


ID: 32791 | Bouwkundig element

Zusterklooster en eclectisch schoolgebouw

Oud Kerkhofstraat 11, Rijselstraat 10 (Mesen)
Klooster in 1978 door de zusters verlaten: achterliggende school onder meer met vleugel aan de Rijselstraat, sinds 1970 gefusioneerd met de voormalige Broederschool tot de Vrije basis- en kleuterschool.


ID: 32794 | Bouwkundig element

Broedersschool

Rijselstraat 21 (Mesen)
Lang, haaks op de straat gelegen schoolgebouw met zaal op de eerste en klaslokalen op de tweede bouwlaag onder zadeldak, met rechts aanleunende lagere onderwijzerswoning onder dito dak, uit de jaren 1920. Baksteenbouw met gebruik van donkere bakstenen voor de omlijstingen van de muuropeningen. Gebruikelijke schoolarchitectuur met neogotische inslag.


ID: 89993 | Bouwkundig element

Freinetschool De Koorddanser

Baljuw Vermeulenstraat 1 (Meulebeke)
Freinetschool "De Koorddanser", ingericht in 2007 als tweede vestiging van de Tieltse Freinetschool "Het Reuzenhuis" in de voormalige basisschool van het gemeenschapsonderwijs "Beukenhof".


ID: 89994 | Bouwkundig element

Klooster

Baljuw Vermeulenstraat 3 (Meulebeke)
Kloostergebouw opgetrokken in 1937-1939 door de Tieltse architect Albert Impe, samen met een nieuwe lagere meisjesschool en feestzaal op het terrein dat doorloopt tot aan de Karel van Manderstraat. Dit vormt een nieuw bijhuis van het moederklooster van de Zusters van het Geloof van Tielt, die het bestuur van de meisjesschool overnemen van de Zusters van Liefde van Heule. Het klooster- en schoolcomplex wordt ingehuldigd op 17 september 1939.


ID: 90008 | Bouwkundig element

Veldschool

Bruggesteenweg 27 (Meulebeke)
Voormalige 19de-eeuwse "Veldschool", later café met thans nog uitgebate feestzaal "Den Toerist". Sober geschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwarte Vlaamse pannen). Getoogde muuropeningen, gewijzigd op begane grond door onder meer inbreng van herbergpui; verlaagde deuropening links.


ID: 90064 | Bouwkundig element

Schoolkapel

Karel van Manderstraat (Meulebeke)
Voormalige schoolkapel van 1902-1903 behorend bij de 19de-eeuwse lagere en bewaarschool voor meisjes opgericht door de Zusters van Liefde uit Heule, omgebouwd in 1969 tot zwembad "Relax" naar ontwerp van architect Ferdinand Vergote (Meulebeke).


ID: 90069 | Bouwkundig element

School

Karel van Manderstraat 35 (Meulebeke)
Kleuterschool Sint-Lutgardis, Vrije Lagere School Sint-Amandus (lagere graad) en deelvestiging van de Tieltse schoolgemeenschap De Bron (lagere graad secundair). Schoolcomplex met speelplaats aan de straatzijde afgescheiden door hoog ijzeren hekken. Achterin gelegen langgestrekte hoofdvleugel van drie bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen); brede dakkapellen, deels vervangen door dakvlakvensters.


ID: 90117 | Bouwkundig element

School en klooster Marialoop

Marialoopsteenweg 53-55 (Meulebeke)
Vrije kleuter- en lagere school "Marialoop" met voormalig kloostergebouw, opgetrokken in 1881 met 20ste-eeuwse uitbreidingen. Aan de straat gelegen schoolcomplex met verankerde bakstenen gebouwen onder pannen zadel- of mansardedak met voorliggende parking. Centraal, voormalig kloostergebouw met verharde voortuin omgeven door lage bakstenen ommuring met hoog ijzeren hek.


ID: 90174 | Bouwkundig element

Kerk van het Onbevlekt Hart van Maria

Paanderstraat 47-49 (Meulebeke)
Kerk van het Onbevlekt Hart van Maria, parochiekerk van de Paanders, oorspronkelijk opgericht in 1946 als kapel bij het 19de-eeuwse klooster- en schoolcomplex, thans Kleuter en Lagere School De Paanders en parochiaal secretariaat.


ID: 90223 | Bouwkundig element

Sint-Amandusschool

Schutterijstraat 6 (Meulebeke)
Sint-Amandusschool, ondergebracht in een voormalige 19de-eeuwse congregatiezaal met 20ste-eeuwse schoolgebouwen.